بررسی راه های موفقیت در تجارت اجتماعی: تفاوت میان نسخهها
خط ۱۵۵: | خط ۱۵۵: | ||
در دهه گذشته، تجارت الکترونیکی به طور خارق العاده ای رشد کرده است. پیش بینی شده است که تا پایان سال 2015، کسب و کارتراکنش ها و معاملات اینترنتی سه برابر می شود. این تغییر و تحول جهانی تاثیر مستقیم و چشمگیری بر شبکه های اجتماعی و تجاری داشته است، بعضاً باعث اعداد و ارقام بزرگی شده و بعضی وقتها نیز باعث وقفه می شود. | در دهه گذشته، تجارت الکترونیکی به طور خارق العاده ای رشد کرده است. پیش بینی شده است که تا پایان سال 2015، کسب و کارتراکنش ها و معاملات اینترنتی سه برابر می شود. این تغییر و تحول جهانی تاثیر مستقیم و چشمگیری بر شبکه های اجتماعی و تجاری داشته است، بعضاً باعث اعداد و ارقام بزرگی شده و بعضی وقتها نیز باعث وقفه می شود. | ||
با این وجود لازم است تحقیقاتی در رشته تجارت اجتماعی انجام شود ( تجارت الکترونیکی، رسانه های اجتماعی و فناوریهای Web 2.0 را اهرم می کند) که این تغییرات را کاملاً ارزیابی و تعیین نمایند. از مسئله از اهمیت بسزایی | با این وجود لازم است تحقیقاتی در رشته تجارت اجتماعی انجام شود ( تجارت الکترونیکی، رسانه های اجتماعی و فناوریهای Web 2.0 را اهرم می کند) که این تغییرات را کاملاً ارزیابی و تعیین نمایند. از مسئله از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد زیرا آینده می تواند به سرعت حال تغییر کند. | ||
با این وجود کلیاتی از معرفت شناسی و هستی شناسی شبکه جهانی وب به عنوان یک شبکه تجارت الکترونیکی به همراه تحلیل جامع مطالعه موردی روندها و تغییرات فعلی ارائه گردیده است. هدفش تعریف جهت آتی تجارت الکترونیکی و رسانه های اجتماعی برروی اینترنت می باشد. در آینده، بهترین شرکت های تجارت الکترونیکی احتمالاً شرکتهایی می باشند که راههایی برای تسهیل همکاری بین صدها میلیون کاربر در شبکه جهانی وب خلق می کنند. برندگان بزرگ کسانی خواهند بود که به مشتریان اجازه کنترل، شکل گیری و هدایت روندهای طراحی محصول و خدمات مصرفی را داده و آنها را تشویق به انجام این کار می کنند. | با این وجود کلیاتی از معرفت شناسی و هستی شناسی شبکه جهانی وب به عنوان یک شبکه تجارت الکترونیکی به همراه تحلیل جامع مطالعه موردی روندها و تغییرات فعلی ارائه گردیده است. هدفش تعریف جهت آتی تجارت الکترونیکی و رسانه های اجتماعی برروی اینترنت می باشد. در آینده، بهترین شرکت های تجارت الکترونیکی احتمالاً شرکتهایی می باشند که راههایی برای تسهیل همکاری بین صدها میلیون کاربر در شبکه جهانی وب خلق می کنند. برندگان بزرگ کسانی خواهند بود که به مشتریان اجازه کنترل، شکل گیری و هدایت روندهای طراحی محصول و خدمات مصرفی را داده و آنها را تشویق به انجام این کار می کنند. |
نسخهٔ ۷ فوریهٔ ۲۰۱۵، ساعت ۰۰:۳۶
چکیده
در دنیاي رو به رشد و بهم متصل الکترونیکی امروز زندگی انسان در دست بسته هایی می باشد که با سرعتی در حدود نور در حرکت می باشند و حاصل انتقال این بسته ها همان دریافت و ارسال اطلاعات مااز فایلهاي صوتی و تصویري تا پیغام و کتاب از کنترل حساب بانکی تا خرید و فروش کالا می باشد. این انتقال ها که زندگی الکترونیکی ما را شکل می دهند به بخش هاي مختلفی تقسیم می شوند به طور مثال به انجام کارهاي بانکی به صورت الکترونیکی، بانکداري اینترنتی یا الکترونیکی گفته می شود و بهمین شکل به داد و ستد الکترونیکی نیز تجارت الکترونیک می گویند که این داد و ستد می تواند شامل خرید و فروش کالا و یا سرویسی خاص باشد. از آنجاییکه در سیستم داد و ستد سنتی نیز بدلیل وجود برخی از تهدیدات گاهی افراد و یا دولت متضرر می شدند در سیستم پیشرفته الکترونیکی امروز نیز نوع پیشرفته و الکترونیکی این تهدیدات موجود می باشند.
