تاسيس صندوق بازنشستگي وپژه شاغلين با سطوح درآمدي بالا

از OCCC Wiki
پرش به ناوبری پرش به جستجو
  • مــــــوضوع : تاسيس صندوق بازنشستگي ويژه شاغلين با سطوح درآمدي بالا
  • تهيه كننده : عليرضا بهمن پور

خلاصه اجرايي

فقدان خدمات بیمه بازنشستگی مناسب برای شاغلان با سطوح درآمدی بالا باعث بروز اختلاف چشمگیر در حقوق زمان اشتغال و حقوق بازنشستگی این گروه از شاغلین گردیده و لزوم ارائه خدمات بیمه ای برای این طیف از شاغلین احساس می شود. عدم وجود محدودیت در میزان حقوق و مزایای مشمول دریافت حق بیمه بازنشستگی ، باعث متمایز شدن خدمات قابل ارائه در این زمینه می گردد. هدف از این کسب و کار ارائه خدمات بیمه بازنشستگی به مدیران می باشد که طبق برآورد حدود 3،000،000 نفر از جمعیت شاغلین کشور را تشکیل می دهند. شرکت برای معرفی خدمات بیمه ای خود از طریق تبلیغ در نشریات ویژه مدیران و شرکت در نمایشگاه های صنعتی و بین المللی و همچنین تبلیع در محل های تشکیل گردهمائی ها و سمینار ها اقدام خواهد نمود. شرکت بصورت سهامی خاص بوده و اعضاء هیئت مدیره توسط مجمع سهامداران و مدیرعامل توسط هیئت مدیره تعیین خواهند گردید. در ترکیب مدیران میانی شرکت نیاز به تخصص های بیمه ، منابع انسانی ، مالی و فن آوری اطلاعات خواهد بود. هزینه تاسیس شرکت حدود يكصدوچهارده میلیارد ریال برآورد می شود و برای اداره شرکت ماهانه حدود يك ميلياردو يكصدو نود ميليون ریال (در سال اول) مورد نیاز خواهد بود.

LS95131506.jpg

معرفي شركت (تصوير شركت)

نام شرکت : صندوق بازنشستگی نمونه

صاحبان شرکت : شرکت بیمه نمونه 49٪ و موسسه مالی(بانک) نمونه 51٪

تاریخ شروع : 1/7/1395

مکان شرکت : تهران

شرح فعالیت شرکت : ارائه خدمات بیمه بازنشستگی به شاغلین با سطوح درآمدی بالا

تاریخچه شرکت : شرکت براساس تصمیمات هیأت موسس در حال تاسیس می باشد.

چارت سازمانی : نمودار ساختار ارکان اساسی شرکت به شرح ذیل است: Chart9513.jpg

چشم انداز

حفظ اصل خودکفایی صندوق و سعی بر حفظ سطح مناسب پرداخت ها با توجه به نرخ تورم در کشور

ماموريت

ارائه خدمات بیمه بازنشستگی به شاغلان با سطوح در آمدی بالا(مدیران میانی و مدیران ارشد)

اهداف

جذب 50٪ از افراد با درآمد بالا در بین شاغلان کشور. شرکت از نظر مالی باید توانایی حفظ و ارتقاء مبالغ کسور بازنشستگی دریافت شده از شاغلان را دارا باشد. شرکت از نظر پرسنلی باید جایگزین پروری برای مشاغل تخصصی شرکت را مدنظر قراردهد و از طریق طراحی نمودار ترفیعات مشاغل شرکت و تشخیص نیازهای آموزشی کارکنان نسبت به فراهم کردن امکان ارتقاء اصولی و صحیح کارکنان بمنظور تامین نیروی انسانی کارآمد در سطوح بالای سازمانی اقدام کند. شرکت در ظرف یکسال پس از شروع جذب عضو باید حدود نيم درصد ظرفیت بازار هدف راجذب کند وباید بتواند سالانه 15٪ تعداد کل اعضاء صندوق در پایان سال قبل ، عضو جدید جذب نماید و سعی نماید ضریب جایگزینی (نسبت اعضا، فعال به حقوق بگیر) را در سطح مناسبی حفظ نماید.فعالیت های تحقیق و توسعه شرکت در زمینه شناخت کسب و کارهای موجود در بازار و تشخیص موقعیت های موجود و تحولات آن بمنطور کشف فرصت های جدید سرمایه گذاری ، اهمیت زیادی خواهد داشت. همچنین فعالیت های تحقیق و توسعه در زمینه تغییرات ترکیب جمعیت در کشور و شاخص های مرتبط با این امر ، همواره باید مورد توجه باشد. مطالعات در زمینه بررسی کفایت میزان دارایی های شرکت به میزان تعهدات (مستمری های قابل پرداخت در سالهای آینده) به منظور حفظ اصل خودکفایی شرکت از اهمیت ویژه ای برخوردار است و باید در بازه های زمانی بصورت مستمر انجام شود.

