Privacy In Social Networks

از OCCC Wiki
پرش به ناوبری پرش به جستجو


چکیده

شبکه‌ های اجتماعی، نسل جدیدی از وب‌سایت‌ها هستند که این ‌روزها در کانون توجه کاربران شبکه جهانی اینترنت قرار گرفته‌اند. این گونه سایت‌ها بر مبنای تشکیل اجتماعات آنلاین فعالیت می‌کنند و هر کدام دسته‌ای از کاربران اینترنتی با ویژگی خاصی را گرد هم می‌آورند. شبکه‌ های اجتماعی را گونه‌ای از رسانه‌های اجتماعی می‌دانند که امکان دستیابی به نحوه جدیدی از برقراری ارتباط و به اشتراک‌گذاری محتوا در اینترنت را فراهم آورده‌اند. صدها میلیون نفر از کاربران اینترنت عضو صدها شبکه‌ اجتماعی مختلف هستند و بخشی از فعالیت آنلاین روزانه‌شان در این سایت‌ها می‌گذرد . “شبکه‌ اجتماعی“، مفهومی است که پیش از طرح در عرصه فضای مجازی، در فضای واقعی جوامع نیز دارای مفهوم است. اما مسئله‌ای که باعث مطرح شدن چنین مفهومی در فضای جامعه ایران در ماه ‌های اخیر شده است، نقش ویژه‌ای است که شبکه‌ های اجتماعی اینترنتی در تحولات سیاسی یک سال اخیر و یا به عبارت دقیق‌تر چند سال اخیر ایران، ایفا کرده‌اند. تقریباً می‌توان گفت که بیشتر شبکه‌ های اجتماعی مطرح در دنیا، از سوی مؤسسات مطرح و وابسته به ایالات متحده تأسیس و حمایت شده‌اند و سهم دیگر کشورها در ایجاد و توسعه جهانی شبکه‌های اینترنتی بسیار کم بوده است. به طوری که کاربران در اقصی نقاط دنیا رغبتی برای عضویت و فعالیت شبکه‌ های اجتماعی داخلی نداشته‌اند.

مقدمه

شبکه‌ های اجتماعی، نسل جدیدی از وب‌ سایت‌ها و نرم افزارهای موبایل هستند که این ‌روزها در کانون توجه کاربران شبکه جهانی اینترنت قرار گرفته‌اند. این گونه سایت‌ها و نرم افزارها بر مبنای تشکیل اجتماعات آنلاین فعالیت می‌کنند و هر کدام دسته‌ای از کاربران اینترنتی با ویژگی خاصی را گرد هم می‌آورند. شبکه‌ های اجتماعی را گونه‌ای از رسانه‌های اجتماعی می‌دانند که امکان دستیابی به نحوه جدیدی از برقراری ارتباط و به اشتراک‌گذاری محتوا در اینترنت را فراهم آورده‌اند. صدها میلیون نفر از کاربران اینترنت عضو صدها شبکه‌ اجتماعی مختلف هستند و بخشی از فعالیت آنلاین روزانه‌شان در این سایت‌ها و نرم افزارها می‌گذرد.