براي کاهش این تهدیدات در داد و ستد مرسوم راهکارهایی وجود دارند که تقریبا همه کم و بیش با آنها آشنایی دارند از قبیل نصب دوربین هاي مدار بسته، قرار دادن برچسب هاي مغناطیسی و ایجاد خروجی هاي کنترل کننده، بررسی صحت چک هاي دریافتی و ....این قبیل راهکارهاي نجات دهنده که عمدتاً با مسائل فیزیکی مرتبط هستند می توانند سطح خوبی از امنیت را فراهم بیاورند .
درسیستم الکترونیکی نیز راهکارهایی به همین شکل اما گسترده تر موجود می باشند بدین صورت که هم امنیت فیزیکی مطرح می باشد و هم امنیت اطلاعات.
در جهان اقتصادي متحول امروز ، روز به روز نقش تجارت الکترونیک در اقتصاد بیشتر می شود و هر ساله شاهد رشد قابل توجه این نوع تجارت در سطح جهانی هستیم تجارت الکترونیک موانع جغرافیایی و تفاوت شب و روز در منطق مختلف را از میان بر می دارد و باعث ارتقاي ارتباطات و گشودگی اقتصادي در سطح ملی و بین المللی می شود . تجارت الکترونیک طریق هدایت کسب و کار را تغییر می دهد و بدین ترتیب باعث تبدیل بازار هاي سنتی به شکل هاي جدید می شود . همچنین باعث ایجاد تغییرات چشمگیر در شرایط رقابتی می شود . به طور کلی می توان فواید تجارت الکترونیک را در مقایسه با تجارت سنتی این گونه دانست :
حضور در بازار به شکل : " همه جا ، همه کس ، همه وقت " .
این نوع تجارت با توجه به مزایایی همچون کاهش هزینه هاي خرید و فروش ، حذف واسطه ها ، ایجاد ارتباط مستقیم بین خریدار و فروشنده ، سفارش خریدار از طریق اینترنت ، مذاکره شرکت ها با خریداران و ایجاد اولویت جست و جو از طریق وب ، بستري را فراهم آورده تا فروشندگان بتوانند در بازار هاي جهانی با عرضه ي کالا هاي خود به میلیون ها خریدار ، با کمترین هزینه رقابت کنند . از طرفی اعتماد در این میان نقش اصلی را ایفا می کند تا بتوان با ایجاداعتماد شکاف اطلاعاتی بین خریدار و فروشنده را پر کرد و باعث اعتماد سازي و در نتیجه فروش بیشتر شد .
از آنجایی که جنس این تکنولوژي از اطلاعات می باشد کمتر کسی از خریداران معمولی با طرز کارکرد آن آشنایی دارند ( مگرافراد تحصیل کرده و کسانی که به نحوي با این فناوري در ارتباطند ). به همین دلیل ایجاد اعتماد در خریداران از عوامل مهم در توسعه این فناوري و به طور کلی باعث افزایش فروش خواهد شد .
شبکه های اجتماعی، چند سالی ست که به عنوان یک ابزار مهم بازاریابی مطرح شده اند. پيش از آن از موتورهای جست وجو به عنوان یکی از ابزارهای قوی در بازاریابی یاد می شد و هرچند که در حال حاضر هم قوت و قدرت آن همچنان برقرار است؛ اما باید به شبکه های اجتماعی در کنار موتورهای جست وجو به عنوان یک ابزار قوی در بازاریابی محصولات و خدمات نگریست. البته موضوع بحث ما صرفا شبکه های اجتماعی خارجی نيست و الگوهایی برای بازاریابی که در این یادداشت معرفی می کنيم شامل شبکه های اجتماعی داخلی و بومی هم می شود و ای بسا کاربرد این الگوها در شبکه های اجتماعی وطنی، بيشتر و موثرتر باشد.
برای شناخت بهتر در مورد وضعيت امروز شبکه های اجتماعی در جهان باید نگاهی به وضعيت مطرح ترین این شبکه ها داشته باشيم. امروز، نوعی تقسيم بندی ژانری بين شبکه های اجتماعی معروف داخلی و خارجی به وجود آمده و هرکدام از شبکه های اجتماعی می توانندحکم یک رسانه برای یک شرکت را داشته باشند که آن شرکت با اتکا به آن بتواند مشتریان هدف خود را با دقت بيشتری گزینش کند و مشتری یابی را به شکل بهتری انجام دهد.
مقدمه
تجارت اجتماعی به کاربرد رسانه های اجتماعی در محیط تجارت الکترونیکی برای کمک به خرید و فروش آنلاین محصولات و خدمات اتلاق می گردد. تجارت اجتماعی درواقع ادغام دو روند دیجیتالی بزرگ یعنی تجارت الکترونیکی و رسانه های اجتماعی می باشد.
از تجارت الکترونیکی به تجارت اجتماعی
تجارت الکترونیکی در سطح سنتی با جوامع مبتنی بر وب ارتباط دارد. به طور مثال، مقالات زیادی بازارهای آنلاین مصرف کننده مداری را شرح می دهند که اکثر نیازهای مصرف کنندگان از طریق سایت وب جامعه آرایش و مرتب شده است. گردآوری نیازها در یک مکان، به فروشندگان کمک می کند تا فروش بالاتری داشته و برای دستیابی به تخفیف ها، از اعضای بیشتر جامعه استفاده نمایند. بنابراین، گفته می شود که ارتباط مبتنی بر وب تقریباً بر هر شرکت فراهم کننده خدمات یا تولید کننده کالاهای مصرف کننده تاثیر می گذارد. این روش ارتباطی می تواند ماهیت استراتژیهای حمایت اجتماعی و عمومی و تبلیغات شرکتی و همچنین شیوه اجرای کسب و کار را تغییر دهد.
