مدلهای کسب و کار در رایانش ابری

از OCCC Wiki
پرش به ناوبری پرش به جستجو

چکیده

با گسترش و رشد روزافزون تکنولوژی کسب و کارهای سنتی به سمت تبدیل شدن به سازمان های پویا و مدرن هستند. تبدیل این سازمان ها به کسب و کارهای الکترونیکی چالشی جدی در زمینه کسب و کار به شمار می رود. در این راستا مدل كسب و كار از اهمیت زیاد برخوردار است. مدل کسب و کار به عنوان یک الگو و طرح برای انجام کارها و رسیدن به اهداف کسب و کار استفاده می شود. اینکه چه فعالیتی در چه زمانی و به چه شکلی صورت پذیرد تا کسب و کار به سمت درآمد مورد نظر حرکت کند و همچنین برای جلوگیری از انحراف از مسیر نیازمند یک مدل کسب و کار هستیم. نداشتن یک الگو و درواقع یک مدل کسب و کار موجب بهم ریختگی و عدم انسجام روال های درحال اجرا می گردد. به دلیل گستردگی کسب و کارها امکان بیان همه ی مدل ها وجود ندارد اما عواملی که بر یک مدل تاثیر می گذارند و همچنین کنترل این عناصر می تواند کمک شایانی به پیشرفت در این زمینه نماید.اين پروژه ابتدا مروري بر رایانش ابری و مدل های کسب و کار دارد. سپس با بررسي و تشريح مشخصات مدلهاي كسب و كار سنتي و تلفيق آن با رایانش ابری، به تشريح خصوصيات مدلهاي كسب و كار مبتني بر رایانش ابری مي پردازد و در نهايت، چارچوبي مفهومي از مدلهاي كسب و كار مبتني بر رایانش ابری را ارائه مي كند.

با توسعه کسب و کارها دیگر نمی توان مبتنی بر روشهای سنتی به اداره نمودن مشتریان و خواستهای آنان اقدام نمود. این امر سبب می شود تا نتوان همگام با مشتری، که دائما ًدر حال تغییر ذائقه خود است، کسب وکار را به نحوی آماده نمودکه از پس این پویایی اجباری برآید. به عبارت دیگر اگرکسب وکاری نتواند خود را دائماً آگاه از نیازها و رفتارهای مشتریان خود نماید و برای تغییر ذائقه مشتری خود(حتی قبل از ایجاد تغییر ذائقه) برنامه ریزی و اقدام نماید، می تواند نه تنها زنده بماند بلکه همچون برخی شرکت های نرم افزاری و سخت افزاری مهم دنیا، به سودآوری سرسام آوری روی آورد. از این رو این تحقیق درصدد جایگاه هر یک از مدل های کسب و کار را در سه حوزه داده های کسب وکار، وب کاوی و پردازش ابری مورد بررسی قرار داده و مشخص سازد که ارزش هر یک و روند فعلی آن چگونه است و درآینده به چه سمت و سویی حرکت خواهدکرد.

این تحقیق میتواند برای تمامی افرادی که علاقمند به توسعه کسب و کارها مبتنی بر اطلاعات و فناوریهای آن باشد،کمک شایانی نماید. این تحقیق با بررسی روندهای مختلف گذشته، حال و آینده به ارزشگذاری و ترسیم روند و دورنمای استفاده از چنین سیستمهایی می پردازد و مشخص می سازد که جایگاه مدل های کسب و کار با کمک پردازش ابری در توسعه کسب وکارهای فعلی و ایجاد تغییرات مثبت درکسب وکارها در چه حد می تواند باشد. همچنین این تحقیق میتواند به محققین حوزه های هوش مصنوعی، نرم افزار و سخت افزار بخصوص مخزن داده در شناخت جایگاه این امور و نمایش روندها و دورنماهای این صنعت کمک زیادی نماید.

مقدمه

مدل های کسب و کار

یکی از عناصر اصلی در عملکرد شرکت ها و موفقیت آنها مدل های کسب و کار هستند. این مدل ها در قالب یک الگو به سه سوال اساسی در زمینه کسب و کار پاسخ می دهند که کدام فعالیت ها در چه زمانی و چگونه انجام شوند. در صورت پاسخ صحیح به این سه سوال سازمان عملکرد بهتری را ارایه می دهد در نتیجه رضایت مشتریان فراهم شده، موجب سود و منفعت شرکت می گردد. در کسب و کارهای کنونی مدل های بسیار زیاد با ویژگی های متعدد و گسترده ای وجود دارد به همین دلیل نمی توان همه مدل ها را در یک مجموعه گردآوری کرد اما عوامل و عناصر تاثیرگذار بر روی این مدل ها می تواند به الگوی خوبی بدل شود و با

به کنترل درآوردن این عناصر طراحی یک مدل کسب و کار را تسهیل نمود. می توان مدل کسب و کار را ابزاری دانست که به سازمان و شرکت تجاری کمک می کند که بتواند سوددهی داشته باشد و کسب درآمد کند. به مدل کسب و کار نقشه و یا طرح کسب و کار نیز گفته می شود. در واقع مدل کسب و کار یک روشی را ارایه می کند که بنگاه تجاری بوسیله آن به مشتریان خود پاسخ داده و خدمات ارایه می کند. این مدل شامل دو مرحله می باشد: مرحله اول بیان می کند شرکت یا سازمان چه کاری را می خواهد انجام دهد که به این مرحله استراتژی گفته می شود. در مرحله ی دوم به بیان این نکته می پردازد که شرکت چگونه و به چه شکلی این طرح ریزی را به اجرا در میاورد که به آن پیاده سازی می گوییم.

در واقع مدل کسب و کار به اختصار بیان می کند که چگونه یک سازمان تجاری باید برای انتخاب مشتریان خود عمل کند. در واقع بازار هدف را مشخص می کند. بعد از آن باید به معرفی محصول خود پرداخته و در واقع نکاتی که محصول را متمایز و خاص می کند را معرفی و بیان کند. با اینکار سازمان مشتری خود را پیدا می کند و موظف است مشتری خود را حفظ کند. اینکه چگونه و از طریق چه راهبردهای تبلیغاتی و توزیعی محصول و خدمت وارد بازار شود از دیگر نکاتی است که در مدل کسب و کار بیان می شود. در این مدل باید اهداف سازمان معرفی شده و آینده ای از نتیجه ی عملکرد ترسیم گردد. همچنین منابع سازمان باید هماهنگ شده، روش های کسب درآمد و سوددهی نیز مشخص می گردند.

مدل های کسب و کار در رایانش ابری محدوده ی نسبتا جدیدی است و پیدا کردن مدل درستی برای استفاده از کسب و کار می تواند پایداری و بقای سازمان را بالا می برد. با آگاهی از نقاط ضعف و قوت مدل های کسب و کار سازمان ها می توانند از بین انبوه مدل های ارایه شده مناسب ترین مدل تجاری را برای خود انتخاب کرده و به کار ببندند و در رکود اقتصادی کسب و کارهایشان را گسترش دهند.

رایانش ابری

رایانش ابری یک راه حل فراگیر در ارایه ی منابع محاسباتی اعم از سخت افزار، نرم افزار، شبکه، حافظه و غیره را فراهم می کند. بر اساس این تعریف مشخصات خاصی بر روی رایانش ابری بیان می شود:

همه شمول - راه حل های متعدد در یک سرویس را فراهم می کند. این امر شامل زیرساخت های سخت افزاری، نرم افزاری و سیستم های عملیاتی و غیره می باشد.

دسترسی از راه دور – کاربران رایانش ابری از طریق ابر و از طریق ارتباط از راه دور به داده های خود دسترسی دارند و منابع محاسباتی در هر زمان و با هر مورد درخواست در دسترس هستند.

سرعت – کاربران رایانش ابری برخلاف کسب و کارهای سنتی، نیازی به کامپیوترهای قدرتمند برای مدیریت حجم عظیم داده ها ندارند و می توانند تنها با یک ارتباط اینترنتی و پهنای باند کافی به فراهم کننده ی سرور متصل شده و همه ی زیر ساخت های مدیریت داده را در اختیار داشته باشند.

مدل های استقرار ابر

ابرها بر اساس مشخصه های کسب و کار، نیازمندی های تکتیکی و عملیاتی به سه دسته تقسیم می شوند:

1. ابرهای عمومی : ابر عمومی به معنای عام و سنتی ابرها می باشد. در این نوع ابر استفاده ی همگانی صورت می گیرد و همانند صنایع آب و برق، فضا در اختیار کاربر به هراندازه که بخواهد قرار می گیرد و در انتها براساس حجم استفاده ای که از خدمت ابری داشته است هزینه ی آن را پرداخت می کند.

2. ابر های خصوصی: یک زیر ساخت رایانش ابری برای استفاده ی یک سازمان بصورت داخلی است و مناسب یخود می باشند. این زیرساخت با خارج از سازمان هیچ ارتباطی نداشته، تمام تجهیزات داخل سازمان قرار دارد در نتیجه از امنیت بالایی برخوردار است. استفاده از ابرهای خصوصی بسیار گران می باشد و مشکلاتی را برای استفاده کنندگان به وجود می آورد. برای دوری از این مشکلات و همچنین استفاده از قابلیت های ابر خصوصی، ابر خصوصی مجازی توصیه می شود. این ابر بخشی از یک زیرساخت ابر عمومی است که برای استفاده ی اختصاصی در اختیار یک سازمان قرار می گیرد.