92231558-04.jpg

شبکه‌ اجتماعی، مفهومی است که پیش از طرح در عرصه فضای مجازی، در فضای واقعی جوامع نیز دارای مفهوم است. اما مسئله‌ای که باعث مطرح شدن چنین مفهومی در فضای جامعه ایران در ماه ‌های اخیر شده است، نقش ویژه‌ای است که شبکه‌ های اجتماعی اینترنتی در تحولات سیاسی یک سال اخیر و یا به عبارت دقیق‌ تر چند سال اخیر ایران، ایفا کرده‌اند. تقریباً می‌توان گفت که بیشتر شبکه‌ های اجتماعی مطرح در دنیا، از سوی مؤسسات مطرح و وابسته به ایالات متحده تأسیس و حمایت شده‌اند و سهم دیگر کشورها در ایجاد و توسعه جهانی شبکه‌های اینترنتی بسیار کم بوده است. به طوری که کاربران در اقصی نقاط دنیا رغبتی برای عضویت و فعالیت شبکه‌ های اجتماعی داخلی نداشته‌اند. امروزه دستگاه هاي هوشمند تلفن همراه و برنامه هاي كاربردي شبكه هاي اجتماعي در حال پيشرفت است كه تعاملات مختلف بين دوستان و كسب و كار مردم را تسهيل كرده است. با وجود اين حركت رو به رشد در چنين شبكه هاي اجتماعي ، حفظ حريم خصوصي افراد به عنوان يك دغدغه و نگراني در ميان كاربران مي باشد. در اين تحقيق به بررسي وضعيت حريم خصوصي كاربران در تعاملات اجتماعي پرداخته مي شود.

آمارهایی درباره‌ی شبکه‌ های اجتماعی

فیس‌بوک بزرگ‌ترین شبکه‌ی اجتماعی دنیا در حال حاضر حدود ۴۰۰ میلیون نفر کاربر دارد. اگر فیس‌بوک به‌جای دنیای مجازی در دنیای فیزیکی حضور داشت این تعداد جمعیت آنرا به یکی از چند کشور پرجمیعت دنیا تبدیل می‌کرد. به‌جز فیس‌بوک چندین شبکه‌ی اجتماعی دیگر نیز کاربران چند صد میلیون نفری دارند. در رده‌بندی برترین وب‌سایت‌های دنیا بر اساس آمار الکسا، فیس‌بوک در رده‌ی دوم قرار دارد و در لیست ۱۰۰ وب‏سایت برتر نام چندین شبکه‌ی اجتماعی دیگر نیز به چشم می‌خورد. فیس‌بوک در بسیاری از کشورها پربیننده‌ترین وب‌سایت محسوب می‌شود و در بیش از ۱۰۰ کشور محبوب‌ترین شبکه‌ی اجتماعی است.

92231558-05.jpg

فیس‌بوک در سه سال اخیر با رشدی جهشی به چنین جایگاهی رسید و توانست سایر رقبا را در بازار شبکه‌ های اجتماعی پشت سر بگذارد. در فاصله‌ زمانی سال‌های ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۸ زمانی که کاربران در سایت فیس‌بوک صرف ‌کردند رشدی ۵۶۶ درصدی پیدا کرد، این در حالی بود که زمان صرف شده در کل فضای اینترنت تنها ۱۸ درصد افزایش پیدا کرده بود. آمارهای اعلام شده از طرف گوگل نیز نشان می‌دهد نسبت تعداد بازدیدکنندگان مستقل از فیس‌بوک و سایر شبکه‌ های اجتماعی به تعداد صفحات بازدید شده‌ی آنها حدود ۱۰۰ برابر است. آمار بیانگر این است که شبکه‌ها‌ی اجتماعی نه تنها به پربیننده‌ترین وب‌سایت‌های اینترنتی تبدیل شده‌اند، بلکه کاربران اینترنتی بیشتر زمان حضورشان در فضای مجازی را نیز در این وب‌سایت‌ها می‌گذرانند. آمارهای مربوط به استقبال از شبکه‌ های اجتماعی همچنان رو به رشد است. در هر روز حدود ۸۰۰ هزار نفر عضو جدید به فیس‌بوک می‌پیوندند، حدود سه میلیون عکس در فلیکر آپلود می‌شود، حدود ۳۰ هزار ساعت ویدئو در یوتیوب مشاهده می‌شود و آمارهای مربوط به سایر شبکه‌ های اجتماعی نیز بدین ترتیب رو به افزایش است. با چنین آمار و ارقامی بی اغراق نیست اگر آینده‌ی اینترنت را در سلطه‌ی شبکه‌ های اجتماعی بدانیم.