معرفي محصولات و خدمات

خدمات شرکت عبارت است از تامین حقوق شاغلین در زمان بازنشستگی ، از کارافتادگی و پرداخت حقوق وظیفه بازماندگان می باشد (درصورت فوت شدن فرد شاغل) که سهم مهمی در تامین معاش شاغلان در پایان دوران اشتغال آنان دارد. ویژگی این صندوق بازنشستگی نسبت به سایر صندوق های بازنشستگی نداشتن محدودیت در دریافت حق بیمه بازنشستگی می باشد. وجود سقف در دریافت حق بیمه بازنشستگی باعث گردیده اختلاف زیادی بین حقوق زمان اشتغال و حقوق بازنشستگی در سطوح درآمدی بالا بوجود آید و پس از بازنشستگی درآمد فرد شاغل کاهش زیادی پیدا خواهد کرد. بیمه بازنشستگی در جوامع مختلف قدمت بالایی دارد و یک خدمت شناخت شده می باشد و اکثر افراد جامعه به لزوم استفاده از آن واقف هستند.

محصولات جايگزين

بیمه پس انداز عمر که توسط شرکت های بیمه ارائه می شود.

تحليل صنعت مادر

وضعیت صنعت بیمه در کشور

صنعت بیمه به عنوان یکی از شاخص های توسعه یافتگی از سویی به عنوان یکی از عمده ترین نهادهای اقتصادی مطرح بوده و از طرف دیگر، فعالیت دیگر نهادها را پشتیبانی می کند. به عبارت دیگر صنعت بیمه با گردآوری حق بیمه های دریافتی، در توسعه اقتصادی دارای نقش مهمی است و از سوی دیگر با ایجاد امنیت و اطمینان برای فعالیت های خدماتی، تولیدی و … در جامعه، روند سازندگی، پیشرفت و ترقی را حاصل می کند. یکی از زیرمحورهای طرح تحول اقتصادی که در دولت های قبلی دنبال شده، طرح تحول صنعت بیمه است که به بیمه مرکزی ایران تقدیم شده است. این برنامه پس از مروری بر چالش های اصلی این صنعت، اصول و اهداف کلان مورد نظر برای صنعت بیمه را مورد بررسی قرار می دهد. نگاهی به ۸ دهه فعالیت صنعت بیمه در کشور و توسعه آن از یک شرکت بیمه به ۲۱ شرکت در طول این مدت، نشان دهنده روند رو به توسعه صنعت بیمه در کشور می باشد. آمار بیمه مرکزی ایران حکایت از رشد متوسط سالانه ۲۹ درصدی در حجم بیمه تولیدی کل کشور در طول ۱۰ سال گذشته می کند. به همین ترتیب حجم خسارات پرداختی نیز طی همین مدت بطور متوسط سالانه ۳۰ درصد، تعداد بیمه نامه صادره ۱۵ درصد، تعداد خسارات پرداختی ۱۳ درصد رشد داشته و حق بیمه سرانه نیز از ۱۱ دلار به ۷۷ دلار رسیده است. با این حال مشاهده می شود که رتبه ایران در زمینه حق بیمه سرانه و حق بیمه تولیدی و ضریب نفوذ و دیگر شاخص ها مطلوب نیست و پاسخ تقاضای بالقوه موجود در کشوری با ۷۷ میلیون نفر جمعیت و ۱۳ هزار دلار درآمد متوسط سرانه تقریبی را نمی دهد. طبق طرح تحول صنعت بیمه کشور، ضریب نفوذ بیمه کشور باید حداقل برابر متوسط جهانی باشد که به معنای افزایش حداقل ۴٫۶ برابری ضریب فعلی است. همچنین رسیدن سهم بخش غیر دولتی به حداقل ۷۰ درصدی نیز نیازمند افزایش ۱۷ درصدی سهم فعلی است که فضای مناسبی را برای فعالیت شرکتهای خصوصی بیمه فراهم می کند.