3. ابرهای پیوندی: این ساختار ترکیبی از ابرهای خصوصی و عمومی می باشند. یک ابر خصوصی می تواند با چندین ابر عمومی ترکیب شده و مورد استفاده ی سازمان قرار بگیرد. این ابرهای پیوندی ساختار مناسبی برای سازمان ها و موسسات تجاری هستند. با استفاده از آن شرکت می تواند خدماتی را در بخش ابر عمومی ارایه دهد که برای بخش بازار درنظر گرفته شده است و مربوط به ارتباط با کاربر می باشد و نیز ذخیره اطلاعات و حساب های خود را در ابر خصوصی قرار دهد.

خدمات رایانش ابری

1. زیرساخت به عنوان سرویس (IaaS): در این سطح، سخت افزار و سریس های مرتبط با آن رایه می شود، از جمله: مرکز داده ها، سخت افزارهای فیزیکی، دیوار آتش، تجهیزات شبکه و غیره. دستگاه های ذخیره سازی، مدیریت پایگاه داده و همه ی سرویس ه ای مرتبط به سخت افزار به کاربر نهایی ارایه می شود.

2. بستر سخت افزاری به عنوان سرویس (PaaS): این لایه راه حل های مستقل از سخت افزار را به توسعه دهندگان نرم افزار ارایه می دهد، از جمله: سیستم های عامل، ماشین های مجازی، نرم افزارهای زیرساختی و غیره. توسعه دهندگان می توانند برنامه های کاربردی خود را با استفاده از این بستر و بدون نگرانی درباره ی زیرساخت های سخت افزاری زیرین (IaaS) بنویسند.

3. برنامه های کاربردی به عنوان سرویس (SaaS): این لایه برای کاربر نهایی مورد توجه می باشد. SaaS یک نرم افزار است که به وسیله ی یک یا چند ارایه کننده، داده را از راه دور تحویل گرفته و مدیریت می کند. از آنجایی که این خدمت مربوط به برنامه و نرم افزارهای کاربردی می باشد که دسترسی به آن ها وجود دارد و استفاده می شوند، مدل پرداخت آن بصورت "پرداخت به ازای هر استفاده" می باشد.

کاربران معمولا تنها به یکی از این خدمات احتیاج ندارند بلکه نیازمند راه حلی هستند که همه ی این خدمات را در قالب یک سرویس به آن ها ارایه دهد. خدمت XaaS به معنی "همه چیز در یک سرویس" این خدمت را ارایه می کند. در نتیجه XaaS شامل هر سه خدمت IaaS، PaaS و SaaS می باشد.

رایانش ابری به عنوان یک مدل کسب وکار

یک مدل کسب و کار راهی را برای ایجاد ارزش برای مشتریان نشان می دهد. مدل کسب و کار نشان می دهد که از چه طریقی یک کسب کار از میان فعالان، فعالیت ها و همکاری فرصت های بازار به سود تبدیل می کند. مدل کسب و کار بیان می کند که چطور وردی ها (منابع) تبدیل به خروجی (ارزش) می شوند. رایانش ابری می تواند به عنوان یک مدل تجاری در حال ظهور در نظر گرفته شود و لایه های خدمات را فراهم کند که به کاربران نهایی ارایه می شود. مدل کسب و کار رایانش ابری سه جزء را شامل می شود:

• زیرساخت

• بستر سخت افزاری

• برنامه های کاربردی

این سه جزء از چهارچوب مدل کسب و کار ابری به توصیف سازمان های تجاری بر اساس نوع سرویس آن ها می پردازد. این چهارچوب نقش های مختلف کسب و کار را برای مشتریان بیان می کند. سازمان ها می توانند در جهت خاصی از کسب وکار حرکت کرده و عمل کنند که عبارتند از:

• فراهم کنندگان زیرساخت

• فراهم کنندگان بستر سخت افزاری

• فراهم کنندگان سرویس

• فراهم کننگان خدمات انبوه

• مشاوره

در حقیقت تمام نقش هایی که در بالا ذکر شد می توانند با یکدیگر ترکیب شده و در یک زنجیره ی ارزشی واحد قرار بگیرند. این زنجیره ی ارزشی واحد در واقع همان رایانش ابری است.

مدل مکعبی ابر CCM

تعریف مدل مکعبی ابر CCM

این مدل توسط فردی به نام Jericlo Froum برای همکاری امن در تشکیلات ابری مناسب در کسب و کارهای مختلف پیشنهاد شده است. همانطور که اشاره شد سرویس های ابری زیادی وجود دارند که می توانند خدمات ارایه کنند. این امر موجب می شود مشتریان رایانش ابری در انتخاب سازمان و مدل مناسب دچار سردرگمی شوند. مدل مکعبی راه حلی برای این مشکل می باشد. در مدل ابر مکعبی چهار بعد متمایز می شوند:

• External and Internal :این بعد نوع کسب و کار را مشخص می کند. "داخلی" به معنای ابر خصوصی و "خارجی" به معنی ابر عمومی می باشد.

• Proprietary and Open : "اختصاصی" به معنی خدمات قراردادی یا پرداختی می باشد. "باز" برای خدمات و راه حال های متن باز به کار می روند. در مفهوم رایانش ابری، گاهی اوقات "باز" به معنای سیستم یا بستری است که اجازه ی به اشترام گذاری و دسترسی آزاد به برنامه های کاربردی وجود دارد. به عنوان مثال Google App Engine "باز" محسوب می شود.

• Parameterized (Per) and D-Parameterized (D-P) : تعریف اصلی این بعد در واقع به عنوان یک طرز فکر معماری است. به این معنی که پارامترهای سنتی فناوری اطلاعات مثل شبکه و دیوار آتش "داخل" و یا "بیرون" سازمان قرار می گیرند. در مفهومی که ما بیان می کنیم "پارامتر" (Per) به معنی ارایه ی ساختار به عنوان سرویس (IaaS)، و بستر به عنوان خدمت و سرویس (PaaS)، و یا هرنوع سرویس، پشتیبانی و یا قراردادی می باشد که از بستر و زیرساخت استفاده می کنند. سرویسی که D-P ارایه می کند بصورت نرم افزار به عنوان خدمت (SaaS) می باشد و یا هر سرویس، قرارداد و یا پشتیبانی که از نرم افزار و برنامه های کاربردی استفاده می کنند مادامیکه با حد و مرزهای سخت افزاری محدود شده اند.

• In-Sourced and out Sourced : "درون سپاری" به معنی ابرهای در حال توسعه خانگی می باشد. "برون سپاری" نیز به سرویس ها و قراردادهایی اطلاق می شود که مدیریت همه ی درخواست ها را فراهم می کنند. بیشتر مدل های کسب و کار ابری داخل این بعد قرار می گیرند.

مدل شش وجهی

مدل کسب و کار ابری یک محدوده ی جدید و نوظهور است و یک مدل به تنهایی نمی تواند به طور کامل بهترین مدل کسب و کار را نمایش دهد. از این رو مدل های کسب و کار زیادی وجود دارند که این امر انتخاب مدل مناسب را برای کاربران دشوار می سازد.

بر اساس بررسی های اقتصادی و مالی وجود پنج عنصر اصلی در هر کسب و کار موفق ضروری است:

1. اعتماد و حجم بالای مشتریان

2. سرمایه گذاران

3. محبوبیت

4. ارزیابی بازار

5. نوآوری

برای مثال، Facebook در شش سال حدود چهارصد میلیون کاربر به دست آورده و فاکتورهای مشتریان، سرمایه گذاران، محبوبیت، ارزیابی و نوآوری در مقایسه با رقیبان و انتظارات تحلیل گران به حداکثر رسیده اند. به عنوان مثال مشابه می توان از شرکت iPhone نام برد که همام مسیر Facebook را طی می کند. با این وجود، یک فاکتور مهم دیگر نیز در بررسی کسب و کارها وجود دارد که به آن به اختصار “GTJD” نامیده می شود و به معنی "اتمام کار" می باشد. منظور از این فاکتور این است که بررسی می کند آیا خدمات رایه دهنده ی خاص سرویس می تواند مشکلات مشتری را حل کند و آیا راه حل های آن ها کاملا با خدمات ابری مرتبط هستند و مقیاس های درست و به اندازه ای برای سازمان و مشتری ارایه می دهند. این فاکتور بسیار ضروری است زیرا بعضی از ارایه دهندگان سرویس از راه های جایگزینی استفاده می کنند که ارتباط کمتری با ابرها دارند. به علاوه فاکتور اتمام کار ریسک های کمتری به همراه دارد و به مطالعات موردی و بررسی های مشترک در قالب نظرسنجی و مصاحبه وابسته است.

رابطه ی بین مدل ابر مکعبی و مدل شش وجهی:

مدل ابر مکعبی کسب و کار را به هشت دسته تقسیم کرده است و رهنمودهایی را ارایه می دهد که چطور کسب و کارهای ابری باید عمل کرده و جهت آن ها را از فاز اول تا چند سال آینده از عملیات کسب و کار را مشخص می کند و طرح استراتژیکی آن را ارایه می دهند. مدل شش گوشه یک مدل ایده آل برای هایلایت نمودن نقاط قوت و ضعف کسب و کارهای ابری در هر زمان ارایه می دهد. آگاهی از مناطقی که باید روی آن ها تمرکز کرد و به روز رسانی موثر و سریع برای حفظ پایداری خود با تمرکز بر مناطق اشغال شده در مدل شش گوشه انجام می گیرد.