قابلیت‌های شبکه‌ های اجتماعی

استقبال از شبکه‌ های اجتماعی از آن‌روست که کاربران اینترنتی می‌توانند برای اغلب نیازهای آنلاین خود در این وب‌سایت‌ها پاسخ مناسب بیابند. در شبکه‌ های اجتماعی کاربران می‌توانند پروفایل‌های شخصی‌ برای خودشان بسازند که شامل مشخصات، تصاویر، علاقه‌مندی‌ها و سایر موارد اینچنینی است. اما شبکه‌ای‌شدن این وب‌سایت‌ها از جایی آغاز می‌شود که هر کاربر لیستی از دوستان تهیه می‌کند و این پروفایل‌های شخصی به یکدیگر متصل می‌شوند. هر کاربر می‌تواند دوستان و آشنایانی که در همان شبکه‌ی اجتماعی حضور دارند را به لیست دوستان خود بیفزاید. همچنین کاربران می‌توانند با جست‌وجو در پروفایل‌های کاربران و مشاهده‌ی مشخصات آنها با افراد جدیدی آشنا شوند و لیست دوستان خود را گسترده‌تر کنند. اینها ابتدایی‌ترین امکانات شبکه‌ های اجتماعی است و این وب‌سایت‌ها در سال‌های اخیر تلاش کرده‌اند، تا گزینه‌های بیشتری در اختیار کاربران خود قرار دهند. امکانی شبیه به وبلاگ‌ها و میکروبلاگ‌ها برای نوشتن مطالب کوتاه و یادداشت‌های روزانه و فضایی شبیه به سایت‌های عکس برای قرار دادن تصاویر شخصی، ایجاد فضایی شبیه به چت برای گفت‌وگوهای فوری میان کاربران، قابلیت ساختن اتاق‌های گفت‌وگو و صفحات هواداری شبیه به فروم‌های اینترنتی از جمله ساده‌ترین این امکانات است. شبکه‌ های اجتماعی متناسب با نوع موضوع فعالیت‌شان امکانات دیگری از قبیل خبرخوان‌های اینترنتی، بازی‌های آنلاین، قابلیت آپلود کردن ویدئوها و فایل‌های کامپیوتری و برقراری ارتباط با سایر رسانه‌های شخصی را نیز در گزینه‌های‌شان دارند. بدین ترتیب می‌بینیم که اغلب امکاناتی را که کاربران اینترنتی پیش از این از طریق مراجعه به چندین وب‌سایت کسب می‌کردند، یک‏جا در شبکه‌ های اجتماعی دریافت می‌کنند. پس بی‌دلیل نیست که کاربران بخش قابل توجهی از زمانی را که در اینترنت به‌سر می‌برند در شبکه‌ های اجتماعی حضور دارند.