امروزه یکی از سکوهای ارتباطی آنلاین قدرتمند ، رسانه های اجتماعی می باشد. رسانه های اجتماعی به صورت گروهی از برنامه های کاربردی مبتنی بر اینترنت تعریف شده اند که براساس اصول ایدئولوژیکی و تکنولوژیکی WEB 2.0 بنا شده و امکان ساخت و تبادل محتوای تولید شده توسط کاربر را فراهم می آورند. رسانه های اجتماعی از تکنولوژیهای مبتنی بر وب و اینترنت برای تبدیل مونولوگ های رسانه های پخش ( به عبارتی یک به زیاد) به دیالوگ های رسانه های اجتماعی ( به عبارتی زیاد به زیاد) استفاده می کنند. برخی مثالهای سایت های رسانه های اجتماعی WEB 2.0 عبارتنداز: بلاگ ها، فروم های وب، جوامع مجازی و شبکه های اجتماعی. جهان روزانه بیش از 110 بیلیون دقیقه را صرف سایت های رسانه های اجتماعی می کند. سه برند آنلاین مشهور برتر جهان عبارتنداز: Facebook ، Youtube و Wikipedia که مرتبط با رسانه های اجتماعی می باشند. رسانه های اجتماعی مبتنی بر وب تاثیر زیادی بر اقتصاد، من جمله اقتصاد دیجیتالی دارند.
در عصر و دوره اقتصاد دیجیتالی، راه اندازی فروشگاه ( فیزیکی یا آنلاین) و منتظر ماندن برای ورود مشتریان، کافی نیست. در عوض شرکت ها بایستی راه هایی برای شرکت دادن مشتریان، برقراری روابط و ساخت جوامع بیابند. عامل متمایز کننده تجارت اجتماعی از یک سایت تجارت الکترونیکی معمولی، عناصر اجتماعی درگیر می باشند. سایت های تجارت اجتماعی شامل ویژگیهایی نظیر رتبه بندیها و مرورهای مشتری، توصیه ها و مراجعه های کاربر ، ابزارهای خرید اجتماعی و جوامع آنلاین می شوند. این ویژگیها محیط مطمئنی می سازند که دوستان، خانواده و آشنایان به صورت دینامیکی و پویا محتوا را از طریق بازخورد مثبت ومنفی، مرورها، رتبه بندیه و گواهینامه های مربوط به تجربیات گذشته و حالشان، در ارجاع و فروش کالاها و خدمات شرکت می دهند. بنابراین سیکل یا چرخه تحقیق و خرید، با تعیین یک مقصد ، کوچک می شود. در مجموع، تجارت اجتماعی محیط مطمئنی است که مصرف کنندگان آینده براساس توصیه شبکه دوستان و خانواده نه غریبه هایی که نمی شناسند یا به آنها اعتماد ندارند، تصمیمات خرید را اخذ می کنند.
ویژگیهای معرف تجارت اجتماعی
همان گونه که قبلاً بحث شد، روند تجارت اجتماعی، با ادغام فناوریهای WEB 2.0 ، فرصتهای کسب و کار الکترونیکی، و جوامع آنلاین مشخص گردید. شاخصه های معرف تجارت اجتماعی WEB 2.0 به شرح ذیل می باشند:
- کنترل هوش جمعی- تقریباً به صورت کلی، برتری رقابتی سایت های تجارت اجتماعی WEB 2.0 ریشه در حجم زیاد خریداران و فروشندگان دارد. کلید برتری بازار، تاثیرات شبکه به واسطه مشارکت های کاربر می باشد.
- معماری مشارکت- سایت های تجارت اجتماعی WEB 2.0 برای نیل به کل Web ، یعنی برای تا کل دم و نه فقط سر ، تا لبه ها و نه فقط مرکز، سلف سرویس مشتری و مدیریت داده های الگوریتمی را اهرم می کنند.
- بازاریابی ویروسی- تجارت اجتماعی WEB 2.0 بر بازاریابی مصطلح تکیه می کند. این کار زمانی انجام می شود که مشتریان با دادن اطلاعاتی به دیگران در مورد تجربه مثبت آنها با آن، محصول یا سرویس را ارتقاء می دهند. در نتیجه، جوامع برند و مارک دار ، ارتباط بادوام تری با مشتری برقرار می کنند.
- اختلال و وقفه در بازار-یک کاندید خوب برای اخلال گر بازار، هر کسب و کار ی خواهد بود که حاشیه سود زیادی برای مشتریانش به ارمغان می آورد. تجارت اجتماعی WEB 2.0 در رابطه با استدلال پیرامون رضایت و ساخت چیزی جدید و متفاوت می باشد.