مدل شش وجهی یک پل بر روی شکاف بین کیفیت و کمیت ساخته و به سازمان ها کمک می کند تا آن چه که در مدل ابر مکعبی نمی تواند اندازه گیری شود را ردیابی کند در نتیجه این دو مدل یکدیگر را کامل می کنند.

مدل های قیمت گذاری در رایانش ابری:

در حال حاضر ما تعداد افزاینده ای از سرویس های اینترنتی مورد نیاز را شاهد می باشیم. ارایه دهندگان ارزنده ای مانند Amazon، Google، Sun، IBM، Oracle، Salesforce و غیره زیرساخت های محاسباتی و نرم افزاری را ارایه می دهند. این زیرساخت های محاسباتی و نرم افزاری به عنوان یک هسته برای ارایه ی خدمات سطح بالا مانند محاسبه، ذخیره سازی، پایگاه داده و برنامه های کاربردی کاربرد دارند. برنامه های کاربردی می توانند شامل خدمات Email، برنامه های دفتری، امور مالی، ویدیو، صدا و پردازش داده ها باشند.

در طول تجزیه و تحلیل بیش از هفتاد ارایه دهنده ی خدمت ابر شناسایی شده اند که در جدول ذیل برخی از آن ها آورده شده اند. این جدول یک نمای کلی از تولیدکنندگان، نوع سرویس هایی که ارایه می دهند و مدل های قیمت گذاری انتخاب شده را بیان می کند که به عنوان یک نقشه و طرح مفهومی از چهارچوب های پیشنهادی است.

خدمات ارایه شده به انواع مختلفی دسته بندی می شوند. از جمله: زیرساخت، فضای حافظه، پایگاه داده، مدیریت فرآیندهای تجاری، بازار، صدور صورتحساب، حسابداری، پست الکترونیکی، اشتراک گذاری داده ها، پردازش داده و خدمات تحت وب

در حال حاضر اغلب مدل های قیمت گذاری برای تولیدکنندگان خدمات مدل "پرداخت به ازای استفاده" (pay per use) می باشد که کاربر یک قیمت ثابت را برای یک واحد خاص از استفاده، پرداخت می کند. این واحد خاص می تواند بر اساس ساعت، گیگابایت یا موارد دیگر باشد. این مدل بسیار ساده است. هر واحد دارای یک قیمت ثابت است. این مفهوم ساده بطور گسترده برای محصولات و خدماتی استفاده می شود که به دلیل تولیدات انبوه و گستره ی آن ها مذاکرات برای قیمت گذاری را غیرعملی می کند.

یک مدل قیمت گذاری مشابه وجود دارد که تفاوت هایی با مدل پرداخت به ازای هر استفاده وجود دارد. این مدل قیمت گذاری آبونمان (Subscription) نام دار. در این مدل کاربر یک قرارداد را برای استفاده از واحدهای خدماتی ترکیبی امضا می کند. قیمت ثابت و چهارچوب زمانی این خدمات از قبل مشخص شده اند و بازه ی زمانی آن ها ماهانه و یا سالانه می باشد. با بررسی روی مدل های قیمت گذاری نام برده شده مشخص می گردد که کاربران معمولا مدل های قیمت گذاری ساده و یک پرداخت ثابت را ترجیح می دهند (مثل روش آبونمان و پرداخت به ازای هر استفاده). شاید دلیل این امر راحتی محاسبه ی هزینه و درک ساده تر این مدل ها باشد. در این مدل ها نحوه ی محاسبه ی هزینه واضح و شفاف است. علاوه بر این ها از منظر روانشناسی نیز رویکرد به این مدل های ساده قابل توضیح است زیرا که کاربران از پرداخت صورت حساب های بزرگ گاه و بیگاه پرهیز می کنند.

قیمت گذاری پویا (که قیمت گذاری متغیرنیز نامیده می شود) مدلی است که در آن قیمت گذاری خدمات بر اساس عرضه و تقاضا متغیر است. برای مثال با استفاده از مذاکرات یا مزایده قیمت گذاری انجام می شود. این مدل قیمت گذاری معمولا برای محاسبه ی قیمت اقلام متفاوت و گران (با ارزش بالا) استفاده می شود. مزایده یک مکانیزم استاندارد برای انجام واحدهای عرضه و تقاضا می باشد.

بررسی ادبیات موضوع

جدول زیر مروری بر کارهای صورت گرفته در زمینه مدل های کسب و کار با پردازش ابری در تحقیقات مرتبط، مفروضات، مجهولات و معلومات و رویکردهای آن ها می باشد.

نام نویسنده سال اتتشار مفروضات و اهداف
ونگ و همکاران 2012 پردازش ابری برای تخمین زدن

احتمال مربوط به تضمین مشتری در کسب و کار موردی

گا و همکاران 2012 بررسی رفتار مشتریان در زمینه

انتخاب کردن یک کالا در یک مجموعه از آن کالا با کمک مدل پردازش ابری

کیم و همکاران 2011 تخمین احتمال انتخاب نشدن یک کالا توسط مشتری
الیاز و اسپیگلر 2011 بررسی رفتار خرید مشتری با پردازش ابری
بهاتچاریاس 2011 انتخاب کردن و خرید توسط مشتری در یک مدل کسب و کار با کمک پردازش ابری
کلوز و کوکار کینی 2010 بررسی کردن خرید با پردازش ابری
هایوسر و همکاران 2010 بررسی رفتار مشتریان در فضای مجازی با پردازش ابری
پانج و موری 2009 بررسی فرایندهای تصمیم مشتری با کمک مدل کسب و کار
فن و همکاران 2007 بررسی اهداف مشتریان در خریدهای اینترنتی با توجه به مدل پردازش ابری
فنگ و همکاران 2007 بررسی کردن بازار اینترنتی برای رتبه بندی کردن کالا طبق پردازش ابری
گارفینگر و همکاران 2006 بررسی رفتار مشتری در زمینه ی انتخاب کردن کالا در بازار اینترنتی
آیرن و همکاران 2005 بررسی بازارهای اینترنتی با پردازش ابری
زوئیک و همکاران 2003 تهیه کردن لیست خرید توسط مشتری با کمک موتورهای جستجو
منسنز و همکاران 2003 انجام دادن واکاوی به کمک مجموعه ای سازگار از عوامل هوشمند و پردازش ابری
اریناکی و وازیرگیانیکس 2003 تجزیه و تحلیل داده های مختلف در زمینه رفتار خرید مشتری با کمک

نوع خاصی از مدل کسب و کار

اوهارا و همکاران 2002 مدل پردازش ابری کسب و کار اینترنتی
دی واراج و همکارن 2002 تعیین دترمینان برای رفتار خرید مشتری در پردازش ابری
ساروار و همکاران 2001 بررسی کردن نرخ خرید یا احتمال خریداری کردن با توجه به مدل های کسب و کار
شت و همکاران 2001 ساده کردن اطلاعات با کمک هوش و مدل کسب و کار
سنگ و یانگ 2001 بررسی کردن میزان رضایت مشتری از مدل کسب و کار
هابل 2000 بررسی کردن فرایند خاص برای تصمیم گیری مشتری با توجه به مدل کسب و کار
منسز و همکاران 2000 م مدل چند عامله برای داده‌کاوی آنلاین مدل کسب و کار

مرور تحقیقات مشابه و مرتبط

رایانش ابری برای تجارت

مشخصات مساله

امروزه با گسترش بکار گیری فناوری اطلاعات در سازمان ها نیاز به ذخیره سازی حجم وسیعی از داده ها به وجود آمده است. به این منظور بسیاری از سازمان ها نیازمند تهیه ی زیرساخت های سخت افزاری گران و نرم افزارهای پیچیده می باشند. به علاوه سازمان ها از نتیجه ی تغییراتی که به دلیل بکارگیری فناوری اطلاعات حاصل می شود اطمینان ندارند. همچنین با رشد سریع تکنولوژی، نیازمند مدلی برای کسب و کارشان هستند که قابلیت به روز رسانی داشته باشند و با تغییرات دائمی پایدار باقی بمانند. این مقاله با نگاهی به مزایای استفاده از رایانش ابری در کسب و کارها برای رفع مشکلات بیان شده راه حل هایی را ارایه می دهد.

مشخصات ایده و راه حل

این مقاله با معرفی موضوع رایانش ابری به بیان انواع و زیرساخت های مختلف آن پرداخته، سپس کسب و کارهای تجاری امروزی را بررسی میکند. در آخر با تلفیق مدل های تجاری با رایانش ابری به بیان مزایا و معایب استفاده از رایانش ابری در فعالیت های انجام شده در کسب و کارها می پردازد سپس رایانش ابری را در سازمان هایی که در واقعیت و در زمان حال از آن استفاده می کنند، بررسی می نماید، سازمان هایی مانند Google، Amazon، IBM و غیره.