شبکه‌ های اجتماعی در ایران

کاربران اینترنتی ایرانی در استفاده از شبکه‌ های اجتماعی همپای کاربران سراسر جهان حرکت کرده‌اند. همان‌طور که زمانی ایرانی‌ها در زمینه‌ی وبلاگ‌نویسی از جمله کشورهای پیشرو در دنیا محسوب می‌شدند، در استفاده از برخی شبکه‌ های اجتماعی بین‌المللی نیز ایرانی‌ها زمانی در رده‌های بالا قرار داشتند. نخستین موج جدی فراگیر شدن شبکه‌ های اجتماعی در ایران به استقبال از وب‌سایت اورکات (Orkut) بر می‌گردد. اورکات شبکه‌ی اجتماعی تحت مالکیت شرکت گوگل است که در سال ۲۰۰۴ به‌وسیله یکی از کارمندان این شرکت راه‌اندازی شد. اورکات به‌سرعت مورد توجه کاربران ایرانی قرار گرفت و ایرانی‌ها در کنار برزیلی‌ها، امریکایی‌ها و هندی‌ها به چهار ملیت برتر در این شبکه‌ی اجتماعی تبدیل شدند. تنها فیلتر شدن اورکات بود که توانست این وب‌سایت را از کانون توجه ایرانیان خارج کند. پس از فیلتر شدن اورکات نوبت به شبکه‌ های اجتماعی ایرانی بود تا وارد دنیای مجازی شوند. از میان تجربه‌های ایرانی راه‌اندازی وب‌سایت‌های شبکه‌ی اجتماعی، تنها نمونه‌ی موفق و قابل توجه کلوب (Cloob) است که همچنان مورد اقبال کاربران داخل کشور قرار دارد و در سال‌های اخیر همواره از پایگاه‌های اینترنتی برتر ایران بوده است. علاوه بر چندین شبکه‌ ی اجتماعی عمومی، چند شبکه‌ی اجتماعی تخصصی و حرفه‌ای ایرانی نیز راه‌اندازی شده‌اند که هنوز چندان مورد استقبال کاربران داخل کشور قرار نگرفته‌اند. دوره، شبکه‌ ی اجتماعی دانشگاهیان ایران (Doreh) و یو۲۴، شبکه‌ی اجتماعی متخصصان ایران (u24) از جمله دیگر تجربه‌های ایرانی هستند. شبکه‌ ی اجتماعی فیس‌بوک نیز که سال‌ها در ایران فیلتر بود در اواسط سال ۱۳۸۷ از فیلتر خارج شد و با استفبال گسترده‏ کاربران در مدت کوتاهی به یکی از پربیننده‌ترین وب‌سایت‌ها در ایران تبدیل شد. رویدادهای پس از انتخابات ریاست جمهوری و طرح نام فیس‌بوک و چند شبکه‌ی اجتماعی دیگر به‌عنوان متهمان و تاثیرگذاران اتفاقات سیاسی، فیلتر شدن دوباره‌ی این وب‌سایت را به‌دنبال شد.

حریم خصوصی در شبکه های اجتماعی

931130-3.jpg

پيشرفت انقلابي در تكنولوژي موبايل ، از وسايل ساده تا وسايل هوشمند كه مي تواند پردازش كنند جالب است و نرم افزارهاي چند رسانه اي شبيه وسايل اداري ، ارتباط بي سيم و پروژه هاي اينترنت را شامل مي شوند. ارتباط بي سيم با سايت هاي شبكه هاي اجتماعي يا هر نرم افزار در اينترنت، توجه جمع را به خود جذب كرده اند. اگرچه شبيه به هر تكنولوژي يكي از برجسته ترين اثرات يك متد، موافقت هاي ناشناسي كاربر و اينكه آنرا مستعد به استراق سمع، كلاهبرداري و حمله هاي ويروسي مي سازد. اگرچه موبايل يك بخشي از سيستم شبكه اجتماعي هست يا سيستم كلاينت – سرور موبايل هويت يك كاربر ناشناس باقي نمي ماند.

در سيستم هاي شبكه اجتماعي P2P كاربر مي تواند با جمع آوري ثبت هاي تاريخ و زمان ثبت شده كاربر و ايجاد يك تاريخچه از محل هاي بازديد كاربر را پيگيري كند. بعلت اينكه سيستم هاي كلاينت- سرور يك دسترسي به نام هاي كاربرهاي نزديك دارد ، توافق شده است كه موقعيت هر كاربر براي هر وسيله متصل به سيستم نمايش داده شود. نرم افزارهاي شبكه اجتماعي بر پايه موقعيت كاربر ، خدماتي را به كاربران براي بازسازي اطلاعات موقعيت و همزماني آن ارائه مي دهند.

كاربران را براي مشخص كردن و ملاقات كردن دوستان در مكان هاي نزديك و حتي يادآوري به كاربران با دريافت يادآور از دوستان و فاميل زمانيكه از يك محل مشخص عبور مي كنند توانا مي سازد. از آنجا كه LBSA ها توصيه هاي اجتماعي توسط كاربران به ديگر دوستانشان را ارائه مي دهند و دانلود محتواي مشترك براي كاربران توسط پهناي باند محدود شده، احتمال نقض حريم خصوصي در مقياس بزرگ انتظار مي رود كه رخ دهد.