تحليل صنعت خود

بیمه بازنشستگی

بیمه بازنشستگی شاخه ای از خدمات بیمه ای موردنیاز کشور است و طبق قانون کار و قانون استخدام کشوری موسسات ملزم به بیمه کردن کارکنان خود و پرداخت حق بیمه سهم کارفرما و سهم کارمند به یکی از صندوق های بازنشستگی می باشند. صندوق های بازنشستگی در کشور به 3 بخش مشاغل خاص ، شاغلان دولتی و مشاغل غیر دولتی تقسیم می شوند که در هر بخش شرکت هایی مشغول به فعالیت هستند. عامل مهم موفقیت در این صنعت حفظ اصل خودکفایی می باشد. منظور از اصل خودکفایی ، کفایت میزان کسور بازنشستگی دریافتی از اعضاء و بازده های ایجاد شده از محل سرمایه گذاری این وجوه در مقابل مستمری قابل پرداخت ، می باشد. لذا اداره صحیح وجوه و منابع در صندوق های بازنشستگی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. توسعه این صنعت تا حدود زیادی به میزان رشد جمعیت ، رونق اقتصادی و به دنیال آن کاهش نرخ بیکاری در کشور بستگی دارد. بیمه بازنشستگی یکی از حوزه های نسبتا گسترده صنعت بیمه در کشورهاست و بخش عمده ای از نیروی کار تحت پوشش خدمات بیمه بازنشستگی قرار دارند. سیاست های حمایت از افزایش جمعیت در کشور و انتظار برای خارج شدن اقتصاد از رکود و به دنبال آن افزایش اشتغال ، حکایت از رشد این صنعت در سال های آینده دارد. در حال حاضر بزرگترین صندوق های بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی کشوری می باشند.

تحليل بازار

جامعه شاغلین کشور در سال 1393 حدود 28 میلیون نفر بوده و طبق چشم انداز 1400 سالانه باید حدود دوميليون و دويست هزار نفر شاغل جدید به تعداد شاغلان اضافه شده و نهایتا به تعداد 35 میلیون نفر در سال 1400 برسد. طبق استانداردهای جهانی نسبت مدیران به شاغلین بین 8 تا 12 درصد است که در این طرح 10 درصد درنظر گرفته شده است. براین اساس در شروع طرح حجم بازار هدف که متشکل از مدیران میانی و ارشد موسسات هستند حدود 3 ميليون نفر برآورد می شود.

