ERP ابری

از OCCC Wiki
پرش به ناوبری پرش به جستجو


کسب و کار در جهان با سرعت بسیار زیادی از نظر سیستم و صنایع سازمانی در حال تغییر است.به منظور برای منطبق شدن با این تغییرات به راه حل های اختصاصی نیاز داریم. این در زمانی است که شرکت ها در حال خارج شدن از بحران اقتصادی و رسیدن دوباره به منحنی رشد خود هستند . مشکلات صنایع بسیار پیچیده شده است و به پول و تلاش زیاد نیاز دارد .در اینجا هست که به یک نیاز پیوسته و دائم به بالا بردن کارایی عملیات احساس می شود.

سکو های(platform) های برنامه زیری منابع سازمان (enterprise resource planning) برای برطرف کردن این نیاز ها بوجود آمده برای سازمان های جهانی برنامه ریزی شدند. استفاده از ERP درظرف مدت این چند سال به طور ریشگی دچار تغییرات شده است. امروز ERP می تواند برای هر نوع شرکتی در هر شاخه کاری راه حل ارائه دهد. که در این مدت ERPابری به صورت یک مدل راه حل عرضه جهان شده است.

ERP ابری به منظور گسترش دادن و کنترل کردن آن ساده است و فقط به پشتیبانی فروشنده خدمات ابر بستگی دارد. در این مدل سازمان ها دیگر نیاز به تحمل هزینه های مربوط به سرور های اضافی و دیگر هزینه های وابسته به آن نیستند . و فروشنده به پشتیبانی فروشنده ERP می تواند تضمین کند که کنترل ERP را به نیابت از طرف شرکت انجام دهد .در این مدل پیاده سازی ERP ساده تر و سریعتر انجام می پذیرد.

نرم افراز به عنوان سرویس(Software as a service ) در حال حاضر یکی از رایج ترین و نیرومند ترین (فراوان ترین) نوع از سرویس های رایانش ابری می باشد.ERP با استفاده از Saas قادر می سازد که سازمان های کوچکتر با بودجه محدود بتوانند با دسترسی به این فناوری باور نکردنی راهی برای مدیریت مالی ، انعطاف پذیری بالا در مقابل تغییرات و مقیاس پذیری بیشتر و کارایی و قابلیبت دسترسی بهتر و سرویس های زیاد آن و از طرفی نگهداری کمتر پیدا کنند. این اتفاق Saas را به عنوان یک بستر کلیدی برای توسعه سریع ERP ساخته است که همه این امکانات زاییده رایانش ابری است. Saas در حال تبدیل به یک مدل تحویل شده است که به طور فزاینده در حال رشد است. از طرفیSaas از معماری سرویس گرا که از فناوری های سرویس ها ی وب استفاده می کند نیز پشتیبانی می کند. با افزایش محبوبیت Saas ورود و ظهور گزینه های رایانش ابری مبتنی بر وب و سکو های مجازی جهت زیر ساخت های سازمانی به سرعت افزایش پیدا می کند.

تعاریف و تاریخچه ERP

سیستم ERP که قدمت آن به اواخر 1980 تا اوایل 1990 بر می گردد. اختراع سیستم های ERP باعث شد که یکپارچه شدن کسب و کار میان سازمان ها امکان پذیر گردد و به فرایند ها اجازه می داد که سیستم رایانه ای را نسبت به مدیریت کردن و خودکار کردن عملیات ها و وظایف را برای کاربران ERP ممکن سازد .یکپارچگی ERP سازمان را قادر می کرد تا بتواند اطلاعات خود را با مشتریان داخلی و خارجی به طور آسان تری اشتراک بگذارند. این سیستم قدیمی را توسط شرکت هایی مثل SAP و PeopleSoft و Oracle توسعه داده شده است . در ده گذشته قبل از عصر اینترنت مدرن و زیر ساخت رایانه ای جاری بسیاری از این سیستم های قدیمی برای خارج نشده از دور رقابت با تغییر نیاز ها و تقاضا ها کسب و کار رو به وصل پینه کردن ماژول های عملیات های گوناگون کردند تا بتواند خود را با این نیاز ها منطبق کنند . این روش آنها را به سمت سیستم هایی تاریخ دار و دارای هزینه های سرسام آور و زمان پیاده سازی طولانی و از همه مهمتر کاربران ناراحت و ناراضی هدایت کرده است. Gartner که یک شرکت تحقیقاتی پیشرو در فناوری اطلاعات است مشخص کرده است که 55% تا 75 % از همه پروژه های ERP شکست خورده اند و در رسیدن به اهداف مشخص شده شان در پیاده سازی ERP ناکام مانده اند. به سبب پیشرفت هایی که فناوری رایانه ای هم در سخت افزار و هم در نرم افزار بوجود آمده است بنیان و پایه اینکه "چگونه ERP طراحی گردد" تغییر کرده است. روشهای مدرن شامل فناوری های نوظهور اجازه می دهند به دوباره برپا سازی فکر کردن به زیرساخت های استفاده شده برای توسعه سیستم ها. با مرور کردن نوشته جات و مطبوعات می توان آشکار کرد که بهترین فناوری نو ظهور که دوباره ERP را معنی کرد رایانش ابری است. از طرفی رایانش ابری خود را به صورت دو فناوری دیگر که به نام های Saas و Multi tenancy در معرض دید قرار داد.

