High Availability
به تعبیر علمی High Availability (دسترس پذیری بالا) با فرمول "زمان کل منهای زمان خاموشی تقسیم بر کل زمان" یا "Total Time - Down Time / Total Time" محاسبه میشود. اما High Availability چیست و چه اهمیتی دارد؟ با یک مثال اهمیت آن را بیان میکنیم:
در سيستمهای و نرم افزارهای بسيار حياتی (Mission Critical Applications) اينکه سيستم هميشه و بصورت پايدار در دسترس باشد، اهميت بسزايي دارد. به اين مساله High Availability گفته می شود. مثلا اينکه يک فروشگاه اينترنتی هيچگاه بدليل مشکلات مختلف مانند خرابی سخت افزار، مشکلات شبکه ای، خرابکاری، ويروس و غيره خارج از دسترس نباشد، بسيار مهم است. چرا که هر ساعت توقف سرويس دهی، يعنی از دست دادن مشتريان و از آن مهمتر اعتماد مشتريان و سرازير شدن آن به سمت رقبا. بهترين سخت افزارها، امن ترين ساختار شبکه و بهترين نرم افزار ها همواره امکان دارد که دچار مشکل شوند. در اين صورت چه کنيم؟ بعنوان مثال آيا نسخه پشتيبان (Backup) می تواند مشکل را حل کند؟ جواب منفی است. گاهی استفاده از نسخه های پشتيبان، ساعتها نيازمند زمان است تا قابل بازيابی (Restore) باشد! اين يعنی ضرر به سازمان. ما نيازمند مکانيزمهايي هستيم که در صورت خرابی، در حداقل زمان و حتی شايد بلافاصله، سرويس را برقرار سازند. برخی از مهمترين راه حل های ارائه شده برای رفع مشکلات قيد شده و فراهم آوردن High Availiability عبارتند از:
- از برخی تکنولوژی های RAID مانند RAID1 يا RAID5 که در صورت خرابی يک هارد ديسک امکان استفاده از اطلاعات را بدون توقف سيستم از ساير ديسکها فراهم می آورند.
- استفاده از تکنولوژی Network Teaming که امکان استفاده از چندين کارت شبکه را بصورت گروهی و با يک Configuration فراهم می کند. اين مساله علاوه بر افزايش پهنای باند، به در دسترس بودن سرويس نيز کمک می کند. هر کارت شبکه دچار اشکال شود، ساير کارتهای شبکه به سرويس دهی ادامه می دهند.
- استفاده از تکنولوژی Clustering که امکان استفاده از 2 يا چند سرور مختلف را که حتی می توانند در فواصل بسيار دور از هم باشند، جهت يک سرويس مشترک فراهم می آورند.
هر کدام از اين سرورها دچار خرابی شوند، ساير سرورها بلادرنگ سرويس دهی را ادامه خواهند داد.فراموش نکنيم که ما در سيستمهای امن شبکه هم نياز مند داشتن مکانيزم خوب Backup هستيم و هم نياز به فراهم آوردن شرايط مناسب High Availability می باشيم و هيچکدام جای ديگری را نمي گيرد.
منابع
http://itntc.blogfa.com/post-5.aspx