931130-2.jpg

LBSA از نرم افزارهايي كه در گوشي هاي هوشمند وجود دارد ، براي اطلاعات موقعيت كاربران و ارسال به آنها از يك سرور غيرقابل اعتماد كه آماده خواهد كرد خدمات لازم براي كاربر را استفاده مي كند. جنبه هاي وابسته به امنيت و حدس هايي براي جواب به سؤالات اساسي زير مورد بررسی قرار می گيرد :

- نرم افزار هاي اصلي شبكه اجتماعي چيست؟

- ارتباط شبكه هاي اجتماعي با هويت و حريم خصوصي چيست؟

- چطور مي توان در شبكه هاي اجتماعي ، امنيت شبكه هاي اجتماعي موبايل را براي تصديق اعتماد افزايش داد؟

ميليون ها كاربر بطور فزاينده اي در حال استفاده از موبايل هستند. براي دسترسي به اينترنت و نرم افزارهاي شبكه هاي اجتماعي. Web2 نرم افزارهايي را فراهم كرده است كه تعاملات كاربر و دسترسي و ايجاد محتوا را آسان تر نموده است. با درنظر داشتن نرم افزارهاي آماده شده توسط Web2 مانند نرم افزارهاي شبكه هاي اجتماعي موبايل ، Chen و Rahman تعداد 31 نرم افزار شركت Apple را رده بندي كرده و بعنوان شبكه اجتماعي در 4 گروه دسته بندي كرده اند:

اول  :
نرم افزارهاي پيشخوان موبايل شبيه به نرم افزارهاي دسكتاپ مانند Myspace و Facebook كه تصديق اعتماد در برابر دوستان كه پشتيباني نمي كند تعاملات بين كسانيكه دوست نيستند.

دوم :
نرم افزارهاي به اشتراك گذاري محتوا كه اجازه مي دهد به كاربران براي اشتراك گذاشتن فايل هاي چند رسانه اي از قبيل تصوير ، صدا و ويدئو شبيه به Photoshare‌و Twinkle كه اجازه مي دهد تعاملات بين كابران مجاور و نزديك به هم را.

سوم :
نرم افزارهاي كاوشگر كه اعتماد زيادي بر موقعيت و تمامل ناشناسي دارند. آنها همچنين اجازه مي دهند به كاربران تا پيدا كنند، يادداشت بگذارند و به اشتراك بگذرارند و آپلود كنند فايل هاي چند رسانه اي بين كاربراني كه دوست مي شوند و ممكن است ملاقات كنند همديگر را.

چهارم :
نرم افزارهاي شبكه اجتماعي موبايل كه مخصوصاً براي تعاملات و ارتباطات موبايل طراحي شده اند ، شبيه به Avatar و Bluepluse كه تمركز كرده اند بر SMS و ارتباط Email و Loopt و Limbo كه اجازه مي دهند موقعيت و فعاليت ها و يادداشت هاي ايجاد شده پيرامون موقعيت مكاني دوستان نمايش داده شود. طرح هاي حريم شخصي براي نرم افزارهاي موبايل بر پايه 4 گام توسعه يافته اند : اسكن ، ساختن ، دسترسي و اهداف

اسكن : در مورد نوع اطلاعاتي كه جمع آوري مي شوند از وسيله موبايل بحث مي كند. اكثر نرم افزارهاي شبكه اجتماعي موبايل نمايش مي دهند يك كادر مكالمه PopUp پرسشي را كه اجازه مي گيرد از كاربر براي دسترسي به اطلاعات موقعيت. ديگر نرم افزارها نمايش مي دهند يك پيام كه تعيين كننده جستجوي اتوماتيك از اطلاعات مكاني است بدون اجازه كاربر و بدون اينكه كاربر كنترلي بر پروسه و فرآيند داشته باشد. شرايط ساختن بحث مي كند آنچه اتفاق مي افتد براي اطلاعات كاربر بعد از جمع آوري آن

