Rasad:Cloud No5:Taxonomy&Standardization

از OCCC Wiki
پرش به ناوبری پرش به جستجو

پروژه مرجع تاکسونومی محصولات ابری ایران

در این شماره سعی بر آن داریم تا اندکی به معرفی یکی از پروژه های جامعه آزاد رایانش ابری ایران و ایده های پشت آن بپردازیم. «مرجع تاکسونومی محصولات ابری ایران» اولین پروژه شروع شده در جامعه آزاد رایانش ابری ایران است.

تاکسونومی (آرایه‌شناسی) یعنی چه؟

در اصل واژه تاکسونومی (آرایه‌شناسی) به طبقه‌بندی موجودات زنده - که امروزه آن را به «آرایه‌شناسی آلفا» نیز شناسند - اشاره می‌داشت، با این وجود، امروز این واژه به مفهوم فراختر و عمومی‌تری کاربرد دارد و می‌تواند به دسته‌بندی هر چیزی و نیز به اصولی که متضمن چنین دسته‌بندی‌ای می‌باشد، دلالت کند. تقریباً برای همهٔ موجودات جاندار، بی‌جان، مکانها، فکرها، عقیده‌ها، وقایع، محتویات و رابطه‌ها و... این امکان هست که بر اساس رَویه‌ای آرایه‌شناختی طبقه‌بندی بشود. این واژه همچنین ممکن است به رویه‌های خویشاوندی‌ای به جز سلسله مراتب پدر-فرزندی، مانند ساختارشبکه، با نوع دیگری از رابطه‌ها بکار بسته شود. آرایه‌شناسی ممکن است شامل تک فرزند با چند تا از والدین باشد؛ برای مثال ماشین شاید با دو والدین به نظر برسد: یکی «وسیله نقلیه» و دیگری «ساختار پولادی» درهرصورت این فقط به این معنی است که ماشین یک بخش از چندین آرایه‌شناسی مختلف است. یک آرایه‌شناسی شاید همچنین یک سازمان ساده‌ای از انواع چیزهایی در یک گروه یا حتی یک سیاههٔ الفبایی باشد. اما اصطلاح واژگان (Vocabulary) برای چنین سیاهه‌ای مناسبتر است. در کاربرد رایج در مدیریت دانش، آرایه‌شناسی‌ها نسبت به هستی‌شناسی‌ها که دربارهٔ گونه‌گونی بیشتری از انواع رابطهٔ به کار می‌رود، کمتر دیده می‌شوند. از نقطه نظر ریاضی، یک آرایه‌شناسی سلسله مراتبی، یک ساختار درختی از دسته‌بندی‌هایی برای مجموعه‌ای از اشیاء داده شده‌است که سلسله مراتب محدود نیز نامیده می‌شود. در بالای (سر) این ساختار یک رده‌بندی منفرد وجود دارد (گره ریشه‌ای یا root node)، که برای همهٔ اشیاء به کار می‌رود. گره‌های زیر این ریشه بیشتر رده‌بندی خاصی هستند که برای زیرمجموعه‌های مجموعهٔ شامل تمام اشیاء رده‌بندی شده بکار بسته می‌شوند؛ بنابراین برای مثال در رَویه‌های معمولیِ رده‌بندی علمی جانداران، ریشه که اندامگان (ارگانیسم) نامیده می‌شود، با گره‌هایی (nodes) برای طبقهٔ آرایه‌شناختی دنبال می‌شود: دامنه، فرمانرو، شاخه، رده و...

در واقع چیزی که تا کنون معرفی شد، تعریفی علمی از علم تاکسونومی (آرایه شناسی) است.این تعریف (حداقل از نظر نویسنده این مقاله!) کمی پیچیده به نظر می آید پس به طور خلاصه می توان گفت که: علم تاکسونومی، علم شناخت و دسته بندی موجودیت ها به دسته های مختلف است به نحوی که آن هایی که خواص تعیین شده یکسانی دارند در یک گروه قرار بگیرند. دسته بندی هر موجودیتی نیاز به تسلط نسبی به فضای کلی آن موجودیت دارد چرا که دسته بندی یک موجودیت شناخت انواع آن را می طلبد؛ از این رو است که تاکسونومی یک موجودیت همواره کار ساده ای نبوده و نیازمند صرف وقت و هزینه می باشد.

ارتباط تاکسونومی با رایانش ابری در چیست؟

حال