کاهش هزینه های تجارت الکترونیک با سرویس های ابری

از OCCC Wiki
پرش به ناوبری پرش به جستجو


كاهش هزينه تجارت الكترونيك با استفاده از سرويس هاي ابری

چكيده

در سازمانها استراتژيستها سعي بر كاهش هزينه هاي مربوط به پيادهسازي استراتژي و افزايش سود ناشي از اجراي استراتژي دارند،با ظهور تجارت الكترونيك از طرفي بازار هدف گسترش يافته و قدرت چانه زني مربوط به تهيه كنندگان تجهيزات اوليه در مورد هزينه مواد اوليه و نيز مشتريان در مورد قيمت نهايي كالا تا حد زيادي به نفع سازمانها شده است. ولي در استراتژي هاي تجارت الكترونيك با توجه به ماهيت اين استراتژي و وابستگي شديد آن به فناوري اطلاعات ، با رشد سريع دانش فناورياطلاعات روز به روز هزينه هاي مربوط تطابق سازمان با فناوري نوين در زمينه فناوري اطلاعات افزايش م ييابد. با ظهور و پيشرفت سيتم هاي اطلاعاتي متخصصين فناوري اطلاعات به عنوان مدير ارشد در سازمان هاي بكار گرفته شدند و مهمترين وظيفه آن ها استفاده از تكنولوژي ها فناوري اطلاعات در تدوين و اجراي استراتژي به منظور كاهش هزينه و افزايش سود براي سازمان و حركت سازمان ها به سمت سازمان هايي چابك است.اما استفاده از تكنولوژي فناوري اطلاعات سنتي مانند مركز داد ه ها نشان داده شده است كه 07 تا 06 درصد بودجه هاي فناوري اطلاعات صرف هزينه هاي مربوط به پردازش داده ها و نگهداري سيستم هاي موجود و مركز داده هاست. در اين مقاله با توجه به انتخاب معيارها و مقدار دهي آنها و با استفاده از تصميم گيري چند معياره نشان داده شد كه محاسبات ابري نسبت به محيطهاي سنتي داراي سود و مزيت بيشتري است مقدار محابشه شده براي محاسبات ابري 0.49083 و براي محيط سنتي 0.43902 است و علت نزديكي به دليل اهميت پارامتر امنيت و چالش آن در محيط ابري است. با توجه به رشد وسيع فناوري اطلاعات و مزايا آن پيشنهاد بر اين است سازمانها مبتني بر تجارت الكترونيك استراتژيها خود را بر روي محيط محاسبات ابري برنامه ريزي كنند.

كلمات كليدي استراتژي ،تجارت الكترونيك،محاسبات ابري،زير ساخت هاي فناوري اطلاعات،تصميم گيري چند معياره،سود


1- مقدمه

همترازي بين استراتژي كسب و كار سازمان و استراتژي فناوري اطلاعات فاكتور كليدي براي مدير ارشد سازمان بوده و يكي از عوامل موثر در بهروري سازمان است.در واقع يكي از فاكتور هاي مهم در موفقيت سازمان سيستم هاي اطلاعاتي است. در استراتژي كسب و كار سازمان بيشتر مقوله مربوط به اهداف ،چشم انداز سازمان مورد بررسي قرار م يگيرد و استراتژي فناوري اطلاعات بيشتر بر روي زير ساخت هاي فناوري اطلاعات واستفاده از برنامه هاي كاربردي تاكيد دارد همانطور كه در شكل يك نشان داده شده است رابطه بين استراتژي تجارت و استراتژي فناوري اطلاعات نشان داده شده است. در اين مقاله سعي بر اين شده است با استفاده ازسرويس هاي محاسبات ابري هزينه هاي مربوط به استراتژي فناوري اطلاعات تا حد زيادي كاهش يابد.امروزه ديگر صحبت از خريد نرم افزار هايي مانند سيستم مديريت ارتباط با مشتري يا سيستم برنامه ريزي سازمان نيست بلكه امروز حركت سازمان به سمت سيستم هاي هوش تجاري است كه مدير سازمان تصميماتي اتخاذ نمايد كه هزينه ها را كاهش و سود را افزايش دهد. در ادامه اين مقاله در بخش اول مقدمه، در بخش دوم اصول و مفاهيم بنيادين، در بخش سوم كارهاي مرتبط، در بخش چهارم مدل پيشنهادي، در بخش پنجم نتايج مربوطه منعكس شده و در بخش آخرنتيجه گيري نموده ايم.