اساساً عملكرد بستگي دارد به نرم افزار كه شروع به استفاده مي شود.اطلاعات مكاني يا نگهداشته مي شود در وسيله كاربر يا ارسال مي گردد به خارج از وسيله و به يكي ديگر حتي براي نرم افزارهايي كه اطلاعات بطور محلي نگهداري مي شود در چند نقطه ، آن اطلاعات انتقال داده خواهند شد به شبكه بزرگتر يا سيستم براي پردازش اضافي و استفاده بهتر از سرويس ها دسترسي بحث مي كند كه چه كسي مي تواند دسترسي داشته باشد به اطلاعات كاربر بعد از اينكه اطلاعات جمع آوري شدند ، كه البته از يك نرم افزار به نرم افزار ديگر تفاوت دارد. نرم افزارهاي كاوشگر مجاور اطلاعات را نگهداري مي كنند در مهيا كننده سرويس

هدف ، پرسش مي كند چگونه اطلاعات در آينده استفاده خواهد شد. Demiris نشان داد كه حريم خصوصي ارتباط زيادي با استفاده از دوربين ها و تصوير گرفته شده توسط موبايل دارد. امروزه گوشي هاي موبايل خبره و هوشمند مي توانند در اينترنت جستجو كنند ، ضبط ويدئو و تصاوير را انجام دهند. خدمات داده اي موبايل بطور نمائي در حال افزايش است كه مي تواند كنترل شود با نرم افزارهاي شبكه اجتماعي موبايل در سطح رفتار اجتماع انساني ، مردم معمولاً حريم خصوصي خود را تجارت مي كنند زمانيكه آنها اعتماد مي كنند به قسمت هايي كه آنها اطلاعاتشان را با آنها به اشتراك مي گذارند. انتخاب يك مجموعه از دوستان اصولاً بستگي به 3 چيز دارد : كاربر ، پيام و دريافت كننده

ساده ترين راه براي تشخيص حساسيت داده براي يك كاربر مشخص هست كاربر اختصاص داده حساسيت حريم خصوصي هر عنوان داده كه مي تواند به اشتراك بگذارد از طريق وسيله موبايل خودش بعد از تكميل آن مرحله ، نرم افزار توليد مي كند پروفايل كاربر را كه شامل دو قسمت است : عمومي و خصوصي. بخش عمومي توسط ديگران دردسترس مي باشد و بخشي ديگر مخفي مي باشد يا استفاده مي شود توسط كاربر براي شخصي سازي نرم افزار

مكانيزم هاي شبكه اجتماعي موبايل
اگر چه تعيين مفهوم حريم شخصي آسان نيست Yau و MacDonald منابع مختلفي را تركيب كردند و يك تعريف واحد از حريم خصوصي را توليد كردند. آنها ذكر كردند كه حريم شخصي يك تركيب از تنهايي ، ، ، ، ناشناسي است. ئر زير مكانيزم هاي امنيت شبكه هاي اجتماعي مختلف و متدهايي معرفي مي شوند كه مي تواند حريم شخصي كاربران را بالا ببرد ماداميكه يك بخش از شبكه اجتماعي از طريق موبايل باشند.

سرورهاي هويت و شناسه هاي ناشناسي زمانيكه وسيله B مي گيرد AID را آن بازيابي خواهد كرد اطلاعات لازم را از پروفايل شبكه اجتماعي از طريق IS سرور هويت. بعد از گرفتن اطلاعات و ترجيحات كاربر A ، سرور IS حذف خواهد كرد AID وسيله A را از ليست AID هاي وابسته به وسيله A ، سپس ارسال مي كند درخواست را به وسيله B. بعلاوه براي محافظت از ناشناسي مكان كاربر ، اين نرم افزار از استراق سمع جلوگيري مي كند با رمزنگاري تمام جريان ترافيكي شبكه كه از وسايل به IS و برعكس در جريان است