داستان های تجارت اجتماعی موفق WEB 2.0 شاخصه ها و اصول فوق را به یک طریق یاطریق دیگر نشان می دهند. درقسمت بعدی، یک نمونه تشریحی از تجارت اجتماعی موفق مطرح می شود.
بررسی ادبیات موضوع
مطالعه موردی در رابطه با تجارت اجتماعی
مورد فیس بوک، در مورد چگونگی تکامل پورتال college-goer آمریکا به سایت تجارت اجتماعی کامل و تکامل یافته ظرف مدت کمتر از 3 سال توضیح می دهد. فیس بوک یک نمونه از راه اندازی موفق تجارت الکترونیکی با پیشنهاد ارزش و تمایز متمرکز می باشد. او همچنین نشان می دهد تجارت الکترونیکی چگونه می تواند پتانسیل رسانه های اجتماعی را به پول تبدیل کند.
تاریخچه و رشد فیس بوک
فیس بوک، دومین سایت رسانه های اجتماعی بزرگ و برتر در سرتاسر جهان، کار خود را در فوریه 2004 با Mark Zucherberg شروع کرد. فیس بوک که در اصل TheFacebook نامیده شده بود، کار را به شکل دایرکتوری آنلاین دانشجویان هاروارد شروع کرد. عضویت در این سایت مستلزم ایمیل دانشگاه و عکس دیجیتالی دانشجو بود. به محض ساخت پروفایل، آنها می توانستند بایکدیگر ارتباط برقرار کنند. ظرف یک ماه TheFacebook به یک ضربه فوری تبدیل گردید و سپس به Colombia , Stanford و Yale توسعه یافت. دانشجویان پیرو هاروارد Dustin Mokovitz وChris Hughes برای توسعه سایت، به زودی به Zuckerberg ملحق شدند. در آگوست 2005، سایت مجدداً فیس بوک نامیده شد و facebook.com به قیمت 200000 دلار خریداری گردید.
برای اشباع دانشگاهها در سرتاسر کشور با این سایت، فیس بوک به تامین مالی نیاز داشت. در آگوست 2004، Zuckerberg با Peter Thiel ملاقات کرد. با دیدن پتانسیل فیس بوک، Thiel تصمیم گرفت مبلغ 500000 دلار برای 10 درصد از سهام در شرکت سرمایه گذاری کند. Zuckerberg از این پول برای باز کردن دفتری در Palo Alto، کالیفرنیا استفاده نمود. تا پایان سال، سایت دارای یک میلیون کاربر بود. دومین سرمایه گذاری 7. 12 میلیون دلاری فیس بوک برای 13 درصد سهام، در آوریل 2005 از سوی سرمایه گذار فعالیتهای اقتصادی معروف Silicon Valley، Accel Partners انجام گرفت. فیس بوک همچنان به دیدن و مشاهده روند رشد ادامه داد و تا پایان سال 2005، دارای بیش از 5 میلیون ویزیتور بود. در همین ماه، فیس بوک دسترسی و هدفش را به فراتر از دنیای دانشجویان کشیده و به شرکت های انتخابی توسعه داد و در سپتامبر 2006، برای هر نفر در سرتاسر جهان ثبت نام انجام داد.
مدل کسب و کار فیس بوک
فیس بوک یک یوتیلیتی یا برنامه اجتماعی است که افراد را به کسانی که اطراف آنها زندگی می کنند وصل می کند. این شبکه های دوستان که پایگاه کاربر را می سازند، گراف اجتماعی نامیده می شوند. Zuckerberg سه مولفه اصلی پلتفرم را شرح داد:
- ادغام عمیق در فیس بوک
- ادغام انبوه از طریق گراف اجتماعی
- فرصتهای کسب و کار جدید برای توسعه دهندگان
فیس بوک بر یافتن راههایی برای تولید درآمد براساس حجم ترافیکش تاکید می کند. درآمدش عمدتاً حاصل حمایت و تبلیغات بنر می باشد. یک راه تصمیم گیری برای اجازه دادن به خارجی ها برای نوشتن برنامه ها و حفظ کلیه درآمدهای تبلیغاتی کسب شده بود. این کار منجر به همه نوع برنامه کاربردی گردید. کل صنعت اینترنت براین باور است که این یک حرکت هوشمندانه بوده و کاری است که دیگران مثلاً گوگل سعی می کند آن را کپی نماید.
دومین شاهکار فیس بوک ویژگیهای مختلفش است که برروی سایتش ظاهر می شود. به طور مثال، ویژگی News Feed( تغذیه اخبار)، یک رشته یا جریان رویداد برروی صفحات کاربر، کاربران را در مورد آنچه دوستانشان انجام می دهند، به روزنگه می دارند کارهایی از قبیل آپلود کردن عکس ها، اضافه نمودن فلان چیز و ... برای بسیاری از کاربران، این مسئله اعتیادآور بوده و دلیل پیوستن و ورود آنها می باشد.