روند تکامل ERP

در کل می توان روند تکامل ERP را صورت زیر دانست: A. پیاده سازی سیستم های جزیره ای هنوز بیشتر از نصف موسسه ها در کشور های توسعه یافته این روش قدیمی را به سبب دلایل مختلف دنبال می کند. در این نوع از پیاده سازی ماژول مختلف مثل پذیرش ، گردآوری پاداش و حقوق ، رسیدگی و پرستاری ، نگهبانی ، سیستم بازخورد ، صدور صورت حساب ،کلاس های هوشمند ، انبار ، مدیریت منابع انسانی و غیره پیاده سازی شدند.در روش تک کاره بدون داشتن یک هدف سراسری از ERP جامع . بسیاری از این ماژول ها در حالت عادی در زمان های متفاوتی توسعه داده می شدند و در این توسعه ماژول ها با یکدیگر صحبت نمی کردند . در این نوع پیاده سازی ها هیچ مفهومی از معماری سرویس ها استفاده نمی شوند. در کل نمی توان به این روش گفت پیاده سازی ERP بیشتر به سیستم های جزیره ای شبیه است تا یک راه حل جامع ERP .

B. پیاده سازی ON_COMPUS بسیاری از این پیاده سازی ها در دهه نود قرار گرفته اند. در این دوره سازمان ها از زیر ساخت بومی و Local برای پیاده سازی ERP استفاده کرده اند وهیچ نوع وابستگی به خارج از سازمان از نداشتند.

C. پیاده سازی با فراهم کننده میزبانی اینترنتی در این مدل از پیاده سازی مجازی سازی استفاده شده است. ساختار الگو و ابزارها و انبارش ها و مولفه های شبکه در سمت سرور قرار دارد که مورد استفاده توسط Host (میزبان) کسی که برای تامین کردن سرویس ها این سرور را کرایه کرده بود. این پیاده سازی کسب و کار را رهبری می کند به سمت هزینه کمتر از طریق صرفه جویی در خرید سخت افزار بوسیله سازمان و همچنین نیاز به شغل های فنی را به طرز عالی برای نگهداری سیستم کم می کند . پایگاه داده و نرم افزارها همچنان در سازمان (Campus) اجرا و مدیریت می شود .این پیاده سازی ها بعضی از مزایای محاسبات در همه جا و SOA می گیرد اما هنوز مشکلات و موانع برای آنها باقی بود.

D. پیاده سازی ابری بوسیله فراهم کننده سرویس های ابری هر چیزی به غیر از قسمت برنامه های کاربری مدیریت می کند. برنامه ها در هر صورت نصب می شوند و در نزد کاربر نهایی قابل دسترس می باشند. در ضمن برنامه های کاربردی می تواند در دستگاه های مختلفی از قبیل TV و گوشی همراه و کیوسک های وب و iPods و Laptops و غیره .. اجرا شوند. در این نوع پیاده سازی مولفه های پایگاه داده ها و سرورها شبکه کرده و انباره ها همیشه بوسیله فراهم کننده ابر اداره می شود. Multi tenancy یا به عبارتی چند اجاره ای یک شکل از معماری نرم افزار است به صورتی که یک نمونه منفرد از یک نرم افزار بروی سرور اجرا می شود که این سرور به چندین مشتری (اجاره نشین) سرویس می دهد.که در این سرور Saas هست یک مدل تحویل نرم افزار است که از طریق این مدل نرم افزار و اطلاعات میزبانی شده به صورت آنلاین به سمت مشتری از میان اینترنت منتقل می گردد .

اهمیت رایانش ابری در ERP

در این قسمت ما به مزایای منطقی و تئوری که از استفاده رایانش ابری باید به سیستم ERP ما اضافه شود توجه خواهیم کرد. این مزایا باید در صورتی که ما به طور واقعی از رایانش ابری به عنوان زیرساخت خود برای پیاده سازی ERP حتما باید سیستم ما شامل این مزایا بشود. وجود این مزایا همیشه بستگی به نوع پیاده سازی ما دارد. یعنی اگر کم و کاستی در پیاده سازی بوجود آید در این حالت امکان این هست که شاید سیستم شما شامل این چند مورد از مزیت های رایانش ابری نشود. و یا حتی بجای این که این سیستم سودمند باشد توانایی این را مخرب سازمان شما باشد.

این مزیت ها عبارتند از :

1. کاهش هزینه ها : مسئولیت تمامی سخت افزارها در این مدل در دست فراهم کننده سرویس ابری می باشد.در اینجا هیچ نیازی به وجود سخت افزار اضافی در سازمان (at campus) به هیچ وجه نمی باشد. و حتی زمینه نرم افزاری هم هزینه کاهش پیدا می کند . چون شما دیگر نیاز به خریدن مجوزها برای استفاده و یا مجوزهای مبتنی بر کاربر ندارید. در حال حاضر شما فقط نیاز به پرداخت به ازای استفاده از سرویس مخصوصی که در سمت فراهم کننده ابر اجرا شده و شما از آن استفاده می کنید دارید.