1m.png


== بدنه تحقیق ==


مفاهیم و اصول بنیادین

استراتژی


استراتژي فناوري اطلاعات: همچنان كه در شكل يك نشان داده شده است استراتژي فناوري اطلاعات در واقع يك استراتژي است كه استراتژي سيستم هاي اطلاعاتي سازمان را با زير ساخت هاي فناوري اطلاعات تركيب م يكند تا به استراتژي هاي تدوين شده در كسب و كار دست پيدا كنيم. امروزه در سازمان ها عوامل كليدي براي موفقيت سازمان علاوه بر نيروي انساني ، اهداف و چشم انداز در سازمان هاي قديمي، زير ساخت هاي فناوري اطلاعات و سيستم هاي مديريتي مانند سيستم مديريت دانش است.در واقع سير نبوغ و رشد فناوري اطلاعات

2m.png

شكل 3. تكنولوژي استفاده شده در بستر محاسبات ابري

3m.png

براي محاسبات ابري تعريف دقيقي وجود ندارد. اما داراي مزايايي است كه در زير به آن اشاره م ينماييم

1. سبكي از محاسبات است كه شما در يك زمان م يتوانيد به چند مشتري سرويس دهيد.

2. مشتري در هر زماني كه بخواهد به سرويس هايي كه در اينترنت است دسترسي دارد.

3. يك راهكاري ارائه م يدهد كه در واقع استفاده بهينه از منابع انجام مي پذيرد.

4. يك آرايه اي وسيعي از سرويس هاي تحت وب ارائه ميدهد كه در واقع شما به اندازه اي كه نياز به سرويس داريد و از آن استفاده ميكنيد هزينه پرداخت مينماييد.

محاسبات ابري از يك سري تكنولوژي هايي استفاده مي كند كه در شكل شماره سه بصورت دقيق آمده است اين تكنولوژي ها ماه به ماه تغيير ميكنند.

3- كارهاي مرتبط

در [3] وب سايتهاي آموزش الكترونيكي با روش تصميم گيري چند معياره فازي كه TOPDSIS نام دارد مورد ارزيابي قرار گرفتند سايت ها مربوط به كشور تركيه بوده و همچنين معيارهاي ارزيابي بيشتر مربوط در نظر گرفتن واسط كاربري بوده است كه در كل 7 معيار و 21 سايت مورد بررسي قرار گرفتند. در [4] يك سيستم پشتيبان تصميم گير مبتني بر وب براي آناليز ريسك در توسعه تجارت الكترونيك پيشنهاد ميشود اين سيستم 15 معيار براي آناليز ريسك پيشنهاد ميكند ريسكهاي محيطي سازماني و تكنيكي كه در كل 01 ريسك را شامل ميشود را در نظز گرفته و با توجه به معيارها و استفاده از برنامه ريزي چند متغيره يك سيستم پشتيان تصميم گيرنده مبتني بر وب پيشنهاد ميكند.
در [5] ارزيابي مشتري از تجارت سيار با استفاده از برنامه ريزي چند متغيره فازي پيشنهاد ميشود معيارها شامل كيفيت سيستم(اجرا)، كيفيت محتوا(بروز رساني)، اعتماد(امنيت)، پشتيباني و قابليت حمل است. در [6]تاثير محاسبات ابري روي تجارت الكترونيك در صنعت مورد بررسي قرار گرفت تاثير بر روي معماري تكنيكي كه در عوض خريد سخت افزار و نرم افزار ميتوان آن را اجاره كرد. تاثير روي سرويس هاي كه داده ميشود و در شكل سه نيز آمده است كه محيط سنتي چنين سرويسي ارائه نميدهد. و تاثير بر تدوين استراتژي كه با رشد سريع فناوري اطلاعات سرويس هاي تجارت الكترونيك بايد بهبود يافته و هزينه كاهش و فروش بالا و انعطاف بيشتر در سازمان مشاهده گردد.