مشخصات نتایج حاصله و ارزیابی شده

رایانش ابری می تواند پاسخی به بسیاری از مشکلات مطرح شده باشد. با فراهم کردن زیرساخت سخت افزاری و نرم افزاری کاهش هزینه ی بسیاری را در سازمان شاهد خواهیم بود و درصورت شکست ایده مشکلات هزینه ی سنگین اولیه وجود نخواهد داشت. رایانش ابری بعنوان یک تکنولوژی به سرعت در حال تحول است و در زمینه ی کسب و کار و تجارت یک عنصر ارزشمند محسوب می شود. با راه اندازی و بکارگیری آن در کسب و کارها می توان به سود بیشتری دست یافت. امروزه بسیاری از شرکت ها و سازمان ها از زیرساخت های رایانش ابری مانند IaaS، SaaS، PaaS و XaaS استفاده می کنند تا ارزش تجاری بالاتری به دست آورده و مشتریان بیشتری جذب کنند.

مشخصات کارهای آتی پیشنهاد شده

این مقاله با بیان این موضوع که امنیت در حال حاضر مهمترین چالش ابری برای استفاده در کسب و کار می باشد اذعان می دارد بدون وجود امنیت تجربه ی تجاری موفقی با رایانش ابری تجربه نخواهیم کرد. تحقیقات آتی بر مبنای امنیت در رایانش ابری می تواند تکمیل کننده ی این تحقیق باشد.

ارزیابی کلی تحقیق

در این مقاله با بررسی اهمیت رایانش ابری در کسب و کارهای امروزی به طرح مشکلات پرداخته و رایانش ابری را به عنوان راه حلی عنوان می کند. با معرفی کامل رایانش ابری، فواید و مشکلات آن را بیان کرده سپس با تلفیق آن با فرآیندهای کسب و کار و بیان نقش رایانش ابری در تجارت مدل های کسب و کار ابری را بیان می کند و کارکردهای آن را در شرکت هایی مانند Amazon، Microsoft و Drobox بررسی می کند.


طبقه بندی مدلهای کسب و کار در رایانش ابری

مشخصات مساله

مدل های کسب و کار در رایانش ابری یک محدوده جدید می باشد از همین رو انتخاب مدل درست و به ثبات رسیده، یک چالش برای سازمان های استفاده کننده از آن می باشد. دسته بندی درست از مدل های کسب و کار موجود و بیان مزایا و معایب آن ها می تواند گره گشای این مشکل باشد.

مشخصات ایده و راه حل

این مقاله مدل های کسب و کار کنونی در رایانش ابری را بررسی کرده و بیان می کند که سازمان ها از چه طریقی می توانند مدل مناسبی برای کسب و کار خود انتخاب کنند. در این تحقیق مدل های کسب و کار ابری بر اساس آنالیزها و بازبینی های انجام شده به هشت دسته طبقه بندی شده اند و هرکدام به تفضیل بیان می شوند. همچنین مدل مکعب ابری را تعریف کرده سپس این هشت مدل را در این مدل مکعبی بررسی کرده و جایگاه آن ها را مشخص می کند. بعلاوه نقاط ضعف و قدرت هر مدل در این بررسی بیان شده که به سازمان ها کمک شایانی برای انتخاب مدل درست و متناسب با اهداف شرکت می باشد و باعث پایداری آن ها گردد.

مشخصات نتایج حاصله و ارزیابی شده

رایانش ابری زیرساخت های محاسباتی مورد نیاز را بصورت ارزان و با سطح کیفیت بالا برای سازمانها فراهم می کند. همچنین خدمات شبکه ای را ارایه می دهد که به راحتی قابل دسترس می باشد. برای سازمان ها این امکان را فراهم می کند که بتوانند اطلاعات و زیرساخت های تکنولوزی ارتباطی را فراهم کنند. همچنین باعث صرفه جویی در هزینه های اجرایی، منابع و کارگزاران می گردد.

مشخصات کارهای آتی پیشنهاد شده

فعالیت های آتی شامل مقاله هایی در باب چهارچوب اقتصادی ابر می باشد که به اختصار FCF نامیده می شود. این فعالیت ها مدل های کسب و کاری که در رایانش ابری طبقه بندی کردیم و همچنین مدل مکعبی ابری را با تمرکز و تاکید بر روی مراقبت های بهداشتی و حوزه های مالی گسترش می دهد و همچنین مدل سازی مالی در پیش بینی ها، شبیه سازی، مدل سازی و تعیین معیار دارایی ها در نظر گرفته می شود. FCF مدلی است که مدل های کسب و کارو و فرآیندهای آن ها را ساده می کند.

ارزیابی کلی تحقیق

مدل های کسب و کار ابری یک حوزه ی جدید بوده و پیدا کردن مدل درست و مناسب کسب و کار می تواند مشکل باشد. این مقاله به بیان مدل های کسب کار ابری موجود پرداخته و راه حل هایی را به سازمان ها ارایه می دهد که بتوانند مدل درست و مناسب را انتخاب کرده و به کار بگیرند. همچنین با معرفی ابر مکعبی راه حلی برای انتخاب مناسب مدل کسب و کار ابری بیان می شود.

مروری بر مدلهای کسب و کار ابری و پایداری آنها

مشخصات مساله

مدل کسب و کار در رایانش ابری به عنوان یک محدوده ی جدید در حال ظهور می باشد. این گستردگی باعث می شود یک مدل به تنهایی نتواند بهترین مدل کسب و کار باشد و آن را به نمایش بگذارد به همین دلیل مدل های کسب و کار گوناگونی وجود دارند که باید با رایانش ابری تطبیق داده شوند. همچنین انتخاب درست مدل کسب و کار ابری به سازمان ها کمک می کند در این راه جدید موفق عمل کنند و پایداری آن ها را تضمین می کند.

مشخصات ایده و راه حل

بعضی از این مدل ها و نحوه ی بررسی آن ها در این مقاله به عنوان پاسخی به مشکلات مطرح شده، بیان شده است. از جمله ی این مدل ها، مدل مکعب ابری و مدل شش گوشه می باشد. این مدل به بررسی مدل های کسب و کار موجود پرداخته و نقاط قوت و ضعف آن ها را بیان می کند. علاوه بر مدل های کیفی، چند مدل کمی هم در این مقاله مطرح می شوند تا تاثیر مدل های کسب و کار ابری بر تجارت مشخص گردد.

مشخصات نتایج حاصله و ارزیابی شده

مدل ابر مکعبی توسط فردی به نام Jericlo Froum برای همکاری امن در تشکیلات ابری مناسب در کسب و کارهای مختلف پیشنهاد شده است. سرویس های ابری زیادی وجود دارند که می توانند خدمات ارایه کنند. این امر موجب می شود مشتریان رایانش ابری در انتخاب سازمان و مدل مناسب دچار سردرگمی شوند. مدل مکعبی راه حلی برای این مشکل می باشد. مدل مکعبی از 4 وجه تشکیل شده که به شرح زیر می باشند:

1) External and Internal این بعد نوع کسب و کار را مشخص می کند. "داخلی" به معنای ابر خصوصی و "خارجی" به معنی ابر عمومی می باشد.

2) Proprietary and Open "اختصاصی" به معنی خدمات قراردادی یا پرداختی می باشد. "باز" برای خدمات و راه حال های متن باز به کار می روند. در مفهوم رایانش ابری، گاهی اوقات "باز" به معنای سیستم یا بستری است که اجازه ی به اشترام گذاری و دسترسی آزاد به برنامه های کاربردی وجود دارد. به عنوان مثال Google App Engine "باز" محسوب می شود.

3)Parameterized (Per) and D-Parameterized (D-P) تعریف اصلی این بعد در واقع به عنوان یک طرز فکر معماری است. به این معنی که پارامترهای سنتی فناوری اطلاعات مثل شبکه و دیوار آتش "داخل" و یا "بیرون" سازمان قرار می گیرند. در مفهومی که ما بیان می کنیم "پارامتر" (Per) به معنی ارایه ی ساختار به عنوان سرویس (IaaS)، و بستر به عنوان خدمت و سرویس (PaaS)، و یا هرنوع سرویس، پشتیبانی و یا قراردادی می باشد که از بستر و زیرساخت استفاده می کنند. سرویسی که D-P ارایه می کند بصورت نرم افزار به عنوان خدمت (SaaS) می باشد و یا هر سرویس، قرارداد و یا پشتیبانی که از نرم افزار و برنامه های کاربردی استفاده می کنند مادامیکه با حد و مرزهای سخت افزاری محدود شده اند.

4)In-Sourced and out Source "داخل منبع" به معنی ابرهای در حال توسعه خانگی می باشد. "خارج از منبع" نیز به سرویس ها و قراردادهایی اطلاق می شود که مدیریت همه ی درخواست ها را فراهم می کنند. بیشتر مدل های کسب و کار ابری داخل این بعد قرار می گیرند.

مدل شش وجهی یک پل بر روی شکاف بین کیفیت و کمیت ساخته و به سازمان ها کمک می کند تا آن چه که در مدل ابر مکعبی نمی تواند اندازه گیری شود را ردیابی کند در نتیجه این دو مدل یکدیگر را کامل می کنند. در این مقاله مدل شش وجهی بر روی سایت های معروفی مانند Facebook و شرکت هایی مانند Apple مورد بررسی قرار گرفته اند.