نتیجه گیری

فناوری ابزار مفیدی است، اما اکثر افراد نمی دانند که چطور باید از آن به درستی استفاده کرد که همین مسئله می تواند فناوری را به ابزاری مخرب تبدیل کند. ۱۰ اثر منفی شبکه های اجتماعی بر زندگی افراد عبارتند از :

تعاملات فرد به فرد یا رو در رو را کاهش می دهد
با استفاده بیش از حد از شبکه های اجتماعی نه تنها وقت کم تری برای گذراندن با افرادی را خواهیم داشت که به صورت فیزیکی در اطراف ما حضور دارند بلکه دوستان و اعضای خانواده زمانی که ببینند ما به دستگاه های الکترونیکی، موبایل و گدجت ها بیش از آن ها اهمیت می دهیم از محبت ما نا امید شده و ناراحت خواهند شد. در نهایت هم افراد تمایل کم تری به صرف وقت و بودن در کنار ما خواهند داشت.

احساس نیاز به توجه را به شدت افزایش می دهد
ارسال پست های غیرمفید و مبهم در فیس بوک به راحتی می تواند تبدیل به عادتی زننده و مخرب در زندگی افرادی شود که غالباً از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند. رقابت بی پایان برای به دست آوردن لایک بیشتر و کامنت های متعدد می تواند زندگی ما را به نابودی بکشاند.

توجه ما را از اهداف زندگی واقعی منحرف خواهد کرد
درک این موضوع که توجه بیش از حد افراد به دنیای مجازی و هویت خود در شبکه های اجتماعی آن ها را از رقابت در دنیای واقعی و رسیدن به اهداف مهم بازداشته بسیار آسان است. اکثر جوانان به جای اینکه با تلاش و پشتکار مهارت های لازم برای رسیدن به اهداف عالی خود را کسب کنند ترجیح می دهند به فوق ستاره ای در دنیای مجازی و شبکه هایی از قبیل فیس بوک، توییتر و … شوند.

خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می دهد
با توجه به مطالعات اخیر افرادی که از شبکه های اجتماعی استفاده ای اعتیاد گونه دارند نسبت به افراد عادی احساسات منفی بیشتری از جمله افسردگی را تجربه می کنند. افرادی که قبلاً سابقه ابتلا به افسردگی داشته اند بیش از دیگران در معرض خطر هستند. اگر فکر می کنید که غمگین شده اید یا کمی احساس افسردگی می کنید بهتر است به خود استراحتی بدهید و چند روز از شبکه های اجتماعی و دوستان مجازی خود فاصله بگیرید.

احتمال شکست روابط موجود در شبکه های اجتماعی بیش از روابطی ست که در دنیای واقعی داریم
از حسادت و غیرتی که در روابط موجود در شبکه های اجتماعی وجود دارد به ندرت نتیجه مثبتی حاصل می شود. استفاده از شبکه های اجتماعی برای ایجاد روابط بیشتر و صمیمی تر گزینه ای آسان است اما بهتر است بدانیم که این گزینه آسان می تواند خسارات غیر قابل جبرانی به روابط ما در دنیای واقعی بزند. مطالعات نشان می دهد زمانی که یکی از زوجین بیش از حد درگیر یک شبکه اجتماعی مانند فیس بوک شود همسر او تمایل بیشتری برای نظارت و کنترل اعمال و رفتار او خواهد داشت که این موضوع می تواند منجر به بحث های طولانی و در نهایت مرگ رابطه شود.

استفاده بیش از حد از شبکه های اجتماعی خلاقیت افراد را نابود می کند
طبق تجربه و به جرأت می توان گفت که شبکه های اجتماعی آسان ترین راه برای توقف رشد یا کشتن فرآیند خلاقیت در انسان است. تأثیرات منفی گشت وگذارهای بی هدف در شبکه های اجتماعی مانند زمانی است که از روی بی فکری و بدون برنامه خاصی به تماشای تلویزیون و برنامه های این جعبه جادویی بپردازیم.