Laborforce.jpg


Lbestimate.jpg

تحليل رقبا

رقبای اصلی در این صنعت سازمان تامین اجتماعی و سازمان بازنشستگی کشوری می باشند که سازمان هایی قدیمی با ساختارهای سنگین و غیرچابک هستند و علی الرغم تغییرات عمده انجام شده در ساختار و فرآینده های آنها (بخصوص در سازمان بازنشستگی کشوری) تغییر سریع بمنظور انطباق پذیری با تغییرات محیطی و فعالیت در محیط رقابتی ، به سختی برای این سازمان ها امکان پذیر است. از طرفی گستره حقوق افرادی که به این صندوق ها حق بیمه بازنشستگی پرداخت می کنند بسیار وسیع است (از حداقل حقوق 8،120،000 ریـال تا حداکثر حقوق 56،861،000 ریـال در سال 1395) و لزوم رعایت نسبت مشخصی بین حداقل و حداکثر حقوق در سیستم های حقوق و دستمزد ، در عمل امکان افزایش سقف حقوق و دستمزد مبنای دریافت حق بیمه بازنشستگی را برای این سازمان ها غیر ممکن می سازد. بر این اساس امکان رقابت با کسب و کار مورد توجه در این طرح تقریبا برای این دو سازمان امکان پذیر نیست. از طرفی شرکت های بیمه که نوع خاصی از بیمه عمر پس انداز را تحت عنوان بیمه بازنشستگی ارائه می کنند نیز توان رقابتی خیلی کمی دارند زیرا تمام حق بیمه باید توسط فرد بیمه شده پرداخت شود ولی در خصوص صندوق های بازنشستگی که بطور مشخص فقط در این حوزه فعالیت می کنند و بدلیل الزامات قانونی موجود در این حوزه فقط 7٪ حق بیمه از فرد بیمه شده دریافت می شود و 23٪ سهم کارفرما می باشد در صورتیکه در خصوص بیمه های فوق الذکر کل 30٪ حق بیمه (30 ٪ حقوق و دستمزد مشمول بیمه بازنشستگی) باید توسط فرد بیمه شده پرداخت شود که بارمالی زیادی برای فرد بیمه شده خواهد داشت. ضمن اینکه بیمه عمر پس انداز فقط به یک ذینفع ذکر شده در قرارداد بیمه پرداخت می شود و این پرداخت به افراد تحت تکقل ادامه پیدا نمی کند ولی پرداخت حقوق بازنشتگی بعداز فوت فرد بیمه شده به افراد تحت تکفل تا زمانی که شرایط تحت تکفل بودن را داشته باشند ، ادامه پیدا می کند. بدین ترتیب شرکت های بیمه خصوصی هم امکان رقابتی قابل توجهی نخواهند داشت.


SWOT95131506.jpg

تدوين استراتژي


شرکت از طریق وب سایت ، شبکه های اجتماعی و حضور در نمایشگاه ها و همایش های تجاری ، صنعتی و علمی اقدام به تبلیغ جهت جذب عضو می نماید. خدمات موردنظر از طریق سایت شرکت و یا نرم افزار اختصاصی قابل اجرا بر روی گوشی های هوشمند ارائه خواهد شد. عضویت در صندوق بازنشستگی مستلزم پرداخت حق بیمه سهم کارمند و سهم کارفرما و حق عضویت سالانه می باشد.بمنظور ترغیب کارفرمایان برای به عضویت درآوردن کارکنان خود در صندوق بازنشستگی شرکت اقدام به دریافت حق بیمه سهم کارفرما به میزان 5٪ کمتر از سایر صندوق های بازنشستگی می نماید و برای جبران این کاهش شرکت سعی بر سرمایه گذاری بهینه وجوه و منابع حاصل از دریافت حق بیمه ماهانه از شرکت ها خواهد نمود.
بمنظور کاهش هزینه ها و افزایش سرعت پاسخ گویی شرکت از عامل های هوشمند در پاسخ گویی به ارباب رجوع استفاده خواهد کرد و تنها موارد پیش بینی نشده به کارشناسان بخش بیمه ارجاع خواهد شد.


مراحل توسعه محصول

Gantt95131506.jpg

تحليل مالي

منابع مورد نياز براي تاسيس شركت به شرح ذيل برآورد شده است همچنين هزينه هاي جاري شركت به تفكيك برآورد شده است براي اين هزينه سالانه 20% افزايش بها منظور گرديده است. درآمدهاي شركت براساس پيش بيني تعداد افراد عضو شده محاسبه گرديده است كه عبارت است از حق عضويت سالانه دريافتي از اعضاء و نيم درصد از سود حاصل از سرمايه گذاري حق بيمه دريافتي از اعضاء مي باشد. نرخ بازده سالانه سرمايه گذاري وجوه 18% در نظر گرفته شده است كه مبناي محاسبه و پيش بيني بخش عمده درآمد سالانه شركت مي باشد(درآمد شركت متشكل از نيم درصد بازده سالانه بعلاوه حق عضويت سالانه مي باشد). نرخ افزايش حقوق شاغلين معادل 10% در سال در نظر گرفته شده است كه بر اين مبتا ميزان حق بيمه دريافتي در هر سال پيش بيني گرديده است.