درآمدهای فیس بوک در سال 2007، تنها 100 میلیون دلار تخمین زده شد که عمدتاً حاصل فضای تبلیغات فروش با سود کم بودند. این تبلیغات نه تنها با CPM ( هزینه در مایل)، بلکه همچنین براساس موفقیت مشارکت قیمت گذاری شده اند. فیس بوک فرصتهای تبلیغاتی ادغام شده تری برای بازاریابان با بودجه های تبلیغاتی بالاتر عرضه می کند. بازاریابان نیز می توانند کاربرانی با هدایای مجازی خریداری شده از فیس بوک را هدف قرار دهند. به علاوه، بازاریابان می توانند از شبکه های تبلیغاتی زیادی استفاده کنند که برای خدمت کردن به موجودی ساخته شده توسط برنامه های Facebook Platform تخصیص داده شده است. موجودی براساس CPI به معرض فروش گذاشته می شود ( هزینه نصب برنامه).
با این حال، غول های اینترنتی یعنی یاهو، مایکروسافت و گوگل ، پیشنهاد خرید فیس بوک یا سرمایه گذاری در آن را پیشنهاد می کنند با قیمتی که بیلیون هادلار برای شرکت ارزش خواهد داشت.
آینده فیس بوک
فیس بوک در جریان تجربه پتانسیل رشد، بامسئله بغرنجی مواجه می شود. او می تواند خود را مانند MySpace و Youtube بفروشد، با مستقل ماندن یا عدم سرمایه گذاری در یک شرکت بزرگ، چیزی بسازد. فیس بوک برای ساخت چیزی ویژه پیشنهادات خرید را از 750میلیون دلار به 1 بیلیون دلار تبدیل کرده است. برخی از منابع براین باورند که یک IPO ( عرضه عمومی اولیه) حتمی می باشد. حال اولویت برتر فیس بوک، توسعه پلتفرم تبلیغاتی اش بوده و متخصصین صنعت براین باورند که فیس بوک ظرف چند سال می خواهد به Web-OS (سیستم عامل) تبدیل شود. وضعیت به گونه ای است گویی شرکت چیزی بیش از آنچه مایکروسافت میل به پرداخت آن را دارد، یعنی 15 بیلیون دلار، می خواهد. حال، به نظر می رسد سرمایه گذاران فیس بوک از اجازه دادن به Zuckerberg برای ترسیم مسیرش راضی هستند.
اما ناظرین صنعتی راجع به تصمیم فیس بوک در خصوص مستقل ماندن بحث می کنند. عقیده برآن بوده است که فیس بوک عدم سرمایه گذاری از سوی مایکروسافت یا گوگل را به پایان نرسانده و به محض تعیین کسب و کارش، مسیر IPO را اقتباس می کند.
اگر هدف اصلی Zuckerberg ، آزادی برای ساخت چیزی بزرگ باشد، آنگاه او باید از سوی سرمایه گذاران فعالیتهای اقتصادی یک سرمایه گذاری را پذیرفته یا اینکه IPO را انتخاب کند. سرمایه گذاری سرمایه گذار فعالیت اقتصادی فیس بوک را آزاد می گذارد تا خارج از حیطه بازار سهام دست به آزمایش زده و استقلالش را حفظ نموده،، ارزیابی بزرگی انجام دهد، زیرساخت لازم را ساخته ، و تعدادی استخدام کیفی و در صورت لزوم خرید انجام دهد.
در این راستا طرفدارانی وجود دارند که فکر می کنند فیس بوک نیازمند فروش می باشد. آنها این گونه استدلال می کنند که سایت های رسانه های اجتماعی پتانسیل لازم برای تبدیل شدن به ماشین های چند بیلیون دلاری رادارند. به نظر کاملاًمحتمل می رسد که MySpace و YouTube برای بزرگ ساختن آن با فروش به غول های اینترنتی، پتانسیل سایتشان را از دست دهند.
بدنه تحقیق
در اقتصاد دیجیتالی، ایده ها بیشتر از فناوری نوو ابتکاری ارزش دارند. فیس بوک معروف و مشهور می باشد نه به این خاطر که یک تکنولوژی پیشرفته معرفی کرده است، بلکه به این دلیل که توانایی شناخت ذهن دانشگاه را داشت (مواجه شدن با یک ایده برای همکاری و به اشتراک گذاشتن اطلاعات).
Web 2.0 نه تنها در مورد اصلاح آنچه از قبل برروی وب یافت شده است، بلکه در مورد چگونگی کارکرد امور در وب نیز می باشد. بنابراین انتظار می رود آن دسته از سازمان هایی که ازبرنامه های جدید و فناوریهای رسانه های اجتماعی Web 2.0 شناخت دارند، از لحاظ فرایندهای کسب و کار داخلی شان به میزان زیاد ارتقاء یابند.همکاری بهتر با مشتریان، عرضه کنندگان، شرکت و کاربران داخلی، قطعاً یکی از بزرگترین محاسن محسوب می شود. کلیه کاربران، سازمان ها و توسعه دهندگان نهایتاً می توانند از پاداش های این روش جدید مصرف گرایی و ارتباط لذت ببرند.