مشخصات کارهای آتی پیشنهاد شده

اقدامات آتی در زمینه ی این مقاله در مبحث طبقه بندی و بررسی مدل های کسب و کار ابری بر اساس کمیت می باشد. همچنین بر روی رایه کنندگان بسته شده کار بیشتری انجام می گیرد و هدف این هست که آنالیزهای بیشتری دز زمینه ریسک پذیری و پیشنهاد چهارچوب مالی بیان شوند. هدف آتی این مقاله استفاده ی بیشتر از داده های سازمان ها بوده و از جمله این داده ها، خدمات ملی انگلستان می باشد. همچنین تحقیقات آتی در زمینه ارتباط بین مدل های کسب و کار، پایداری و مدل سازی می باشد.

ارزیابی کلی تحقیق

این مقاله ابتدا مروری به مدل های کسب و کار کنونی در رایانش ابری خواهد داشت سپس بیان می کند چگونه سازمان ها می توانند مدل کسب و کار مناسبی را انتخاب کنند که باعث دوام شرکت و سازمان شود. در این تحقیق مدل های کسب و کار ابری به هشت دسته تقسیم شده، در مدل مکعب ابری و بررسی می شوند. در مدل شش وجهی نیز مدل های تجاری ابری به شش عنصر تقسیم شده اند که شامل فاکتورهای مشتریان، سرمایه گذاران، محبوبیت،ارزش گذاری و انجام کار می باشد. سازمان های اساسی که از رایانش ابری در کسب و کار خود مدد می جویند، مانند Google، بر اساس این مدل بررسی می شوند. سپس نقاط ضعف و قوت مدل ها بررسی گردیده و در انتها این دو مدل با هم مقایسه می گردند و نقاط مشترک و مورد اختلاف آن ها بررسی می شود.

رایانش ابری، طبقه بندی، مدلهای کسب و کار و جهت پژوهش

مشخصات مساله

مفهومی به نام رایانش ابری به عنوان یکی از عناوین مهم کامپیوتری در کسب و کارها مطرح می باشد. چگونگی استفاده از این مفهوم در کسب و کار و به دست آوردن مزایا و سود بیشتر با استفاده از رایانش ابری جز مفاهیم قابل ارایه در این مقاله می باشد. در این مقاله ابتدا با تعریف محاسبات Grid و مقایسه ی آن با رایانش ابری، اهمیت موضوع را پررنگ کرده سپس یک چهاچوب مدل کسب و کار ابری ارایه می دهد و مدل های کسب و کار ابری موجود را در این چهارچوب بررسی کرده و ارایه می دهد.

مشخصات ایده و راه حل

این مقاله یک طبقه بندی تکنیکی بر روی رایانش ابری ارایه می دهد و برروی موقعیت های تجاری در نمونه هایی از رایانش ابری بحث می کند. این تحقیق یک چهارچوب برای مدلهای کسب و کار در ابر ارایه می دهد. به کمک این چهارچوب مدل های کسب و کار می توانند در سطح زیرساخت تجهیزاتی، بستر پایه و یا برنامه های کاربردی قرار بگیرند.

مشخصات نتایج حاصله و ارزیابی شده

استفاده از رایانش ابری در سازمان ها خدمات را با قیمت بسیار ارزان تری فراهم میکند و قادر است خدمات را سفارشی سازی کند. این امر از اهداف بلند مدت رایانش ابری در تجارت می باشد. رایانش ابری دسترسی به حجم عظیمی از داده ها را در شرکت های کوچک و بزرگ میسر ساخته است. با این حال ارایه ی برخی از خدمات نیازمند درک جایگاه مدیریت می باشد. برخلاف مدیریت جمعی، استراتژی های بلند مدت نیازمند یک بهبود مستمر و تغییرات دایمی می باشد.

ارزیابی کلی تحقیق

بررسی بر روی استفاده کنندگان از رایانش ابری کمک کرده تا تعدادی از آن ها به صورت مقایسه ای در یک جدول مطرح شوند و یک نمای کلی از تولید کنندگان، نوع سرویس هایی که ارایه می دهند و مدل های قیمت گذاری آن ها به عنوان یک چهارچوب و طرح کلی در این مقاله گردآوری شود. این مقاله بر روی خدمات ابری موجود که برروی این چهارچوب قرار دارند بر اساس مدل مالی و نوع خدمت بحث می کند. همچنین چالش هایی با مضمون این که چطور دیدگاه رایانش ابری در کسب و کار درست عمل می کند، در این مبحث بررسی می شوند.

مدل کسب و کار رایانش ابری بر اساس تئوری ارزش خالص

مشخصات مساله

با توجه به روند رو به رشد رایانش ابری بسیاری از شرکت ها به دنبال یک مدل تجاری تطبیق پذیر هستند که جوابگوی محیط بازار که مرتب در حال تغییر و تحول است، باشد.

مشخصات ایده و راه حل

در این مقاله یک مدل کسب وکار ابری بر اساس تئوری ارزش خالص بیان می شود. ابتدا بررسی کاملی بر رروی تحویل خدمات و فرآیند تولید ارزش در رایانش ابری صورت می گیرد. در ادامه این خدمات بر روی 3 مدل IaaS، SaaS و PaaS بررسی می شود. هر کدام از آن ها بر اساس نقاط قوت و یا ضعف سازمان و همچنین تحلیل سرمایه گذاری روی هر بخش با مساله ی ساخت ارزش ممکن است انتخاب شوند. در انتها 4 پیشنهاد عملی برای سرمایه گذارانی که می خواهند ارزش خالص را به اجرا در آورند بیان می شود. این 4 راه حل به شرح زیر می باشند:

اول: تعیین هدف برای ارزش خالص مشتری محور. توانمندی بخش های بازار و درک درست از نیازهای مشتری در این مرحله انجام می گیرد. دوم: تقویت توانایی های سازمان و ارتباط شرکت کنندگان. تنها زمانی که شرکت کننده ها، تامین کنندگان خدمات و کاربران یک همکاری خوب با سازمان دارند از توزیع عادلانه و برد چند جانبه بهره مند می شوند. سوم: بهبود توانایی در ثابت نگه داشتن منابع و ایجاد بسترهای نرم افزاری یکپارچه از محاسبات ابری. چهارم: تامین کنندگان خدمات باید به تاثیر و نفوذ گسترش محاسبات ابری بر روی جوامع در حال توسعه توجه داشته باشند.

مشخصات نتایج حاصله و ارزیابی شده

این مقاله اذعان می دارد اگر سازمان ها یک ساختار یکپارچه با ترکیب منابع در رایانش ابری ارایه کنند شرکت کنندگانی که در این مدل نقش دارند و جایگاه ارزشی مصرف کننده-محور هستند می توانند از خدمات تبادل، توزیع و همچنین منافع و برد چند جانبه بهره ببرند. آنالیز و بررسی بر روی سرمایه گذاری روی تحویل خدمات و ساخت ارزش و همچنین مدل های کسب و کار نشان می دهد مدل کسب و کار بر روی ارزش خالص با نمایش 3 مدل ذکر شده در بالا بر روی ارزش خالص در رایانش ابری بکار می رود.

مشخصات کارهای آتی پیشنهاد شده

غنی سازی بیشتر و اصلاح مدل مورد نیاز است. تئوری شکل گیری مدل کسب و کار، مدل سود، رقابتی شرکت و قدرت آن در صنعت، همچنین پیوستگی بیشتر و نزدیک تر به معماری رایانش ابری می توانند تحقیقاتی باشند که به تکمیل این مقاله کمک می کنند.

ارزیابی کلی تحقیق

در این بررسی تئوری ارزش خالص تعریف می شود. همچنین در مورد تحویل خدمات و مدل های کسب و کار مرتبط صحبت می شود. کارکردهای 3 مدل تجاری را بررسی کرده و نتایج را بیان می کند. در انتها نیز پیشنهاداتی را برای سرمایه گذاری در حوزه ی ارزش خالص اذعان می دارد که در بالا بیان شد. این مدل نیاز به توسعه ی بیشتر و تحلیل جامع تری نسبت به تحقیقات موجود دارد.

درخت دانش

Freemind.jpg

بدنه تحقیق

نمایه کلی تحقیقات مرتبط

مدل های کسب و کار در رایانش ابری محدوده ی نسبتا جدیدی است و پیدا کردن مدل درستی برای استفاده از کسب و کار می تواند پایداری و بقای سازمان را بالا می برد. با آگاهی از نقاط ضعف و قوت مدل های کسب و کار سازمان ها می توانند از بین انبوه مدل های ارایه شده مناسب ترین مدل تجاری را برای خود انتخاب کرده و به کار ببندند و در رکود اقتصادی کسب و کارهایشان را گسترش دهند.

رایانش ابری قصد دارد که زیرساخت های محاسباتی مورد نیاز را بصورت گسترده و ارزان و با سطح کیفی بالا فراهم کند.رایانش ابری سرویس های شبکه ای را ارایه می کند که به راحتی قابل دسترسی هستند، برای سازمان ها پیشنهادات باارزشی را مطرح می کند تا بتوانند اطلاعات و زیرساخت های تکنولوژی ارتباطی خود را فراهم کنند. همچنین باعث صرفه جویی در هزینه های اجرایی، منابع و کارگزاران می گردد. سرویس های ابری بسیار زیادی ادعا می کنند که می توانند راه حال هایی برای رفع مشکلات سازمان ها در رایانش ابری ارایه دهند در نتیجه مشتریان ابر نیاز به انتخاب درست تشکیلات دارند.