RC95131506.jpg



BE95131506.jpg

تحليل ريسك

- تصویب موردی قوانین مربوط به بازنشستگی زودرس

تصويب قوانين بازنشستگي زودرس كه توسط مراجع قانون گذاري انجام مي شود موجب مشكلاتي براي صندوق هاي بازنشستگي مي شود. در اين طرح با جذب اعضاء از بين مديران مياني و ارشد موسسات (اين قوانين بطور عمده مشمول رده هاي پائين سازمان ها و موسسات مي شود) تا حدودي زيادي اثرات تصويب چنين قوانيني خنثي خواهد شد.


- کاهش فرصت های سرمایه گذاری در کشور
براي مقابله با ريسك كاهش فرصت هاي سرمايه گذاري بايد از تجمع سرمايه در تعداد معدودي از بازار هاي سرمايه جلوگيري كرد و در زمان هاي مناسب نسبت به جابجايي سرمايه بين بازار هاي مختلف اقدام نمود. همچنين از طريق مطالعه فضاهاي كسب و كار جديد نسبت به كشف بازار ها و فرصت هاي سرمايه گذاري جديد ، در جهت هدايت منابع و وجوه به سمت بازارهاي جديد كوشش كرد.


- بالا بودن نرخ تورم در کشور
اين عامل از يك سو موجب افزايش دارايي هاي موسسه كه به جهت سرمايه گذاري خريداري شده اند مي شود و از سوي ديگر موجب مي شود توقع اعضاء بازنشسته(كه ماهانه حقوق بازنشستگي دريافت مي كنند) نسبت به افزايش حقوق سالانه بالا برود به هرحال بايد نسبت بين نرخ تورم ، نرخ بازده سازي(افزايش در وجوه و منابع صندوق نسبت به سال قبل در اثر سرمايه گذاري در بازارهاي مختلف) و افزايش حقوق سالانه بازنشستگان با دقت لازم بررسي و نسبت به درصد افزايش حقوق سالانه بازنشستگان اقدام نمود.


- عدم اعتماد به صندوق بازنشستگی خصوصی

در اين خصوص مي توان از طريق مذاكره با شركت ها و موسسات مطرح در كشور و جلب موافقت آنها براي به عضويت درآوردن مديران آن موسسات اقدام نمود. و تبليغ مناسب در خصوص عضويت اين افراد و اطلاع رساني لازم در اين زمينه در جهت اعتماد سازي اقدام كرد.

طرح فني

معماري سيستم
در طراحي سيستم از الگوي طراحي MVVM و معماري چهار لايه اي استفاده شده است. كاربران داخل سازمان از Desktop Application استفاده مي كند و كاربران در خارج از سازمان با استفاده از مرورگرها يا بواسطه نرم افزار اختصاصي تهيه شده براي اجرا بروي گوشي هاي هوشمند و ساير دستگاههاي مشابه مي توانند از سيستم عضويت اعضا استفاده كنند.
براي پاسخگويي به مراجعه كنندگان به سايت و دريافت و پردازش درخواست هاي آنان از عامل هاي هوشمند استفاده خواهد شد و از آنجايي كه درخواست ها و سئوالات مراجعه كنندگان مشخص است ، بخش عمده آنها توسط عامل هاي هوشمند قابل پاسخگويي است و موارد بسيار اندكي از درخواست ها به كارشناسان بيمه اي داخل سازمان ارجاع خواهد شد.


Arc95131506.jpg

سيستم هاي مورد نياز بطور اختصاصي طراحي و برنامه نويسي خواهد شد و در اين زمينه از خدمات مشاوره اي خارج از سازمان نيز بهره گرفته خواهد شد. پايگاه داده و Application Server در سال هاي اول فعاليت توسط شركت ميزباني خواهد شد و در صورت افزايش حجم ترافيك در مورد گسترش زيرساخت هاي مورد نياز يا انتقال آنها به مراكز داده خارج از شركت تصميم گيري خواهد شد.
پايگاه داده در شبكه داخلي شركت قرار گرفته است و Application Server در Delimited Zone كه با استفاده از 2 عدد فايروال سخت افزاري تشكيل شده است قرار دارد. تجهيزات و ابزار هاي مورد استفاده در شبكه 3 عدد سرور سخت افزاري ، 2 عدد فايروال سخت افزاري ، يك عدد Core Switch و 3 عدد Distributed Switch مي باشد.