در دهکده جهانی امروز، فیس بوک به عنوان مشهورترین مادرشهر آنلاین شناخته شده است. فیس بوک نمونه ای از رشد تجارت اجتماعی، اتحاد رسانه های اجتماعی و تجارت الکترونیکی و تبدیل آن به مبادلاتی است که در خارج از اینترنت یافت نمی شوند. در میان دیگر سایت های رسانه های اجتماعی، فیس بوک به کاربرانش توانایی به اشتراک گذاری تصاویر و ایده هابا خانواده ها و دوستان، آپلود یک تولید ویدیویی اصلی برای افراد جهت مشاهده، ملاقات با خریدار آگاهی که ارزش درست را برای اهداف شما مقرر می کند، خرید محصول و خرید یک تجربه را می دهد.
در واقع، چه موقع به خاطر کمکهایتان معروف می شوید بدون اینکه شناخته شده باشید؟ فیس بوک به عنوان پیشگام و پیشرو در زمینه خلق فرصتهای اجتماعی اقتصادی تحقق نیافته تا کنون عمل میکند. با رشد چشمگیر و فناوریهای منحصر به فرد، سرویس هایی فراهم می کند که برای بسیاری از کاربران در سرتاسر شبکه جهانی، با زندگی روزمره در هم آمیخته است. چنین رشدی به ابتکارات تجارت الکترونیکی جدید منتج می گردد و این مدلهای کسب و کار نو و ابتکاری براساس قدرت دوستی و کلمات مصطلح عمل می کنند.
قدرت دوستی
اکثر سایت های تجارت اجتماعی را می توان شبکه های پدیده ای از مشارکت دموکراتیک برشمرد که در آنها افراد خواسته ها ونیازهای افراد را به صورت مساوی خلق می کنند. همان گونه که قبلاً بحث شد، سایت تجارت الکترونیکی مثل فیس بوک، انتخاب ابزارهای رسانه های اجتماعی مثل بلاگ ها، به اشتراک گذاری عکس و ... را باهم ترکیب کرده و بدین طریق به مولف راهی برای بیان اشتیاقات و رجحان های مولف نشان می دهد، در حالیکه در همان زمان به عنوان یک هاب یا مرکز ارتباطی مرکزی برای گروهی از دوستان عمل می کند. اگرچه تنها راه اندازی ها جوامع هوادار آنلاین برای ارتقاء محصولات یا خدمات خواهند ساخت، اما حال حتی برندهایی مثل Adidas ، BMW و Coco-Cola دوایری از دوستان خلق کرده اند که به مراکز برندسازی تبدیل شده اند.
آنچه این رسانه های اجتماعی را برای بازاریابان جذاب جلوه می دهد، توانایی ساخت شبکه دوستان از افرادی است که به برندی خاص علاقه داشته و مصرف کنندگان می توانند برندی را به عنوان دوست اضافه و از تصاویر، لوگوها ، صداها و چیزهای دیگر برند برای شخصی سازی پروفایل آنها استفاده کنند. مهمتر اینکه، اثر ممنتوم زمانی حاصل می گردد که برند نمایش اضافه ای دریافت کند وقتی دوستانش پیام و تصاویر برند را برای افراد دیگر در شبکه ارسال می کنند. بازده سرمایه گذاری اثر ممنتوم، به حدی قوی است که دوستی کردن به شکل اصلی تبلیغات تبدیل شده است.
قدرت کلمات مصطلح (دهان به دهان)
بازاریابی ویروسی به بازاریابی دهان به دهان اشاره می کند که مشتریان محصول یا خدمات را با دادن اطلاعاتی در مورد آن به دیگران، ارتقاء می دهند. اگرچه این شیوه بازاریابی در طول نسل های مختلف کاربرد داشته است، اما سرعت و دسترسی آن با بلاگ ها و wikis دوچندان شده است. در [13] گزارش شده است که یک مشتری متوسط، بیش از 90 بار در هفته، در محاوره با خانواده، دوستان و همکاران، از برندهای خاص نام می برد. این دوستان گروههایی هستند که این دسته از مصرف کنندگان با آن ها در سایت های رسانه های اجتماعی صحبت می کنند. و زمانی که اقلام را برروی صفحه فیس درست به فروش می رسانیم ( بخش تجارت)، پس چرا مشتریانمان را به سایت شخص ثالث می فرستیم؟
به علاوه از مدل تبلیغات ویروسی می توان برای آگاهی از برند با حداقل هزینه استفاده نمود. زمانی که مردم محصولی را خریداری می کنند، پیام هایی را ارسال کرده و به خاطر تلاشهایشان هزینه کمی به آنها پرداخت شده یا اصلاً هزینه ای پرداخت نمی شود. تاثیر این پدیده به حدی قوی است که مجله Advertising Age ، مصرف کننده را را برای سال 2006، Agency of the Year نامید. در آن خصوص، آنها تائید کردند که این زمان تغییر چشمگیر در شیوه ارتباط شرکت ها با مصرف کنندگان می باشد.