قلدرهای فضای سایبری هنوز زنده و سرحال هستند
مردم فکر می کنند در فضای مجازی هیچ محدودیتی وجود ندارد و به همین دلیل چیزهایی را که در زندگی واقعی به عنوان راز حفظ می کنند و کم تر بر زبان می آورند به آسانی در شبکه های اجتماعی بیان می کنند. اگر ما جزء این قبیل افراد نیستیم باز هم این احتمال وجود دارد که روزی برخی از مسائل خصوصی خود را با کاربران دیگر در میان بگذاریم.

مقایسه پیوسته خود با دیگران در شبکه های اجتماعی ما را به نابودی خواهد کشاند
شخصیت های دیجیتالی افراد که در شبکه های اجتماعی وجود دارد به طرز چشم گیری با شخصیت و هویت واقعی آن ها متفاوت است. بعد از چند ماه درگیر شدن با این شبکه ها و مقایسه خود با افراد دیگر ممکن است فکر کنیم که آن ها از ما خیلی بهترند اما بهتر است این موضوع را همیشه به خاطر بسپاریم که آن ها هم مانند ما یک انسان هستند و درست مانند ما از نقاط ضعف و قوت مشخصی برخوردارند.

شبکه های اجتماعی افراد را به شدت بی خواب می کنند
نوری که از صفحه نمایش دستگاه های الکترونیکی مختلف به چشمان ما می تابد ذهن را فریب داده و به آن القا می کنند که الآن وقت خواب نیست. یکی از عوامل کلیدی برای برخورداری از سلامت جسمی و روانی کامل خواب کافی است و عوارض بی خوابی های مکرر بر هیچ کس پوشیده نیست. بنابراین بهتر است هنگام خواب گوشی خود را در اتاق دیگری بگذاریم و آن را با خود به رخت خواب نبریم.

حریم خصوصی ما را به خطر می اندازد
در بین شبکه های اجتماعی خرید و فروش اطلاعات افراد امری طبیعی است و طبق افشاگری های اخیر ، به تمام اطلاعات افراد از جمله آدرس ایمیل، تماس ها در اسکایپ و …دسترسی دارند که این امر موجب کم رنگ شدن مفهومی به نام حریم خصوصی در فضای مجازی شده است. بنابراین اگر هر چیزی را که به ذهن می رسد در شبکه های اجتماعی با دیگر کاربران به اشتراک بگذاریم باید بدانیم که تنها به دولت ها و شبکه های اجتماعی کمک کرده ایم که ما را راحت تر به دام بی اندازند. در پایان ذکر این نکته ضروری ست که شبکه های اجتماعی در کنار این اثرات منفی و مخرب فواید بی نظیری برای پیشرفت و ترقی جوامع، سازمان ها و افراد نیز داشته است و انتخاب بعد مثبت یا منفی هر فناوری بر عهده خود کاربر است.

مراجع

1- Racha Ajami, Nabeel Al Qirim, Noha Ramadan," Privacy Issues in Mobile Social Networks", The 9th International Conference on Mobile Web Information Systems (MobiWIS),2012

2- Dylan Bedrossian, Anas Harb, Rawad Khalil, Ali Chehab, Hassan Ali Artail,"“Server-less” Social Network for Enhanced Privacy", The 9th International Conference on Future Networks and Communications ,2014

3- Nader Yahya Alkeinay, Norita Md. Norwawi,"User Oriented Privacy Model for Social Networks", International Conference on Innovation, Management and Technology Research,Malaysia, 22 – 23 September, 2013

4- Mehmet Sahinoglu, Aysen Dener Akkaya, David Ang, "Can We Assess and Monitor Privacy and Security Risk for Social Networks?", International Conference on Asia Pacific Business Innovation and Technology Management, 2012