4- راه حل پشنهادي

امروزه حركت سازمان ها از تئوري مديريت به سمت مديريت كسب و كار است كه در اين راه به چهار تكنولوژي نياز دارد

1-مديريت فرايند كسب وكار

2- هوش تجاري

3- مدل هاي شبيه سازي

4-پردازش رويداد هاي پيچيده

وقتي سازماني بتواند از اين چهار تكنولوژي براي اجراي استراتژي خود  استفاده كند به بهره وري بيشتر دست يابد و مي توان براي دستيابي به  اين تكنولوژي ها بطور همزمان از بستر محاسبات ابري كه سرويس هاي در اختيار ما قرار مي دهند استفاده نمود و حتي سازمان هايي كه با هم همكاري دارند بطور همزمان از اطلاعات در بستر اين تكنولوژي  استفاده نمايند.  با استفاده از محاسبات ابري  افراد در درون سازمان مي توانند فرايند اجراي عمليات را در زمان مشخص شده مورد بررسي قرار دهند و عمليات و فرايند هاي درون سازمان با تغييرات احتمالي و وضعيت هاي پيش بيني نشده تطبيق دهند .امروزه استراتژي و برنامهريزي سازمانها به سمت سازمانهاي چابك است كه خود را با تغييرات  ناشي از تكنولوژي فناوري اطلاعات تطابق دهند. در طراحي برنامه ريزي استراتژيك براي مدل مالي معمولا بودجه اي از طرف سازمان براي طراحي استراتژي فناوري اطلاعات در نظر گرفته م يشود كه اين بودجه همچنان كه ذكر شد بيشتر در زمينه نگهداري سيتم هاي اطلاعاتي و مركز داد هها هزينه ميشود. در پروژ هاي فناوري اطلاعات در مرحله اوليه برنامه ريزي و تحليل صورت گرفته و بر اساس بودجه سازمان پروژ هايي اولويت بندي م يشوند و 

ممكن است پروژ ه ها به خاطر بودجه محدود سازمان در بخش فناوري اطلاعات اجرا نشوند.

4m.png
در جدول شماره يك نگاشت بين استراتژي كسب و كار سازمان و استراتژي فناوري اطلاعات نشان داده شده است و تاكيد بر اين است كه رسيدن به اهداف بلند مدت و چشم انداز رابطه تنگاتنگي با پياده سازي درست استراتژي فناوري اطلاعات دارد.
امروزه در سازمان ها رابطه تنگاتنگي بين بلوغ سازمان و استفاده از فناوري اطلاعات وجود دارد. پس بايد راهكاري براي كاهش هزينه استراتژي فناوري اطلاعات داد كه بتوانيم كليه پروژ ه ها و زير ساخت هاي فناوري اطلاعات لازم براي سازمان براي نيل به اهداف بلند مدت را فراهم كنيم در گذشته بو دجههاي فناوري اطلاعات ثايت بوده و بيشتر هزين هها صرف پردازش د ادههاي سنتي و نگهداري مركز داده ميشود .