مهم تر اینکه، آنها اظهار داشتند که رهبران دنیای بازاریابی اعلان کرده اندکه زمان رها کردن کنترل و پذیرش کنترل برندها از سوی مصرف کنندگان در زمان حال فرا رسیده است. از طریق بازاریابی ویروسی، سایت های تجارت اجتماعی مثل فیس بوک و تویتر با سرعت کمی شتاب گرفته و براساس این تصویر وضعیت آنها به حالت پایدار درمی آید که اگر کار کند، عالی است، اجازه دهید بیشتر انجام دهد.
مبانی Wuder
جنبه های تجارت الکترونیکی درگیر در سایت های تجارت اجتماعی ( مثلاً فیس بوک، تویتر و یوتیوب)، توانمند و نافذ می باشند، هرچند اینها راههایی نو، ابتکاری و ظریف از همکاری و مذاکره نیز می باشند. تجارت الکترونیکی اغلب ریشه در تجربه آنلاین داشته یا به سایت های موجود پیوند خورده است.این راههای خیلی دقیق اما ظریف برای انجام کسب و کار با عرضه حسابهای رایگان و استفاده رایگان از سایت ها ، اغلب کاربرانشان را جذب و حفظ می کنند.
به علاوه، سیستم های دانش، من جمله توانایی عرضه بازخورد، ویرایش یا حتی آپلود محتوای اصلی نیز عرضه می شود. شرکت هایی که این سایت های Web 2.0 ارزش افزوده را ساخته و راه اندازی می کنند، بهره مالی تولید می کنند، هرچند این کار به سرعت کسب و کارهای سنتی انجام نمی شود، که این مسئله قابلیت دیداینترنت برای سرمایه گذاران و راه اندازیهایی را اثبات می کند که میل به نوآوری دارند.
رشد انفجاری قدرت تجارت اجتماعی
سایت های رسانه های اجتماعی چگونه می توانند پایدار شوند؟ این گونه فرض شده است که هر وب سایت مشهور به کاربرانش یک رشته مشترک عرضه می کند. فیس بوک کار خود را با جوامع دانشگاهی شروع نمود. تا سال 2010، بیش از دو سوم کاربران فیس بوک خارج از حیطه دانشگاه بوده و سریعترین دموگرافیک در حال رشد 35 ساله و بالاتر می باشد. این سایت دارای بیش از 200 میلیون کاربر فعال می باشد که از این تعداد، بیش از 100 میلیون نفر حداقل روزی یکبار وارد سیستم می شوند.
بیش از 850 میلیون عکس و بیش از 10 میلیون ویدیو هر ماه برای سایت آپلود میشود. رشد سایت تا حدی به خاطر عدم وجود مرز، کنترل ضعیف محتوا و تلفیق و ادعام حضور شرکتی، بسیار موفق می باشد. نتیجه نهایی در تجارت اجتماعی، همانند دیگر کسب و کارها، نه تنها ترافیک و کاربران بلکه سود می باشد. سود برای این دسته از سایت های رسانه های اجتماعی عمدتاً حاصل فرصتهای کسب و کار می باشد. اندازه جمعیت و فراوانی بازدیدهای آنها، باعث تولید سود می شود زیرا کاربران میل به خرید محصولاتی دارند که از سوی دیگر کاربران سایت توصیه شده اند.
مدل ارتباطی سه تایی سبک زندگی اجتماعی اقتصادی
شکل زیر مدل ارتباطی سه تایی زندگی اجتماعی اقتصادی ( تجارت اجتماعی) در اینترنت امروز را نشان می دهد. به عنوان نمایش مفهومی از سه رویکرد انسانی در مورد این تحقیق، تجارت الکترونیکی، به ویژه تعامل شخص با شخص، به عنوان عنصری حیاتی برای شبکه های اجتماعی آنلاین و فناوریهای Web 2.0 شناخته شده است.
تکنولوژی واقعیت عملی است. برنامه های Web 2.0 ابزارهایی نظیر RIA, RSS Wikis, Blogsو Mushups عرضه می کنند که با کمک آنها رسانه های اجتماعی در سایت های تجارت الکترونیکی ادغام می شوند. به طور مثال، با فراهم آوردن امکان دستیابی مصرف کنندگان به به روزرسانی های روزانه یا هفتگی RSS با بازخورد اجتماعی یا لینک هایی برای همکاری، تعیین موقعیت کاربران بازار برای خرید محصولات یا خدمات راحت تر می شود.
از لحاظ شرکت کنندگان رسانه های اجتماعی، آنها مزایایی دریافت می کنند که نه تنها صرفاً مالی نیست بلکه اجتماعی و فرهنگی نیز می باشد. انسانها برحسب طبیعت ، موجودات اجتماعی هستند. شرکت کنندگان رسانه های اجتماعی می خواهند به عنوان خالقین خرید وتجربیات اجتماعی عمل کرده و کنترل زندگی های اجتماعی اقتصادی را برروی اینترنت تحت کنترل دارند.