کار وسیعی بر روی مدل های کسب وکار قدرتمند توسط تکنولوژی های ابری صورت گرفته است. با وجود شرکت هایی مانند Google، Amazon، Microsoft، IBM و Salesforce که فی الواقع هدایت استفاده از رایانش ابری در کسب و کار را بر عهده دارند بسیاری از سرمایه گذاران بهره ی زیادی از استفاده از رایانش ابری در تجارت خود به دست آورده اند. این تصویر اهمیت دسته بندی درست استراتژی های کسب و کار مدل های ابری را برای مدت زمان طولانی و با ثبات بیان می کند. اگر مدل مناسبی انتخاب نشود، با توجه به تغییرات سریع این تکنولوژی و گستردگی و پیچیدگی آن، سازمان از مسیر خود منحرف می شود و یا ممکن است نتواند مدت زمان زیادی با ثبات باقی بماند. از این رو بر اساس شناسایی موارد استفاده، بررسی ها، آنالیزها و بازبینی های انجام شده بر روی مدل های پردازش کسب و کار آن ها را به هشت دسته تقسیم بندی کرده اند:

1. Service Providers and Service Orientation فراهم کنندگان سرویس

2. Support and Service Contracts قراردادهای خدمت و پشتیبانی

3. In-House Private Clouds ابرهای خصوصی خانگی

4. All-In-One Enterprise Cloud ابر تک سرمایه

5. One-Stop Resources and Services خدمات و منابع One-Stop

6. Government Funding وام های دولتی

7. Venture Capital سرمایه گذاری

8. Entertainment and Social Networking شبکه های اجتماعی و سرگرمی

اگر چه تحقیقات انجام شده با محدودیت ها و ضعف هایی همراه هستند، با این حال نتایج ارزنده ای به همراه داشته است. در جدول زیر موضوعات مورد بررسی و نتایج حاصل از تحقیقات نشان داده شده است.

نمایه کلی مسایل مطرح و نتایج تحقیقات مرتبط
موضوعات مورد بررسی

• بررسی چگونگی کسب درآمد از طریق هشت مدل پردازش کسب و کار

• بررسی معماری، مدل های کسب و کار و طرح های سازمان های شناخته شده و برجسته مانند Apple و Facebook

• تحلیل مدل های کسب و کار ابری بر اساس روش شش وجهی

• تحلیل مدل های کسب و کار ابری بر اساس روش مکعبی

• امنیت در کسب و کار ابری

• مدل کسب وکار ابری بر اساس تئوری ارزش خالص

• دسته بندی درست استراتژی های کسب و کار مدل های ابری

• آگاهی از نقاط ضعف و قوت مدل های کسب و کار سازمان ها برای انتخاب مناسب ترین مدل

نتایج تحقیقات

ادغام رایانش ابری در فرآیندهای کسب و کار

در شرکت های برجسته مانند Amazon، Microsoft، Google، Dropbox و غیره راه حلی که رایانش ابری ارایه می دهد معمولا برنامه کاربردی به عنوان خدمت (SaaS) و بستر سخت افزاری به عنوان سرویس (PaaS) می باشد.

برای نمونه Cloud Drive خدمتی است که شرکت Amazon ارایه می دهد. این خدمت ابری یک راه حل برای ذخیره سازی آنلاین است که به کاربران اجازه می دهد. انواع مختلف داده را بارگذاری کرده و مدیریت نمایند. انواع داده می تواند موزیک، ویدیو، عکس یا مدارک باشد. Google Drive نیز راه حل مربوط به رایانش ابری است که شرکت Google آن را ارایه می دهد. این خدمت 5 گیگابایت فضای رایگان در اختیار کاربران قرار می دهد و داده های نگهداری شده در آن به راحتی با دیگر خدمات گوگل مثل Gmail یا Google plus قادر به انتقال می باشند. به علاوه این خدمت با انواع سیستم عاملها به راحتی قابل تطبیق می باشد. سرعت انتقال اطلاعات در این خدمت بسیار بالاست. همچنین می توان از Sky Drive که خدمت ابری شرکت Microsoft می باشد نام برد. این خدمت تا 7 گیگابایت فضای رایگان در اختیار کاربر قرار می دهد. مزیت این خدمت، اشتراک گذاری آسان و تطابق با سرویس های دیگر می باشد.

Drop Box بزرگترین رقیب Google Drive به نظر می رسد.علت محبوبیت آن، تطابق با همه ی انواع سیستم عامل ها می باشد و کار کردن با آن بسیار ساده است. با نصب این خدمت بر روی دستگاه یک پوشه ایجاد می شود. با نصب آن برروی بیش از یک دستگاه مثلا لپتاپ و موبایل، با قراردادن داده داخل آن پوشه در همان زمان در دستگاه دیگر اطلاعات قابل بازیابی و مشاهده می باشند. این پوشه را به راحتی می توان با کاربران دیگر به اشتراک گذاشت.

خدمت ابری ارایه شده توسط شرکت Apple خدمتی به نام iCloud می باشد. در این خدمت کاربران هماهنگی کاملی بین تمام دستکاه های سخت افزاری مربوط به این شرکت (مانند iPhone، iPad و MacBook) خواهند داشت. برای مثال با ایجاد یک دفترچه ی تلفن در یکی از این دستگاه ها، در همه ی دستگاه های دیگر می توان به شماره تلفن های ذخیره شده دسترسی داشت.

بهره مندی از پیشنهادات رایانش ابری در کسب و کارها

رایانش ابری در کسب و کارها یک راه موثر برای حل مشکلات موجود می باشد. این مشکلات می توانند شامل پیچیدگی اطلاعات در محدوده ی کاری باشند. در واقع اگر این امر مدیریت نشده رها گردد، پیچیدگی تکنولوژی هایی که به سرعت در حال رشد می باشند منجر به انحراف در بین کسب و کار و تکنولوژی های اطلاعاتی می شود. در این راستا، رایانش ابری ساده سازی و دسته بندی مدل ها را پیشنهاد می کند که باعث کاهش پیچیدگی می شود. سازمان ها با مجازی سازی سخت افزاری و دست یابی به منابع (سخت افزاری و یا نرم افزاری) به عنوان یک خدمت از راه دور می توانند کاهش چشمگیری در پیچیدگی داشته باشند و حتی منجر به شکستن قیمت ها می شود. رایانش ابری برای استفاده از نرم افزار و خدمات محاسباتی یک راه متفاوت را پیشنهاد می دهد. تکامل مداوم تکنولوژی رایانش ابری را قادر می سازد که در روش سرویس دهی فناوری اطلاعات یک پیشرفت غیر منتظره را در زمینه های امنیت، پهنای باند، استانداردهای تکنولوژی و مجازی سازی ممکن سازد که این امر برای استفاده ی بیشتر از رایانش ابری ایجادانگیزه می کند.

یکی دیگر از خدمات رایانش ابری مربوط به پاسخ دهی، ارتباط و تخصص می باشد. که کسب و کار نیازمند داده های عظیمی می باشد که مدیریت شده و به اشتراک گذاشته می شوند. بنابراین به سخت افزار و نرم افزار با کارایی بالا نیازمند است. این مساله در خدمت پاسخ دهی برطرف می گردد. منابع سازمانی را می توان در اهداف کوتاه و بلند مدت استراتژیکی و نوآوری ها هدایت کرد که باعث عدم به وجود آمدن مشکلات ثانویه می شود. ابر همچنین باعث اکتشافات و ورود به بازارهای جدید جغرافیایی می شود و بخش های مربوط به محصولات سریع تر، ارزان تر و کم خطر تر می شود و در نتیجه کسب و کار امنی ارایه می دهد.

مدل های قیمت گذاری در رایانش ابری

مکانیزم های بازار بصورت پیاده سازی سیاست های قیمت گذاری می توانند تخصیص موثرتری از لحاظ اقتصادی را به دست بیاورند و خدمات متفاوتی با ارزش گذاری متفاوت خدمات با ارزش اقتصادی کارآندتر ارایه کنند. در یک بازار، به دلیل تقاضای زیاد تخصیص ظرفیت و نیز منابع کمیاب برای ارایه دهندگان ابر، وابسته به انتخاب مشتری، طبقه بندی مشتریان و قیمت گذاری مناسب است. مفاهیم کسب و کار و تصمیم گیری مانند مدیریت درآمدها راهی را برای یک کاربرد موفق در چهارچوب تصمیم گیری شناخته شده برای رایه ی دقیق مصرف کنندگان، باعث جذب درآمد بالاتری خواهد شد.

راه حل عملی ارایه شده برای سرمایه گذاران تئوری خالص:

اول: تعیین هدف برای ارزش خالص مشتری محور. توانمندی بخش های بازار و درک درست از نیازهای مشتری در این مرحله انجام می گیرد.

دوم: تقویت توانایی های سازمان و ارتباط شرکت کنندگان. تنها زمانی که شرکت کننده ها، تامین کنندگان خدمات و کاربران یک همکاری خوب با سازمان دارند از توزیع عادلانه و برد چند جانبه بهره مند می شوند.

سوم: بهبود توانایی در ثابت نگه داشتن منابع و ایجاد بسترهای نرم افزاری یکپارچه از محاسبات ابری.