امروزه حركت سازمان ها به سمت اين است كه بتوانند هوش تجاري به كار گيرند تا هزينه ها كاهش و درامد افزايش يابد. در اين مقاله با استفاده از سرويس هاي محاسبات ابري سعي در كاهش هزين ههاي مربوط به پياده سازي استراتژي فناوري اطلاعات داريم .در واقع ما به اندازه اي كه سرويس م يگيريم هزينه پرداخت م يكنيم و نيزاستفاده بهينه از زير ساخت هاي سخت افزاري م يكنيم.همچنين از تكنولوژي هايي كه در بستر محاسبات ابري وجود دارد استفاده مي كنيم.
در شكل چهار مدل ما ارائه شده است كه ما در واقع چند سازمان به طور همزمان از سرويس هاي محاسبات ابري استفاده ميكنند. مدل ارائه شده توسط ما در شكل شماره پنج نشان داده شده است .امروزه بهترين فرصت به وجود آمده براي سازمان ها استفاده از تكنولوژي جديد فناوري اطلاعات مانند محاسبات ابري براي كاهش هزين ههاي مربوط به تدوين واجراي استراتژي فناوري اطلاعات در سازمان و افزايش سود براي سازمان است.در واقع ما نياز به بودجه ثابت و هزينه زياد براي فناوري اطلاعات و زير ساخت هاي آن نمي پردازيم بودجه از حالت ثابت به متغير تبديل شده و ما به اندازه اي كه مصرف ميكنيم هزينه پرداخت مينماييم. استراتژي تجاري استراتژي فناوري-اطلاعات سنجه فناوري اطلاعات توليد با هزينه كمتر استفاده از تكنولوژي ارزانتر هزينه كل

رضايتمندي بالاي مشتري دسترسي مشتري رضايتمندي مشتري محصولي با كيفيت بالا مدلهاي كيفي تعدادي گزارش تصادفي زمان سريع عرضه به بازار سيتم هاي قابل انعطاف زمان ميانگين براي پياده سازي تغييرات

5m.png

شكل 4.معيارهاي مورد استفاده در مقايسه بين دو محيط در روش ارائه شده توسط ما كه در ادامه آمده است با مقايسه محاسبات ابري و سنتي با توجه به معيارهاي انتخاب شده و برنامه ريزي چند متغيره ثابت ميكنيم كه روش محاسبات ابري داراي سود بيشتري است معيارها شامل زيرساخت فناوري اطلاعات، امنيت،كاهش ريسك، ايجاد خلاقيت، فروش،مديريت منابع انساني، مديريت زنجيره ارزش، تطابق با تكنولوژي روز است كه مقدار و اهميت معيارها نسبت به هم و همچنين اهميت در محيط محاسبات ابري و سنتي در زير آمده است.

5- ارزيابي

در ارزيابي بين سازمانهاي كه از محاسبات ابري استفاده ميكنند ما از روش تصميم گيري چند معياره (AHP ) استفاده ميكنيم.براي تفاوت بين اين دو نوع سازمان ما ويژگي ها ي زير و جدول مقايسه كه در زير آمده است استفاده كرديم براي محاسبه نيز از روش ميانگين حسابي استفاده نموديم.

مقادیر عبارات کلامی

 ۱	ارجحیت یا مقادیر برابر  
 	زیر ساخت 

فناوری اطلاعات امنیت کاهش ریسک ایجاد خلاقیت محیط محاسبات ابری ۰.۸ ۰.۳۰ ۰.۷۵ ۰.۸۳ محیط سنتی ۰.۲ ۰.۷۰ ۰.۲۵ ۰.۱۶ 1.جدول ۳. اهميت معيارها در محيط ابري و سنتي .۲

 	فروش محصول  	مدیریت 

منابع انسانی مدیریت زنجیره ارزش تطابق با تکنولوژی روز (مهارت کارمندان ) محیط محاسبات ابری ۰.۸۵ ۰.۸ ۰.۸۳ ۰.۱۴ محیط سنتی ۰.۱۴ ۰.۲ ۰.۱۶ ۰.۸۵ جدول 4. ادامه اهميت معيارها در محيط ابري و سنتي