2. از قید دسترسی رها شدن : همه کاربران چه در داخل سیستم چه در خارج سیستم می تواند به سیستم مطابق با امتیاز های داده شده به آنها دسترسی داشته باشند. این دسترسی میتواند از طریق هر شبکه سیمی یا پروتکل های بی سیم که با دستگاه متنوعی که بوجود دارد باشد.

3. امنیت: در این مدل فناوری رمزگذاری و رمز گشایی استاندارد استفاده می شود و هیچ نگرانی درباره امنیت برنامه های کاربری که محیط شبکه مورد دست بورد قرار بگیرد وجود نخواد داشت.

4. فعال بودن ( uptime): ‌تقریبا غیر فعال بودن صفر ثانیه را می توان انتظار داشت. البته لازم به ذکر است امکان وجود این مسئله به قرار داد و امکانات فراهم کننده ابر بستگی دارد.

5. نیروی انسانی: هیچ نیازی برای استخدام کردن نیروی انسانی برای سازمان وجود ندارد.

6. برطرف کردن نیاز های مربوط آینده : مقیاس پذیری ، بسط و توسعه ، کارایی در بحبوحه مصرف خیلی آسان می شود. به طور کلی این نوع پشتیبانی در هر فراهم کننده ابری وجود دارد .

7. ساخت بر اساس سفارش : در برنامه های کاربردی ابری سازمان ها هیچ مرزی برای استفاده از سرویس فراهم شده ندارند. مشتری این توانایی را داردکه سرویسی را که مبتنی بر نیازمندی مخصوص خودش با بودجه منطبق بر خودش انتخاب کند و آنها را با هم ترکیب کند.

8. سازماندهی گروه ها : این هست حتی خیلی موثر بروی درآمد برای بسیاری از سازمان ها که داشته باشند چندین حوزه کسب و کار مشغول باشند و چندین واحد در مکان متفاوت داشته باشند.این امکان در ابر بصورت بسیار آسانتری دردسترس می باشد.این دسترسی می تواند به صورت در بلا درنگ از طریق وب و از طریق هر مرورگری مثل safari ، Firefox ، IE امکان پذیر باشد.

9. یکپارچه سازی : این مدل همچنین می تواند هر ماشین دیگری که کار می کند مثل دستگاه اثر انگشتی بیومتریک و یا دستگاه های کنترل دسترسی که در سازمان شما موجود است یکپارچه شود.

10. ریسک: هیچ ریسک اضافی برای این مدل از بابت بلاهای طبیعی وجود ندارد .چون تمهیدات لازم برای این موضوع در چندین سطح در نظر گرفته شده است.

11. توزیع هزینه ها : میان Multi tenancy ، شرکت های کوچک ممکن است حتی به سرور خودشان نیاز نداشته باشد و بدین گونه می تواند استفاده از سرورها را با دیگر شرکت های کوچک به اشتراک بگذارد.

12. کمتر شدن منع ورود به صنعت : نسبت به حذف کردن میلیون ها دلار از هزینه های تغییر در ERP شرکت می تواند برای شروع کردن در یک حوزه جدید با استفاده از چند ماژول کلیدی و خریدن مجوز استفاده از آن برای چند کاربر کلیدی این امکان را به سیتم ERP خود اضافه کنید.

منابع

  1. Ryan Engebrethson , COMPARATIVE ANALYSIS OF ERP EMERGING TECHNOLOGIES, the Faculty of California Polytechnic State University San Luis

Obispo, May 2012

  1. S L Saini, Dinesh Kumar Saini, Jabar H. Yousif and Sandhya V Khandage , Cloud Computing and Enterprise Resource system planning , London, U.K. Proceedings of the World Congress on Engineering 2011 Vol I WCE 2011, July 6 - 8, 2011
  2. G. Fathima Haseen Raihana , CLOUD ERP – A SOLUTION MODEL, Jamal Mohamed College INDIA , International Journal of Computer Science and Information Technology, Vol. 2, No. 1, 2012
  3. C. McKenna , Cloud and Open SourceEnterprise Resource Planning Systems , Information Systems, University of Alaska Southeast, Juneau, AK, USA , 2011
  4. Ms. Shivani Goel, Dr Ravi Kiran , Dr Deepak Garg , Impact of Cloud Computing on ERP implementations in Higher Education , Thapar University, Patiala , International Journal of Advanced Computer Science and Applications, Vol. 2, No. 6, 2011
  5. Lenart, Anna. "ERP in the Cloud – Benefits and Challenges." Ed. Stanisław Wrycza. Research in Systems Analysis and Design: Models and Methods. Berlin, Heidelberg: Springer-Verlag GmbH Berlin Heidelberg, 2011. 39-50. Print.