چهارم: تامین کنندگان خدمات باید به تاثیر و نفوذ گسترش محاسبات ابری بر روی جوامع در حال توسعه توجه داشته باشند.

رابطه ی بین مدل ابر مکعبی و مدل شش وجهی:

مدل ابر مکعبی کسب و کار را به هشت دسته تقسیم کرده است و رهنمودهایی را ارایه می دهد که چطور کسب و کارهای ابری باید عمل کرده و جهت آن ها را از فاز اول تا چند سال آینده از عملیات کسب و کار را مشخص می کند و طرح استراتژیکی آن را ارایه می دهند. مدل شش گوشه یک مدل ایده آل برای هایلایت نمودن نقاط قوت و ضعف کسب و کارهای ابری در هر زمان ارایه می دهد. آگاهی از مناطقی که باید روی آن ها تمرکز کرد و به روز رسانی موثر و سریع برای حفظ پایداری خود با تمرکز بر مناطق اشغال شده در مدل شش گوشه انجام می گیرد. مدل شش وجهی یک پل بر روی شکاف بین کیفیت و کمیت ساخته و به سازمان ها کمک می کند تا آن چه که در مدل ابر مکعبی نمی تواند اندازه گیری شود را ردیابی کند در نتیجه این دو مدل یکدیگر را کامل می کنند.

دامنه مسایل مطرح شده در تحقیقات مرتبط

دامنه ی مسایل مطرح شده در تحقیقات انجام شده را می توان بصورت زیر دسته بندی نمود:

+ بررسی چگونگی کسب درآمد از طریق هشت مدل پردازش کسب و کار

+ بررسی معماری، مدل های کسب و کار و طرح های سازمان های شناخته شده و برجسته مانند Apple و Facebook

+ تحلیل مدل های کسب و کار ابری بر اساس روش شش وجهی

+ تحلیل مدل های کسب و کار ابری بر اساس روش مکعبی

+ امنیت در کسب و کار ابری

+ مدل کسب وکار ابری بر اساس تئوری ارزش خالص

+ دسته بندی درست استراتژی های کسب و کار مدل های ابری

+ آگاهی از نقاط ضعف و قوت مدل های کسب و کار سازمان ها برای انتخاب مناسب ترین مدل

تحقیقات مسایل مطرح شده
رایانش ابری برای تجارت معرفی رایانش ابری و انواع زیرساخت های مختلف آن

مزایای استفاده از رایانش ایری در کسب و کارها

کسب و کارهای امروزی در مدلهای کسب و کار ابری

طبقه بندی مدلهای کسب و کار در رایانش ابری چگونگی انتخاب مدل درست در کسب و کار ابری

بیان مزایا و معایب مدل های موجود

دسته بندی مدل های کسب و کار موجود

رایانش ابری، طبقه بندی، مدلهای کسب و کار و جهت پژوهش چگونگی استفاده از مفهوم رایانش ابری در کسب و کار

چگونگی به دست آوردن مزایا و سود بیشتر با استفاده از رایانش ابری

معرفی محاسبات Grid و مقایسه ی آن با رایانش ابری

طبقه بندی تکنیکی برری رایانش ابری

ارایه ی چهارچوب مدل کسب و کار ابری و بررسی مدل های کسب و کار ابری موجود در چهارچوب ارایه شده

مروری بر مدلهای کسب و کار ابری و پایداری آنها تطابق مدل های کسب و کار با رایانش ابری

انتخاب مدل کسب و کار صحیح

پایداری مدل های کسب و کار در بازار متغیر امروزی

طبقه بندی مدل های کسب و کار

مدل کسب و کار رایانش ابری بر اساس تئوری ارزش خالص جستجوی مدل تطبیق پذیر کسب و کار با روند متغیر بازار

استفاده از ساختار یکپارچه و ترکیب منابع در رایانش ابری

بررسی مباحث تحویل خدمات و فرآیند تولید ارزش در رایانش ابری

پیشنهادات عملی برای سرمایه گذاران تئوری ارزش خالص

طیف رویکردها و ایده های طرح شده برای حل

این بخش به بررسی طیف رویکردها و ایده های طرح شده در مقالات می پردازد که در جدول به تفکیک مقاله نشان داده شده اند.

تحقیقات رویکرد و ایده
رایانش ابری برای تجارت ارایه ی طبقه بندی از مدلهای کسب و کار موجود

بررسی کسب و کار تجاری کنونی

ارایه ی بررسی برروی استفاده ی شرکتها و سازمان ها از زیرساختهای رایانش ابری

طبقه بندی مدلهای کسب و کار در رایانش ابری ارایه ی زیرساخت های محاسباتی ارزان و باکیفیت توسط رایانش ابری برای سازمان ها

دسته بندی مدل های کسب و کار به هشت بخش

بررسی نقاط ضعف و قدرت هر مدل با استفاده از مدل مکعبی

رایانش ابری، طبقه بندی، مدلهای کسب و کار و جهت پژوهش ارایه ی طبقه بندی تکنیکی بر روی رایانش ابری

ارایه ی چهارچوب مدل کسب و کار ابری

بحث برروی موقعیت های تجاری در نمونه هایی از رایانش ابری

بررسی مدل های کسب و کار ابری موجود در چهارچوب ارایه شده

ارایه ی جدول بررسسی مقایسه بر روی استفاده کنندگان از رایانش ابری

ارایه ی نمای کلی از تولیدکنندگان،و نوع سرویس هایی که ارایه می دهند

ارایه ی مدل مالی

مروری بر مدلهای کسب و کار ابری و پایداری آنها تطابق مدل های کسب و کار با رایانش ابری

انتخاب صحیح مدل کسب و کار ابری

بررسی پایداری مدل های کسب و کار

طبقه بندی مدل های کسب و کار براساس مدل های کیفی و کمی

بررسی مزایا و معایب مدل های کسب و کار بااستفاده از مدل ابرمکعبی

بررسی مدل های کسب و کار ابری با استفاده از مدل شش وجهی

بررسی شکاف بین کیفیت و کمیت توسط مدل شش وجهی

بررسی دوام مدل های انتخابی کسب و کار با مدلهای گفته شده

مدل کسب و کار رایانش ابری بر اساس تئوری ارزش خالص آنالیز و بررسی در سرمایه گذاری روی بحث تحویل خدمات و ساخت ارزش در مدل های کسب و کار

ارایه ی مدل تئوری ارزش خالص

بررسی تحویل خدمات و فرآیند تولید ارزش در رایانش ابری

بررسی خدمات برروی سه مدل Laas، Saas، Paas

ارایه پیشنهادات عملی برای سرمایه گذاران تئوری ارزش خالص

استفاده از ساختار یکپارچه با ترکیب منابع در رایانش ابری

طیف ابزارهای طرح شده برای حل مساله

در بسیاری از مقالات ابزار خاصی استفاده نشده است. در جدول زیر طیف ابزارهای استفاده شده بیان می گردند.

تحقیقات ابزارهای استفاده شده
رایانش ابری برای تجارت ابزار خاصی استفاده نشده است
طبقه بندی مدلهای کسب و کار در رایانش ابری مدل مکعب ابری

مدل های 8 گانه ی کسب و کار

رایانش ابری، طبقه بندی، مدلهای کسب و کار و جهت پژوهش چهارچوب مدل ابری

جدول یررسی مقایسه ی استفاده کنندگان رایانش ابری

ارایه ی نمای کلی از تولید کنندگان

مدل های قیمت گذاری

مروری بر مدلهای کسب و کار ابری و پایداری آنها مدل مکعب ابری

مدل شش وجهی

مدل های کمی

مدل کسب و کار رایانش ابری بر اساس تئوری ارزش خالص تئوری ارزش خالص

طیف محیط ها و مکان های استفاده شده

در جدول زیر به ترتیب طیف محیط ها و همچنین مکان های استفاده شده را به تفکیک هر مقاله نشان می دهد.

تحقیقات محیط مکان
رایانش ابری برای تجارت شبکه اجتماعی کسب و کار ، سایت های شبکه اجتماعی IBM

Amazon

Google

طبقه بندی مدلهای کسب و کار در رایانش ابری شبکه اجتماعی کسب و کار ، سایت های شبکه اجتماعی Facebook

Apple

Microsoft

رایانش ابری، طبقه بندی، مدلهای کسب و کار و جهت پژوهش شبکه اجتماعی کسب و کار ، سایت های شبکه اجتماعی Facebook

Apple

Amazon

مروری بر مدلهای کسب و کار ابری و پایداری آنها شبکه اجتماعی کسب و کار ، سایت های شبکه اجتماعی ، برنامه های کاربردی Facebook

Apple

Amazon

Google

Microsoft

Dorbox

Skydrive

Googledrive

سازمان سلامت ملی

مدل کسب و کار رایانش ابری بر اساس تئوری ارزش خالص خدمات Paas

Saas

Iaas

نتیجه گیری

در کسب و کار سازمان ها در زمان راه اندازی یک تجارت مسایل و مشکلاتی بر سر راه می باشد. مصرف بالای منابع، هزینه ی زیاد، عدم اطمینان از نتیجه ی حاصله و مسایل نگهداری داده و امنیت از جمله مواردی است که می توان به آن ها اشاره نمود. برای حل این مسایل راهکرد پیشنهادی استفاده از رایانش ابری و به دست آوردن یک همگرایی با مدل های کسب و کار می باشد. رایانش ابری برای جلوگیری از افزایش قیمت ها راه حل های سخت افزاری، نرم افزاری، زیر ساخت و بستر سخت افزاری فراهم می کنند. شرکت های معتبر مانند Amazon، Google، Cisco، IBM و غیره به منظور دریافت اثربخشی و نوآوردی استراتژی های خود را برای بکارگیری راه حل های رایانش ابری در کسب و کار و بخش عمومی و دولتی ارایه کردند.