 ۳	ارجحیت یا اهمیت کم  
 ۵	ارجحیت یا اهمیت قویتر  
 ۷	ارجحیت یا اهمیت خیلی قویتر  
 ۹	ارجحیت مطلق و کامل  

۲و۴و۶و۸ مقادیر میانی مقدار نام معیار

 ۰.۰۳۶	زیر ساخت فناوری  
 ۰.۴۹	امنیت  
 ۰.۰۴۵	کاهش ریسک  
 ۰.۰۲۹	ایجاد خلاقیت  
 ۰.۱۳۳	فروش محصول  
 ۰.۰۷۶	مدیریت منابع انسانی  
 ۰.۰۹۱	زنجیره ارزش  
 ۰.۰۲۹	تطابق با تکنولوژی روز  
در زیر اهمیت این معیارها نسبت به هم با استفاده از روش میانگین حسابی و با توجه به سوالات از کاربران بدست آمده است. 

 

جدول ۲. عبارات كلامي و و اعداد جهت مقايسه بين آنها پياده سازي استراتژي تجارت الكترونيك بر روي محاسبات ابري و غير ابري با معيارهاي زير مقايسه ميكنيم. معيارها با نظر سنجي و همچنين دادههاي موجود در اينترنت بدست آمده است. اهميت معيارها در محيط سنتي و ابري در جدول سه و چهار آمده است. همچنين اهميت معيارها نسبت به همديگر در جدول پنج آمده است.


75t.png

جدول 5.اهميت معيارها نسبت به هم با روش ميانگين حسابي با محاسبه مشخص شد كه مقدار محاسبه شده در محاسبات ابري 0.49083 و در محيط سنتي 0.43902 است نزديكي اين دو مقدار به دليل اهميت زياد پارامتر امنيت است كه در محيط ابري به عنوان يك چالش بزرگي مطرح است. درامد سازمان كه از محاسبات ابري استفاده ميكند نسبت به سازماني كه از اين سرويس استفاده نميكند بنا به دلايل زير از نظر تئوري افزايش مي يابد:

در بستر محاسبات ابري مي توان به تعداد بيشتري مشتري سرويس داد   
اطلاعات در سیستم هستند منبع سودمندی محسوب می شوند شما با هوش تجاری در بستر محاسبات ابری به اطلاعات واقعا لازم دسترسی دارید.  
 
75m.png

شكل 5.:مدل ارائه شده براي استفاده ازسرويس هاي محاسبات ابري براي سازمانها

3. زنجيره ارزش كه در اين نوع تجارت الكترونيك نسبت به تجارت الكترونيك سنتي بدست مي آيد بيشتر است چون زنجيره ارزش در ارتباط با كسب و كار الكترونيك است كه محاسبات ابري براي ما امكانات زيادي فراهم مي-كند.(مديريت فرآيند تجاري)

4. استفاده بهينه از سخت افزار كه هزينه زيادي نمي پردازيم


5. با توجه به رشد سريع تكنولوژي فناوري اطلاعات و تطبيق سازمان با اين نوع تكنولوژي،هزينه زيادي متحمل سازمان مي گرديد كه با سرويس محاسبات ابري ديگر نياز به اين هزينه گزاف نيست.

6. نيازي به واحد R&Dدر زمينه فناوري اطلاعات نيست چون شما از طريق سرويس هاي محاسبات ابري به تكنولوژي ها جديد دسترسي داريد.

7. چون محاسبات ابري بر پايه معماري سرويس گرا است و در سازمان ها امروزه حركت به سمت معماري سازماني و سرويس گرايي است هزينه كمتري در اين راه متحمل مي-شويم.

8. مزيت اصلي تجارت الكترونيك نسبت به تجارت سنتي گسترش بازار است.و شما نياز گسترده به سرويس دهندگان اينترنت داريد با استفاده از سرويس هاي محاسبات ابري سرويس ها درهمه جا دسترسي داريد .