تجارت الکترونیکی به عنوان پاداش کل سیستم در نظر گرفته شده است، زیرا بدون پناهگاهش ،نوآوری و ارزیابی امکان پذیر نمی باشد.به وب سایت ها، توسعه دهندگان وب، و تیم های نگهداری و حفظ وب به همراه پرسنل IT بایستی هزینه پرداخت شود. بنابراین وب سایت ها بایستی از طریق تبلیغات تعبیه شده، تبلیغات مستقیم، تبلیغات فیس بوک، حق الزحمه های کلیک، لینک های خارجی، و دیگر وسایل فروش محصولات و خدمات، درآمدزایی حاصل کنند.
نقشه مفهومی نشان داده شده در شکل نشان می دهد که ادغام تکنولوژیها، جوامع و کسب و کارها در محیط تجارت الکترونیکی می تواند باعث ایجاد موفقیت و پاداش برای شرکت کنندگان هر خوشه شود. هر شرکت کننده در نقشه مفهومی زمانی پاداش کسب می کند که روابط بر حسب کیفیت، احترام و اجرا مقید و محدود شده باشند.
فرصتهای کسب و کار
پدیده تکنولوژیکی Web 2.0 تحت کنترل گوشه بازارها می باشد. کسب و کارهایی که امکان تجارت الکترونیکی شخص با شخص را فراهم می آورند، مثل AMAZON و eBay، تشخیص می دهند که توجه به بازخوردهای مصرف کننده بینش هایی در زمینه تمایلات مصرف کننده فراهم می آورد. به علاوه، به کاربر مرتباً اجازه بازگشت به وب سایت خاص را می دهد تا زمانی که تمایلاتش برآورده گردد. موسسات و سازمان های Web 2.0 باید میل به افتتاح بازاریابی برای رسانه های اجتماعی کمتر تحت کنترل را داشته باشند که محتوا از سوی کاربر تولید و اغلب ویرایش یا فیلتر نمی شود. با رها کردن کنترل تبلیغات ، بازیگران تجارت اجتماعی موفق می توانند کلمات زیادی به زبان آورده و صدها هزار ویزیتور را جذب وب سایت های تبلیغاتی شان کنند.
موسسات و سازمان های Web 2.0 در زمینه ساخت پلتفرم شبکه شان از لحاظ افزایش فروش به بهترین شکل ممکن عمل می کنند. فروم های آنلاین، چت ، بلاگ های متمرکز بر محصول (محصول محور)، مرورها و رتبه بندیهای مشتری و شبکه های ویدیویی که بینش برند عرضه می کنند، انواعی از ویژگی هایی هستند که یک بازیگر تجارت الکترونیکی می تواند از نیچ یا گوشه شبکه های اجتماعی قرض بگیرند.
کاربران از طریق برند با شبکه سازی از طریق محصولات و خدمات می توانند بایکدیگر تعامل برقرار کرده و بدین طریق کشش عمیق و ارتباط بادوام تری با مشتری خلق کنند.
نتیجه گیری
در دهه گذشته، تجارت الکترونیکی به طور خارق العاده ای رشد کرده است. پیش بینی شده است که تا پایان سال 2015، کسب و کارتراکنش ها و معاملات اینترنتی سه برابر می شود. این تغییر و تحول جهانی تاثیر مستقیم و چشمگیری بر شبکه های اجتماعی و تجاری داشته است، بعضاً باعث اعداد و ارقام بزرگی شده و بعضی وقتها نیز باعث وقفه می شود.
با این وجود لازم است تحقیقاتی در رشته تجارت اجتماعی انجام شود ( تجارت الکترونیکی، رسانه های اجتماعی و فناوریهای Web 2.0 را اهرم می کند) که این تغییرات را کاملاً ارزیابی و تعیین نمایند. از مسئله از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد زیرا آینده می تواند به سرعت حال تغییر کند.
با این وجود کلیاتی از معرفت شناسی و هستی شناسی شبکه جهانی وب به عنوان یک شبکه تجارت الکترونیکی به همراه تحلیل جامع مطالعه موردی روندها و تغییرات فعلی ارائه گردیده است. هدفش تعریف جهت آتی تجارت الکترونیکی و رسانه های اجتماعی برروی اینترنت می باشد. در آینده، بهترین شرکت های تجارت الکترونیکی احتمالاً شرکتهایی می باشند که راههایی برای تسهیل همکاری بین صدها میلیون کاربر در شبکه جهانی وب خلق می کنند. برندگان بزرگ کسانی خواهند بود که به مشتریان اجازه کنترل، شکل گیری و هدایت روندهای طراحی محصول و خدمات مصرفی را داده و آنها را تشویق به انجام این کار می کنند.
مراجع
1.Cheung, Christy MK, and Matthew KO Lee. "A theoretical model of intentional social action in online social networks." Decision support systems 49.1 (2010): 24-30.
2.Jung, Lee-Sang. "A Research on the Relationship of Web-Site Usability and Social Commerce." Workshop on Business. 2014.
3.Guo, Stephen, Mengqiu Wang, and Jure Leskovec. "The role of social networks in online shopping: information passing, price of trust, and consumer choice."Proceedings of the 12th ACM conference on Electronic commerce. ACM, 2011.
4.Linda, Sau-ling LAI. "Social Commerce–E-Commerce in Social Media Context."World Academy of Science. Engineering and Technology 72 (2010): 39-44.