در این تحقیق، ما به بیان تعریف رایانش ابری و مدل های کسب و کار پرداختیم. با تعریف رایانش ابری به بیان انواع ساختار ابرها پرداخته و لایه های مختلف آن را برشمردیم. سپس همگرایی بین رایانش ابری و مدل های کسب و کار را شناسایی نمودیم. مدل های هشت گانه ی کسب و کار را در داخل دو مدل شش گوشه و مدل ابر مکعبی بررسی کرده و از این طریق نقاط ضعف و قدرت آن ها را بیان کردیم. سازمان ها با استفاده از این تطبیق قادر خواهند بود بهترین مدل کسب و کار متناسب با نوع خدمات و تجارت را انتخاب کرده و به کار بگیرند. این امر به سازمان ها کمک می کند در شرایطی که بازار دایما در حال تغییر است بتوانند خود را تطبیق داده و پایداری خود را حفظ کنند. به علاوه این امکان را فراهم می کند که با استفاده از نوآوری از رقیبان خود پیشی بگیرند. در آخر نتایج حاصل از استفاده ی ابر در کسب و کارها را برشمردیم و گفتیم که با استفاده از ابر با وجود استفاده از حداقل سرمایه گذاری، افزایش چند برابری در توانایی شرکت برای کسب درآمد و مدیریت داده ها به وجود خواهد آمد. در نتیجه مشاهده می کنیم که مدل کسب و کار با کمک پردازش ابری فرآیندی برای ایجاد ارتباط بین فضای نوآوری و تکنولوژی با فضای اقتصادی می باشد.

با وجود همه ی مزیت هایی که رایانش ابری در کسب و کار به ارمغان می آورد، دارای نقاط ضعفی نیز می باشد که ممکن است مهم و خطرناک باشند. یک سرمایه گذاری قابل توجه برای عملکردهای کسب و کار بسیار ضروری است. امنیت نیز در رایانش ابری جزء عوامل منفی محسوب می شود. فراهم کنندگان سرویس نیاز دارند تا به طور جدی بر روی مساله ی امنیت فردی و امنیت داده های سازمان کار کرده تا به سطح قابل قبول و مورد اعتمادی برسند. رایانش ابری بدون نگرانی های امنیتی نمی تواند نیازمندی های کسب و کارهای تجاری را پاسخ دهد. مساله ی امنیت اطلاعات در دو سطح قابل اهمیت است، انتقال اطلاعات و ذخیره سازی داده. از این رو مطالعه بر روی مسایل امنیتی و یافتن راه حل های موثر می تواند در تحقیقات آتی مد نظر قرار داشته باشد.

علاوه بر موضوع امنیت و بحث های کیفی مطرح شده در مورد مدل های گوناگون در کسب و کارها، مبحث کمی نیز مطرح می باشد. یکی از مدل های کمی که در تحقیقات بعدی به آن پرداخته می شود و می تواند یک مدل مناسب برای بررسی کمی باشد مدل Capital Asset Pricing Model و یا به اختصار CAPM می باشد. همچنین مدل Protfolio Teory یا به اختصار MPT گزینه ی مناسبی برای بررسی می باشد. هدف هر دو مدل محاسبه ی پایداری سازمان می باشد. همچنین بیان می کنند که تا چه حد سازمان اهداف خود را به درستی انجام می دهد. همچنین پایداری سازمان با توجه به مدل کسب و کار انتخابی با مدل کمی 3D Visulisation قابل سنجش می باشد و مدل های ریاضی مابین مدل شش گوشه و مدلهای کمی CAPM و MPT که در بالا توضیح داده شده اند ترسیم می کند.

تحقیقات آتی در زمینه ی امنیت و چهارچوب های اقتصادی ابر می تواند در زمینه ی این تحقیق راه گشا باشد.

در ادامه برخی موضوعات پیشنهادی برای عملیاتی کردن، تکمیل، بهبود و توسعه تحقیق انجام شده مطرح شده اند.

فهرست و شرح موضوعات پیشنهادی برای بهبود و تکمیل تحقیقات قبلی

فهرست و شرح موضوعات پیشنهادی برای بهبود و تکمیل تحقیقات مطالعه شده به شرح زیر می باشد:

• فراهم کردن زیرساخت سخت افزاری و نرم افزاری توسط رایانش ابری و در نتیجه ی آن بررسی کاهش هزینه های سازمان و میزان افزایش بهره وری

• بررسی افزایش جذب مشتریان با بکارگیری زیرساخت های رایانش ابری مانند IaaS، PaaS، SaaS و XaaS

• بررسی کارکرد رایانش ابری در شرکت های Amazon، Microsoft و دیگر سازمان های شناخته شده

• بررسی تاثیرات ارایه ی خدمات شبکه ای و زیرساخت های ارزان و با کیفیت و تاثیر آن در کاهش هزینه های اجرایی، منابع و کارگزاران

• بررسی تاثیرات و موفقیت مدل ابر مکعبی در انتخاب مناسب مدل کسب و کار

• بررسی بیشتر سایت ها و سازمان هایی مانند Facebook و Apple با استفاده از مدل شش وجهی

• بررسی نقاط ضعف و قوت مدل های کسب و کار ابری

• مقایسه و بررسی دو مدل ابر مکعبی و مدل شش وجهی تاثیرات آن ها بر یکدیگر

• بررسی استفاده کنندگان از رایانش ابری و مقایسه ی تولیدکنندگان، نوع سرویس و مدل های قیمت گذاری به عنوان یک چهارچوب و طرح کلی

• آنالیز و بررسی برروی سرمایه گذاری روی تحویل خدمات و ساخت ارزش و مدل های کسب و کار

• بررسی معماری رایانش ابری و تطابق آن با مدل های کسب و کار موجود

• مطالعه بر روی مسایل امنیتی و یافتن راه حل های موثر

فهرست و شرح موضوعات پیشنهادی برای بکارگیری عملی و توسعه ی نظری تحقیقات قبلی

فهرست و شرح موضوعات پیشنهادی برای بهبود و تکمیل تحقیقات مطالعه شده به شرح زیر می باشد:

• بررسی راه های افزایش امنیت در رایانش ابری

• بررسی مدل سازی مالی در پیش بینی ها، شبیه سازی، مدل سازی و تعیین معیار دارایی ها

• بررسی بر روی مدل مالی FCF. این مدل برای ساده سازی مدل های کسب و کار کاربرد دارد

• بررسی مدل های کسب و کار کمی و مدل ابر مکعبی با تاکید بر مراقبت های بهداشتی و حوزه های مالی

• بررسی روش های ایجاد رابطه برروی شکاف بین کیفیت و کمیت از طریق مدل شش وجهی

• بررسی طبقه بندی مدل های کسب و کار بر اساس کمیت

• بررسی و آنالیز در زمینه ی ریسک پذیری مدل های کسب و کار ابری

• بررسی چهارچوب های مالی با استفاده از داده های سازمانی

• بررسی ارتباط بین مدل های کسب و کار، پایداری آن ها و مدل سازی

• بررسی انواع خدمت در کسب و کارهای ابری

• بررسی چالش هایی با این مضمون که چطور دیدگاه رایانش ابری در کسب و کار درست عمل می کند.

• بررسی تئوری شکل گیری مدل کسب و کار و مدل سود

• بررسی و انجام تحقیقات بر روی سفارشی سازی خدمات در رایانش ابری

• بررسی امنیت فردی و امنیت داده های سازمان از طریق فراهم کنندگان سرویس

• بررسی امنیت اطلاعات در دو سطح انتقال اطلاعات و ذخیره سازی داده

• بررسی مدل کمی Capital Asset Pricing Model (و یا به اختصار CAPM) و بررسی مدل Protfolio Teory (یا به اختصار MPT) بعنوان مدل کمی برای محاسبه ی پایداری سازمان و دستیابی به اهداف هر سازمان

• سنجش پایداری سازمان با توجه به مدل کسب و کار انتخابی با استفاده از مدل کمی 3D Visulisation و مدل های ریاضی

مراجع

1. Zhiyuan Fang, Jubin Chen, Mingzhi Yi, Zhiodong Wu, Hengjuan Qian, Cloud computing business model based on value net theory, IEEE International Conference on E-Business Engineering, 2010

2. Victor Chang, David Bacigalupo, Gary Wills, David De Roure, A Categorisation of Cloud Computing Business Model, 10th IEEE/ ACM International Conference on Cluster, Cloud and Grid Computing. 2010

3. Khayyam H. MASIYEV, Ilkin Qasymov, Vusale Bakhishova, Mammad Bahri, Cloud Computing for business, IEEE, Qafqaz University, 2012

4. Victor Chang, Gary Wills, David De Roure, A Review of Cloud Business Models and Sustainability, IEEE 3rd International Conference on Cloud Computing, 2010