9. مزيت اصلي تجارت الكترونيك نسبت به تجارت سنتي اين است كه در كنار خريد كالايي،يكسري كالاهاي مرتبط با آن كالا به شما پيشنهاد ميشود.با استفاده از سرويسهاي محاسبات ابري مانند هوش تجاري كالا ها ميتوانند به درخواست شما نزديكتر باشد.

10. مزيت ديگر تجارت الكترونيك نسبت به تجارت سنتي اين است كه شما در كنار فروش محصولي مانند موزيك ،محصولي مانند فيلم به شما پيشنهاد مي شود كه نيازبه پهناي باند زيادي است كه با سرويس محاسبات ابري اين مشكل حل ميشود .


6 - نتيجه گيري

با رشد سريع دانش فناورياطلاعات روز به روز هزين ههاي مربوط تطابق سازمان با فناوري نوين در زمينه فناوري اطلاعات افزايش م ييابد. با ظهور و پيشرفت سيتم هاي اطلاعاتي متخصصين فناوري اطلاعات به عنوان مدير ارشد در سازمان هاي بكار گرفته شدند و مهمترين وظيفه آ نها استفاده از تكنولوژي ها فناوري اطلاعات در تدوين و اجراي استراتژي به منظور كاهش هزينه و افزايش سود براي سازمان و حركت سازمان ها به سمت سازمان هايي چابك است در اين مقاله با مقايسه پيادهسازي استراتژي در محيطهاي ابري و محيط سنتي با روش برنامه ريزي سلسه مراتبي و روش تصميم گيري چند متغيره و حتي با در نظر گرفتن اهميت بيشتر براي امنيت محيط محاسبات ابري پيشنهاد ميشود .

مراجع

  1. [1] Efraim Turban, David King,Jae Lee , Dennis
  2. Veihland Electronic Commerce :A managerial
  3. Prespective ,Prentice Hall,2004
  4. [2] Efraim Turban, David King,E-Commerce Essential ,Prentice Hall,2002
  5. [3] Gülçin Büyüközkan, Gürdal Ertek” Evaluation of E-Learning Web Sites Using Fuzzy Axiomatic
  6. Design Based Approach ‘’Information & Management 39 (2002)
  7. [4] E.W.T. Ngai, F.K.T. Wat’’ Fuzzy decision support system for risk analysis in e-commerce development ‘’Decision Support Systems 40 (2005) 235– 255
  8. [5] Golam Kabir, M. Ahsan Akhtar Hasin’’Evaluation of customer oriented success factors in mobile commerce using fuzzy AHP’’Journal of Industrial Engineering and Management 2013
  9. [6] Danping Wang’’Influences of Cloud Computing on E-Commerce Businesses and Industry” Journal of
  10. Software Engineering and Applications, 2013, 6, 313-318
  11. [7] Iyad Rahwan , Ha Hai Pham Intelligent Agents for
  12. Automated One-to-Many e-Commerce
  13. Negotiatio2002
  14. [8] Guilherme D. Pires, Janet Aisbett The relationship between technology adoption and strategy in business-to-business markets: The case of ecommerce Industrial Marketing Management 2003
  15. [9] Anindya Ghose, Arun Sundararajan Evaluating Pricing Strategy Using e-Commerce Data: Evidence and Estimation Challenges Statistical Science, 2006
  16. [10] Ruth C. King, Ravi Sen, ,Mu Xia Impact of Webbased e-Commerce on Channel Strategy in Retailing International Journal of Electronic
  17. Commerce Spring 2004
  18. [11] Kuo-chung Chang, Joyce Jackson, Varun Grover Ecommerce and corporate strategy: an executive perspective Elsevier 2003
  19. [12] Eve D. Rosenzweig, Timothy M. Laseter, Aleda V. RothThrough the service operations strategy looking glass: Influence of industrial sector,
  20. ownership, and service offerings on B2B emarketplace failures Elsevier 2010